Wat is het verschil tussen KAP, LEAP en MET energietransmissies?
20 oktober 2023 

Wat is het verschil tussen KAP, LEAP en MET energietransmissies?

Als je in de spirituele bubbel zit op Instagram en Tiktok, zul je de laatste tijd regelmatig filmpjes van Kundalini activaties voorbij zien komen. Vaak zie je mooie dames die mysterieuze bewegingen maken met hun handen, terwijl de ontvanger met gesloten ogen op de mat kronkelende bewegingen maakt als een slang.  Vaak staan er dan termen bij zoals KAP, LEAP en MET. Al deze methoden staan voor het laten stromen van de kundalini levensenergie in je lichaam door middel van energietransmissies.  Het is fantastisch dat het geven en ontvangen van een energietransmissies zoveel bekendheid aan het krijgen is en voor zoveel mensen belangrijk is geworden. Echter is het werken met energie niet zomaar iets. In deze blog lees je meer over welke vormen van energietransmissies er allemaal zijn, waar het goed voor is, hoe het werkt en of het ontvangen van een energietransmissie wel zo veilig is.

Wat is Kundalini energie?

Volgens de Kundaliniyoga filosofie ligt er in je bekken een energierol opgeslagen die lijkt op een slang. Deze energie is de meest oorspronkelijke bron van creativiteit en bewustzijn die stroomt vanuit de aarde omhoog door je heen helpt je om dieper te gronden. Kundalini energie bevordert de stroom van opwaartse energie en doorbreekt obstakels als je deze energie activeert.  Echter is in de hedendaagse samenleving deze energie vaak verzwakt waardoor je het contact met de aarde verliest. Door de Kundalini energie aan te wakkeren kom je steeds meer in contact met je ware zelf en omarm je jouw ware potentie en kracht. De kundalini energie bevindt zich aan de basis van de wervelkolom.  Kundalini energie beweegt van beneden naar boven, terwijl multidimensionale energie juist van boven naar beneden vloeit. Wanneer beide geactiveerd zijn, zul je de optimale balans en energie ervaren. De opstijging van Kundalini energie door de chakra's (energieknooppunten), dient geleidelijk plaats te vinden. Dit komt doordat het een krachtige energie is die gepaard kan gaan met intense emoties en ervaringen wanneer blokkades worden doorbroken (hoewel dit niet per se het geval hoeft te zijn). De activering van de Kundalini geeft een enorme impuls aan je persoonlijke groei, kracht en vitaliteit. Het brengt meer levenskracht en verjonging en heeft invloed op elk aspect van je leven: je werk, relaties en gezondheid. Je zult je eigen 'vonk' (wat maakt JOU gelukkig?) opnieuw ontdekken.

Wat is multidimensionale energie?

De stroom en bron van multidimensionale energie is anders dan de kundalini levensenergie: het gaat om de allerhoogste, zuiverste energie. Het is puur bewusstzijn van de bron. Dat gaat nog dieper dan het werken met de aardse kundalini energie.  Het omvat niets en tegelijkertijd alles. Het heeft daarmee alle dimensies en de totaliteit van het bestaan tot zijn beschikking. Een multidimensionale transmissie ontvangen is enorm krachtig, want het wist al je niet-dienende conditioneringen en lijnt je volledig verticaal uit met al je multidimentionale lagen van bewustzijn. Multidimensionaliteit gaat over de verbinding tussen de hogere dimensies en jouw human experience, hier op aarde. Door contact te maken met je hogere zelf, de stukjes van jouw ziel die aanwezig zijn in hogere dimensies, haal je deze frequenties en wijsheid naar aarde, waarbij je dat hier volledig mag belichamen in dit aardse leven. Je eigen aardse levensenergie (kundalini) in combinatie met de zuivere multidimensionale energie uit de bron brengt heel wat in beweging. Voor mij omvat je multidimensionale zelf je innerlijk kind, persoonlijkheid,  zielsdelen, lichtlichamen en al je heldere gaven zoals je intuïtie, helder voelen, weten en zien, genezende capaciteiten, manifestatiekracht en een groter inzicht en overzicht. Deze gaven worden tijdens een transmissie aangewakkerd door het ontwaken van jouw levensenergie.


