Beestenboel met kinderyoga!

Hoe is yoga ontstaan?

Lang geleden liepen in India een aantal wijze yogi’s rond die zich regelmatig terugtrokken in de natuur om stil te zitten onder een boom of op een berg. Ze keken heel goed naar de dieren en ontdekte allerlei dierenmanieren. Bij het opstaan en het slapen gaan maakten de dieren steeds dezelfde bewegingen. Ze strekten zich langzaam uit, waardoor hun lijf soepel bleef. Sommige dieren maakt brulgeluiden zodat andere dieren konden horen hoe sterk ze waren.  De yogi’s leerden dat ieder dier zijn eigen superkracht had. 

 

Onderdeel van de natuur

Het is duidelijk dat de wijze yogi's duizenden jaren geleden al het belang van de natuur inzagen.  Ze zagen zichzelf als onderdeel van dezelfde wereld als de dieren, planten en de natuur en namen gebruiken uit de natuur over om zo de gezondheid van de mens te verbeteren. Door te kijken naar het gedrag van dieren ontwikkelden ze dierenhoudingen om hetzelfde resultaat te bereiken. Als ze de dieren nadeden werden ze er zelf ook soepel en sterk van. Vanuit die kennis van dieren werd yoga ontwikkeld om gezonder en fitter te leven. ‘Yoga’ betekent ‘verbinden’. Je verbindt lichamelijke, geestelijke, mentale en spirituele elementen van het leven..  Bekijk nog meer dierenyoga filmpjes.Leren van dieren

De wijze yogi's keken niet alleen naar sterke, maar ook naar bange dieren. Ze ontdekten dat als ze waren geschrokken ze hun lijf heel snel schudden om alle stress van zich af te laten glijden.  Het is een gezonde instinctieve reactie om spanning los te laten en te ontladen. Als een hert niet zijn spanning zou losschudden, zou hij het niet lang uithouden in de wildernis.  Kinderen doen dit ook als ze bang zijn. Helaas wordt het trillen van angst vaak gezien als zwakte en onderdrukken volwassenen het trillen, schudden en schokken als ze zich angstig voelen. Hierdoor blijven ze spanning vasthouden, met als gevolg dat we allerlei klachten ontwikkelen. Het trillen is een mechanisme dat ervoor zorgt dat je overweldigende gebeurtenissen kunt loslaten en weer door kunt gaan met je leven.  Door met je lichaam te schudden krijgt je levensenergie de kans om weer te stromen. Je komt uit je hoofd en haalt je energie als het ware naar beneden.  Dus shake it out!

 

Herdruk kinderyogakaarten 

De vernieuwde kinderyogakaarten (5 dieren toegevoegd en nieuwe frisse vormgeving) nodigen kinderen uit om sterke, lenige en grappige dieren na te doen. Dieren herinneren ons aan onze mogelijkheden en tonen ons kwaliteiten die we kunnen ontwikkelen.  Dieren nadoen vinden alle kinderen leuk! Kinderyoga is niet alleen goed voor het soepel en sterker maken van het lichaam, maar vooral superleuk om te doen. De kaarten zijn mooi en vrolijk geïllustreerd met een ‘hoe-doe-ik-dit-beest’ en een bijpassende vraag: ‘Ik ben een gorilla en ik ben stoer. Wanneer ben jij bang?’ Klik hier om een aantal voorbeeld kaartjes te bekijken. 

Wat kun je nog meer met de kaarten?

  • Je kunt dagelijks een kaartje trekken en doen.
  • In groepsverband kan een kind een dier uitbeelden. De andere kinderen raden om welk dier het gaat.
  • Er kan besproken worden welke eigenschappen er allemaal bij dat dier passen. De vraag die onder de spreuk wordt gesteld kan de aanleiding zijn voor een gesprek met kinderen. 
  • Je kunt een aantal kaarten achter elkaar leggen en er een yogaflow of yoga avontuur van maken.

Pre-order kaarten met 10%  korting

De beestenboelkaarten zijn vanaf 15 augustus verkrijgbaar. Maak bij het bestellen gebruik van de code: BEESTENBOEL voor 10% pre-order korting op de kinderyoga kaarten.  Deze actie geldt tot 15 augustus 2023.  Om het te vieren krijg je tot die tijd ook 10% korting op alle online opleidingen. 


Gratis e-book met de leukste dierenhoudingen

Door dieren na te doen, leren kinderen yoga op een speelse manier. De dieren laten zien welke mogelijkheden kinderen hebben en welke kwaliteiten ze kunnen ontwikkelen.  Download het gratis dierenyoga e-book en laat je inspireren door de dieren.


Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog ontvangen?

Meld je aan op onze lijst. 

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us