Kinderyoga Dierentuin Avontuur
31 augustus 2024 

Kinderyoga Dierentuin Avontuur

Yoga maakt veel in je los, dat merk je maar weer als je het een tijdje niet gedaan hebt. Wanneer kinderen zich onderdompelen in deze oefeningen, gaat er niet alleen een wereld voor hen open, ook de begeleiders genieten volop en ontdekken gaandeweg veel tijdens de yogamomenten. In deze blog neem ik je op een speelse manier mee naar de bewegingen van allerlei dieren en deel ik een aantal van mijn favoriete dierentuin yoga- en massagespelletjes

Doe de dierentuinmassage en word relaxed en geniet!

Een leuke herinnering

Ik herinner mij nog de mooie verwondering van toen mijn dochter vijf jaar was en een bezoekje bracht aan de dierentuin. Ze had veel belangstelling voor dieren, vooral voor alles wat kruipt, vliegt en zoemt. Vol verwachting trokken we door de dierentuin, en haar enthousiasme was aanstekelijk.  Carmel vond het allemaal even prachtig. De apen waren leuk, de kennismaking met de leeuwen en tijgers was heel spannend. De olifanten waren ontzettend groot en de giraffen hadden ongelooflijke lange nekken. De beren kwamen haar bekend voor, vanwege haar berenknuffel. 'Dit is het', flitste door mijn hoofd na het bezoek aan de dierentuin. Dit was het begin van het ontstaan van het kinderyoga dierentuin avontuur.

Verbinding met de natuur

Kinderen zijn volop bezig met het ontdekken van de wereld om zich heen. Ze ervaren dat ze een deel van de natuur, van het leven op aarde zijn. Door te kijken naar dieren en ze na te doen komt de natuur dichterbij. Dit zal zeker respect en inzicht opleveren voor de dierenwereld. Het is belangrijk dat kinderen bewondering krijgen voor de enorme verscheidenheid aan dieren en vooral wat ze leren over zichzelf. Elk dier spreekt tot ons, als we maar weten hoe we moeten luisteren. Door ons met de natuur te verbinden, komen we ook dichter bij onszelf. Hoe beter wij de dieren begrijpen, hoe beter wij onszelf begrijpen. 

Doe de dierengroet en wordt lenig en soepel!

1. Maak een cirkel groot en rond (armen zijwaarts omhoog brengen).

2. Buig voorover naar de grond.

3. Ga eens liggen als een slang (cobra-houding)

4. Strek je armen en maak je lang (armen naar voren gestrekt).

5. Rust maar uit en wordt heel stil (armen onder je hoofd).

6. Verander nu in een krokodil (krokodil-houding).

7. Duw jezelf van de grond (plank-houding)

8. Kom omhoog als een hond (hond-houding).

9. Spring naar voren als een konijn (kikker-houding).

10. We gaan naar de dierentuin, dat is fijn (rechtop staan).


Leren van dieren

Van sommige dieren leren wij hoe we kunnen overleven of onszelf kunnen aanpassen, of hoe we krachtig of moedig moeten zijn. Allerlei vermogens laten zij ons zien die wij ook tot ontwikkeling kunnen brengen. Wanneer we met dieren leren communiceren, worden we ons bewust van onze eigen krachten en mogelijkheden. Ze geven ons onze verwondering terug en wekken ons geloof in dromen en onbegrensde mogelijkheden op. 

Doe het yoga avontuur en ontdek wat jij van de dieren kunt leren!

Schildpad en Schorpioen

De dierenfabel hieronder kun je voorgelezen voordat je de dierenhoudingen gaat doen. Een fabel gekoppeld aan de beweging en het geluid dat een dier maakt spreekt tot de verbeelding van kinderen. Jonge kinderen vereenzelvigen zich met dat wat ze doen en degene die ze uitbeelden.

Schildpad en Schorpioen waren hele goede vrienden. Ze konden niet zonder elkaar. Op een dag gingen ze samen op zoek naar een ander huis. Onderweg kwamen ze bij een rivier. Schorpioen bleef staan en zei: “Schildpad, ik kan niet zwemmen.” “Klim maar op mijn rug” zei Schildpad. “Ik draag je op mijn schild over het water, veilig voor alle gevaar.” Schorpioen klom zonder te aarzelen op de rug van Schildpad, die meteen het water in liep en begon te zwemmen. Toen ze in het midden van de rivier waren hoorde Schildpad wat gerommel op zijn rug. Hij vroeg aan Schorpioen: “Wat doe je op mijn rug?” .“Wat ik doe?” zei Schorpioen, “Ik probeer met mijn stekel een gat in je schild te boren om bij je lekker zachte vlees te komen”. “Ik dacht dat je mijn vriend was” schreeuwde Schildpad. “Goed hoor, als jij mij pijn wilt doen dan red ik mezelf". Schildpad liet zijn rug een eindje onder water zakken en wierp Schorpioen eraf. Je kunt wel raden hoe dat afliep.

Na het voorlezen van de verhaaltjes kun je met kinderen de boodschap en betekenis ervan nabespreken. Kinderen leren door de verhalen en kringgesprekken spelenderwijs nadenken over goed en kwaad in de wereld.

Doe de schildpad en laat zien hoe jij je verstopt!

Aan de slag met dieren

Het uitgangspunt van dit boek is om leerkrachten, pedagogisch medewerkers en ouders in beweging te zetten door middel van een speelse benadering. De oefeningen in het boek neemt kinderen mee op ontdekkingsreis in de dierentuin waarbij ze leuke, lenige en grappige dieren nadoen. Het boek bevat lessuggesties voor de manier waarop je kinderen kunt leren hun verbeeldingskracht te gebruiken en te veranderen in verschillende dieren. De kracht van dit boek ligt in de integratie van yoga, muziek en spel. Wanneer dit boek de aanzet geeft om samen te lachen, te spelen, te bewegen, te ontdekken en plezier te hebben, dan heeft het zijn doel bereikt. Het boek zorgt niet alleen voor beweging, maar ook voor een dieper begrip van de dierenwereld en een waardevolle verbinding met de natuur. 

Het boek is vanaf NU digitaal te verkrijgen voor tijdelijk € 7,50 in plaats van € 15,00. Laat de ontdekkingsreis beginnen! Klik hier om het boek te bestellen.


Het belang van dierentuinen

Voor de meeste kinderen is de dierentuin vaak de enige plek waar ze het gebrul van een leeuw kunnen horen, tijgers zien eten, de sterke geur van neushoorns kunnen ruiken, de vacht van een ezel kunnen voelen, of oog in oog kunnen staan met een orang-oetang. Dierentuinen spelen tegenwoordig een belangrijke rol in de bescherming en instandhouding van dieren. Voor sommige diersoorten is de dierentuin zelfs de laatste toevluchtsoord, omdat ze in het wild al zijn uitgestorven. Dit komt vaak doordat wij als mensen hun leefgebied hebben vernietigd, of omdat ze zich niet konden aanpassen aan veranderingen zoals klimaatverandering. In de dierentuin gedragen dieren zich vaak anders dan in hun natuurlijke omgeving. Dierentuinen doen hun best om bezoekers te informeren over de leefwijze en natuurlijke habitats van verschillende diersoorten. Hoe meer je over een dier leert, des te meer besef je dat elke diersoort op zijn eigen manier bijzonder is. Dit besef vergroot je betrokkenheid bij de dieren en onderstreept het belang van het beschermen van hun natuurlijke leefomgeving. 

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us