Vormen van energiewerk

Er zijn verschillende vormen van spirituele disciplines waarbij gewerkt wordt met energie. Dat kan variëren in technieken, intenties en culturele context. Het is belangrijk op te merken dat deze praktijken variëren in filosofie, technieken en culturele oorsprong. Als je geïnteresseerd bent in een specifieke vorm van energiewerk, is het aan te raden om een beoefenaar te zoeken die ervaren en betrouwbaar is in die specifieke methode.

 1. Reiki: Een Japanse vorm van energetische genezing waarbij de beoefenaar universele levensenergie kanaliseert naar de ontvanger om heling te bevorderen.
 2. Pranic Healing: Gebaseerd op het concept van prana (levensenergie), waarbij de beoefenaar onzuiverheden in het energieveld van de ontvanger verwijdert en het energiepeil verhoogt.
 3. Quantum Touch: Een techniek waarbij de beoefenaar zijn eigen energieveld gebruikt om het energieveld van de ontvanger in balans te brengen en te genezen.
 4.  Theta Healing: Een methode die zich richt op het transformeren van beperkende overtuigingen en patronen op het niveau van de onderbewuste geest door gebruik te maken van de theta-golven.
 5. Chakra Balancering: Dit omvat het in evenwicht brengen van de energiecentra (chakra's) in het lichaam om de algehele gezondheid en welzijn te bevorderen.
 6.  Sjamanistische Energetische Werkwijzen: Sjamanen gebruiken vaak rituelen, dans, geluid en intentie om energetisch werk te verrichten.
 7.  Afstandshealing: Energetische genezing kan worden uitgevoerd op afstand, waarbij de beoefenaar en de ontvanger niet fysiek aanwezig hoeven te zijn.
 8.  Energetische Ademhalingstechnieken: Ademhalingsoefeningen worden gebruikt om de energie in het lichaam te verhogen en te sturen.
 9.  Aura Reading en Healing: Het lezen en in balans brengen van de verschillende lagen van het energieveld rondom het lichaam.
 10.  Sound Healing: Het gebruik van geluid, zoals stem, klankschalen of andere instrumenten, om energetische heling te faciliteren.
 11.  Kundalini Yoga: Dit is een oude yogavorm die gericht is op het ontwaken van de kundalini-energie, die in het ruggenmerg sluimert. Door middel van ademhalingsoefeningen, lichaamshoudingen, mantra's en meditatie probeert men deze energie naar boven te laten stijgen door de energiecentra (chakra's) van het lichaam. Het doel is verlichting en spirituele groei.

Energetische transmissies nieuwe stijl

Het werken met energie is dus al eeuwen oud. Echter bestaat het geven van energietransmissies op de manier zoals het in de methodes hieronder wordt toegepast nog niet zolang. Soms zal het wel een beetje duizelen voor je ogen als je al die afkortingen voorbij ziet komen. Ik zal de meest gebruikte termen verder toelichten:

1. KAP (Kundalini Activation Process): KAP is een specifieke benadering van kundalini activatie. Het omvat technieken die bedoeld zijn om de kundalini-energie te ontwaken en door het lichaam te laten stromen. Dit wordt vaak gedaan met de begeleiding van een getrainde KAP-facilitator. De stichter van KAP is Venant Wong. Het is ontstaan uit de Innerdance methode van Pi Villaraza waar Venant zijn training volgde.

2. MET (Multidimensional Embodiment Transmission): Volgens het MET-institute is een multidimensionale transmissie niet zomaar een energietransmissie. Als MET facilitator tap je in op het nulpunt, dit energieveld gaat voorbij alle persoonlijkheid, patronen en verwachtingen. Het gaat om het faciliteren van de allerhoogste, zuiverste multidimensionale energie. De opleiding is opgericht door Zara Jula.

3. Overige: LEAP (Life Energy Activation Process): NRGY (Nadi Rama reawakens the Greatness in You) Kundalini Bodywork, KES (Kundalini Energy System) en Kundalini Reiki zijn ook kundalini acativatie vormen waarin er wordt gewerkt met het geven van energetische transmissies vanuit de kundalini energie. Ze komen overeen met KAP (vaak hebben de oprichters van deze stromingen een KAP opleiding gevolgd).

 

Hoe gaat een transmissie in zijn werk?

