Koninklijke yogaspelen op koningsdag!
23 april 2024 

Koninklijke yogaspelen op koningsdag!

Koningsdag komt eraan en dan kleurt heel Nederland weer oranje, een zee van feestelijke tinten die de straten en pleinen vullen. Tijd voor vrijmarkten, festivals, oud-Hollandse spelletjes en een overvloed aan feestvreugde. Wat dacht je van een koninklijke yogatwist dit jaar? Hoe leuk is het om tijdens de koningspelen bij jou op school of in de kinderopvang samen koninklijke yogaspelen te doen en zo de verjaardag van onze koning op een ontspannen manier te vieren! De yogaspelletjes bestaan uit partnerhoudingen en massagespelletjes die je met zijn tweetjes of in een groep kunt doen. De feestelijke yogaspelletjes zijn een prettige manier om contact met elkaar te maken. Kinderen stemmen zich op de ander af en voeren samen de opdrachten uit. In deze blog krijg je inspiratie om deze bijzondere dag als een koninklijke yogi door te brengen.


Vlaggetjes massage

Koningsdag is de perfecte gelegenheid om even helemaal los te gaan met schmink. Je kunt het heel simpel houden met een rood-wit-blauw vlaggetje of een oranje leeuw. Maar er zijn nog veel meer leuke ideetjes. Wil je liever geen geklieder op je gezicht? Geen probleem, je kunt altijd doen alsof!

Stel je voor dat je je wangen schminkt met de kleuren van de Nederlandse vlag. Maak met je wijsvingers rode, witte en blauwe strepen op je wangen en een kroontje op je voorhoofd. Sluit je ogen en voel na. Kun je de strepen voelen op je gezicht? Je kunt deze massage ook bij elkaar doen. Laat je fantasie de vrije loop en geniet van een ontspannen Koningsdag!


Koninklijke moves

Er is genoeg te dansen op het grootste verjaardagsfeest van Nederland. Zet een koninklijk muziekje op en gooi je beentjes los. 

Luister naar het officiële koningspelen lied 'Daba Die Daba Daa'. Bekijk de koninklijke dansmoves en laat je inspireren. Zing en dans mee en laat je helemaal gaan.  Voel je als een ware koning of koningin op de dansvloer. Klik hier voor de songtekst.


Koningstroon

De stoel van de Koning en Koningin heet een troon. Het is een grote, met fluweel beklede zetel met majestueuze armleuningen die pronkt in de troonzaal, waar de Koning zijn gasten ontvangt. De foto hieronder is duidelijk niet van onze koning. Maar het zou een goede stand in zijn.

Sta rechtop en buig door je knieën en breng je billen naar achteren. Strek je armen naar voren als leuningen en doe alsof jij een troon bent en bedenk welk koningspaar erop mag zitten.


Koninklijke yogaflow

De Koningsdag yogaflow van Dutchunicorn is een echt feestje om te doen. Yogaspelletjes zijn omgetoverd in oud-Hollandse spelletjes zoals koekhappen, ringwerpen en de kruiwagenrace. Je kunt de yogahouding uitvoeren of het spel spelen. Bij het koekhappen kun je bijvoorbeeld vanuit de kameelhouding een stukje koek happen, en in de stoelhouding spijkerpoepen. Wil je de hele flow met oefeningen? Klik hier  om de flow te bestellen als pdf-bestand. Voeg wat koninklijke flair toe aan je yoga practice en vier Koningsdag in stijl met deze speelse en vermakelijke yogaflow! Tot 1 mei krijg je korting op de flow met de code: Koningsdag2024


Ballonnenpret

Op een verjaardagsfeestje kunnen ballonnen niet ontbreken. Op Koningsdag kies je natuurlijk voor oranje ballonnen. Er zijn zoveel mogelijkheden die je kunt doen met een ballon. Hieronder krijg je er eentje van ons cadeau.

Ga samen in een kring zitten en klem een ballon tussen je voeten. Breng de ballon omhoog en geef het door aan de speler die naast je zit. Je mag je handen niet gebruiken. Laat de Koningsdagpret beginnen met deze leuke ballonoefening.  Wie houdt de ballon het langst hoog?

Jouw koninkrijk

Wiens hart verlangt er niet naar een eigen koninkrijk te bezitten, waar jij de baas bent en helemaal zelf mag bepalen hoe jouw land eruitziet? Laat je verbeelding de vrije loop en creëer het koninkrijk waarvan je altijd al hebt gedroomd!

Stel je voor dat je voor één dag koning bent. Sluit je ogen en adem rustig en zie hoe jouw ideale koninkrijk eruit ziet. Droom weg en fantaseer over jouw koninkrijk. Wat blijft hetzelfde en wat ga je veranderen? Neem alle tijd om het helemaal voor je te zien. Adem diep in en uit en open je ogen. Maak een tekening van jouw koninkrijk. 

Tekst: Mirjam van der Beek van Gelderen.


Koninklijke wens

Echte wensen komen vanuit je hart, en als je heel stil bent, worden ze ingefluisterd. Wat is jouw hartenwens voor een ideaal koninkrijk? Leg je hoofd op het hart van de ander en luister heel goed. Kun je jouw hartenwens horen? Voel de warmte en de verbondenheid terwijl je luistert naar de fluisteringen van je hart en die van anderen. Wat zou jouw koninkrijk tot een plek van vrede, liefde en geluk maken?

Feestelijke slingers

Maak een feestelijke slinger in rood, wit, blauw en oranje. Knip strookjes en plak ze aan elkaar zodat er ringetjes ontstaan. Nu is het tijd om je eigen slinger te

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Bianca
Door

Bianca

op 25 Apr 2023

Wat een leuke ideeën!!! Dank jullie wel!

Helen
Door

Helen

op 25 Apr 2023

💜🙏

Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us