Een energietransmissie kan in een 1 op 1 sessie of in de groep worden gegeven. Je kunt het ook bij jezelf doen.  De facilitator biedt omstandigheden aan waarin zelfheling kan plaatsvinden. Ter voorbereiding van de transmissie wordt er een beschermend energetisch veld neergezet met een intentie. Dit veld zorgt voor het draagvlak van de sessie. Tijdens de sessie ga met gesloten ogen op een matje liggen, er wordt muziek afgespeeld of wordt er live muziek gemaakt met instrumenten zoals ratels, trommels en oerklanken.  Om de energie te laten stromen en te voelen hoef je alleen maar jouw lichaam en geest te ontspannen.  Het is daarbij belangrijk dat je zonder verwachtingen je overgeeft aan het proces.  Het proces is gebaseerd op de wetenschap van vibratie, geluid en frequentie om verschuivingen te creëren door de verschillende hersengolven en interne processen. Tijdens de energietransmissie worden lagen van je geconditioneerde mentale beperkingen en stagnatie die zich in de loop van de jaren hebben opgebouwd door traumatische ervaringen verminderd doordat je levenskracht energie door je lijf gaat stromen.  De ervaring die binnenin jou plaatsvindt is vaak niet met woorden te beschrijven, het is jouw eigen unieke ervaring die bij iedereen dus anders is.

In het filmpje geeft Mira Maas een energietransmissie met oerklanken tijdens de MET opleiding in Portugal.  

Waar is het goed voor?

De resultaten van een energietransmissie , indien succesvol uitgevoerd, kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen afhangen van verschillende factoren, waaronder de individuele ervaring en de begeleiding van de facilitator. Over het algemeen kunnen mogelijke resultaten zijn:

 • Verhoogd Energiebewustzijn: Beide processen kunnen leiden tot een toegenomen bewustzijn van de eigen energie en vitaliteit. Dit kan zich manifesteren als een verhoogd gevoel van levendigheid en alertheid.
 • Spirituele Groei: Een transmissie is gericht op het bevorderen van spirituele ontwikkeling en bewustzijn. Mensen kunnen diepere inzichten in zichzelf en hun spirituele pad ervaren.
 • Emotioneel Evenwicht: Sommige mensen rapporteren een groter gevoel van emotioneel evenwicht en stabiliteit na het ondergaan van deze processen.  Een energietransmissie kan helpen bij het verminderen van stress, spanning en angst. Het kan ontspanning bevorderen en een gevoel van innerlijke vrede creëren.
 • Fysieke Sensaties: Personen kunnen fysieke sensaties ervaren zoals tintelingen, stromingen van energie, warmte of kou en schokkende bewegingen van het lichaam. Dit zijn mogelijke manifestaties van de veranderende energiepatronen in het lichaam.
 • Diepere Meditatie- en Bewustzijnsstaten: Door het ontwaken en in evenwicht brengen van de kundalini-energie, kunnen mensen dieper in meditatie gaan en toegang krijgen tot diepere bewustzijnsstaten.  Een energietransmissie kan dienen om innerlijke reizen en exploraties te vergemakkelijken.
 • Creatieve Expressie: Sommige mensen kunnen een verhoogde creatieve expressie ervaren na het ondergaan van deze processen.
 • Persoonlijke Groei en Transformatie: Individuen kunnen positieve veranderingen ervaren in hun perceptie, levensperspectief en gedragspatronen.
 • Helende Effecten: Voor sommigen kan een energietransmissie een helend effect hebben op fysieke, mentale of emotionele niveaus. Energieoverdracht kan worden gebruikt als een vorm van energetische genezing. Door energie over te dragen, kunnen blokkades in het energieveld worden losgemaakt en kan het natuurlijke helingsproces van het lichaam worden ondersteund.
 • Eenheid en Verbinding: Energieoverdracht kan een gevoel van eenheid en verbinding met het universum bevorderen. Sommigen gebruiken het als een middel om een dieper begrip van hun plaats in het grotere geheel te bereiken.

Is het wel veilig?

Het is belangrijk dat je als facilitator de nodige kennis hebt en weet wat je aan het doen bent om veiligheid te kunnen bieden aan hun deelnemers. Veel facilitators hebben geen goed draagvlak in zichzelf om een energietransmissie te geven.  In verschillende opleidingen worden de facilitators een aantal dagen getraind door alleen het ontvangen van transmissies waarin ze geactiveerd worden. Echter missen zij een stevige basis en wordt er in hun training geen tot weinig uitleg gegeven en ontbreekt belangrijke kennis om deelnemers te helpen bij de integratie van het ontvangen van een transmissie. Een energietransmissie kan namelijk trauma's naar boven brengen die een andere benadering nodig heeft. Een goede bedding voor het veilig geven van een energietransmissie is dus noodzakelijk. Als facilitator van een energietransmissie is het belangrijk om op de meest zuivere manier te werken om niet jouw eigen invloeden en spelende processen mee te geven in een transmissie.  Je dient dus te weten met welke energie je werkt om een specifiekere betekenis te kunnen begrijpen. Dus check altijd of een facilitator goed is opgeleid. Verder is het belangrijk om te weten dat het voor het ontvangen van een energietransmissie een no go als je psychische klachten hebt of last hebt van een psychose bent of onder invloed van drank of drugs

Kun je energiewerk doen met kinderen?

Kinderen bevinden zich nog volop in een fase van groei en ontwikkeling, zowel mentaal als fysiek. Het is daarom beter om dit proces op een natuurlijke manier te laten verlopen, zonder de energie bewust door middel van een transmissie in beweging te brengen. Het wordt aanbevolen om kinderen vanaf 14 jaar een transmissie te geven, bij meisjes kan dit vanaf het moment van hun eerste menstruatie. Natuurlijk kun je wel gewoon energiespelletjes met kinderen spelen. Spel is de manier waarop kinderen op een speelse manier ontdekken en leren. In hun verbeelding kunnen ze zich bijvoorbeeld voorstellen dat er licht door hen heen stroomt en dat ze zelf bepaalde delen van hun lichaam lichter kunnen maken. Je kunt ze ook de energiestroom om hen heen laten ervaren of hen laten 'toveren' met liefde. Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop je pijn hebt en je moeder er een kus op geeft. De liefde die je dan van je moeder ontvangt, is ook energie. Er zijn zoveel dingen die je met energie kunt doen! Ik ben er zeker van dat je zelf ook ideeën hebt over wat jij met jouw energie kunt doen!

De wereld van transmissie en multidimentionaliteit

Samen met mijn Kundalini Sister Mira Maas geven we al jaren kundalini yoga lessen. Wat maanden geleden voor ons begon met een groot vraagteken❓ maar vooral met een flinke dosis nieuwsgierigheid is een heel levendige ervaring geworden.  We schreven ons in voor de opleiding Multidimensional Embodiment Transmission van @the.met.institute van Zara Jula omdat deze opleiding veilig en gedegen voelde voor ons.  Dit was het begin van een reis in energie en multidimensionaliteit. Het is best lastig om mijn experience in woorden te vatten wat wij daar allemaal hebben geleerd. Daar waar spiritualiteit stopt gaat deze opleiding verder. Tijdens de opleiding van Zara Jula hebben we contact gemaakt met multidimensionaliteit en energie uit hogere dimensies. We zijn ons meer bewust geworden van het kosmische veld, het werken met frequenties, mijn hogere zelf en nog veel meer. Daarnaast hebben we geleerd hoe we op een krachtige en veilige manier energetische transmissies kunnen geven vanuit een zuivere energie. Ook stond het onderzoeken van onze eigen authenticiteit hierin centraal. 


Kundalini Yoga Activatie workshop

De OCEANA workshop wordt gegeven door de Kundalini Sisters Helen Purperhart & Mira maas en staat in het teken van healing waters. Water is het vloeibare element, het heeft geen vaste vorm, maar krijgt vorm via het element aarde. Het element water zorgt voor vloeibaarheid en beweging. Water laat gevoelens stromen zodat je kunt genieten van het leven. Tijdens de OCEANA workshop ontvang je energetische transmissies, kom je in beweging als water en maken we samen magische klanken. Tijdens de reis in de diepte van de oceaan staat het activeren van jouw Kundalini energie en multidimentionaliteit staat centraal.  Als je durft te stromen kom je vanzelf in balans en wordt het makkelijker om je eigen unieke pad te volgen.

IK DOE MEE

Awakened en NU? Nascholing voor Facilitators!

Ben je als KAP, LEAP, NRGY, MET facilitator of energiewerker opzoek  naar nieuwe mogelijkheden om je transmissies door te geven? Dan is deze workshop ook perfect voor jou.  Laat je inspireren en ontdek  jouw eigenheid!

BEKIJK DE AGENDA

Meer weten over energietransmissies en multidimentionaliteit?

Luister dan ook de  podcast van Zara waarin ze dieper ingaat op de verschillen tussen Reiki, Kundalini Reiki, Kap en het multidimensionale.


Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us