Wat is kinderyoga?

Vaak wordt yoga geassocieerd met volwassenen. Echter heeft yoga ook zijn weg gevonden in het leven van kinderen. Kinderyoga is een speelse vorm van yoga die speciaal is ontworpen om aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen in de basisschoolleeftijd.  Het omvat een mix van yogahoudingen, ademspelletjes en fantasierijke meditaties. Door gebruik te maken van verhalen, thema's en dierenfiguren, wordt kinderyoga een avontuurlijke ontdekkingsreis die kinderen enthousiast maakt over beweging en ontspanning. Werken met een vaste opbouw van de verschillende onderdelen zorgt voor structuur zodat de kinderen weten wat er komt.  Bij kinderyoga is er veel mogelijk, zonder dat je de essentie van yoga uit het oog verliest.


Verschil met volwassenyoga

Het belangrijkste verschil tussen volwassenyoga en kinderyoga, en dan met name die voor heel jonge kinderen, is de aandacht voor een goede uitlijning. Bij kinderyoga ligt de focus minder op een goede uitlijning en deze hoeft ook alleen verbeterd te worden als de uitvoering voor het kind onveilig is of blessures kan veroorzaken. Yoga draait niet om perfectie. Het gaat om het onderzoeken en leren kennen van je grenzen, om ze daarna heel voorzichtig op te rekken. Vanuit die gedachte geven we kinderen tijdens de yogales alle ruimte om fouten te maken en daarvan te leren.


De voordelen van Kinderyoga

Door yoga ontdekken kinderen hoe ze in elkaar zitten en hoe hun lijf werkt. Steeds meer kinderen ervaren druk en stress door school en hun sociale omgeving. Hierdoor kunnen ze slecht slapen, zijn druk, onzeker of angstig. Bij volwassenen helpt yoga om rust in hoofd en lijf te brengen, dit werkt minstens zo goed bij kinderen! Kinderyoga wordt niet voor niets steeds populairder. Hieronder de voordelen van kinderyoga op een rij:

  • Kinderyoga bevordert de lichamelijke ontwikkeling van kinderen op een gezonde en veilige manier. Door middel van zachte en toegankelijke houdingen, worden flexibiliteit, kracht en coördinatie gestimuleerd.
  • Kinderyoga biedt een veilige ruimte waarin ze leren omgaan met hun emoties. Door middel van ademhalingsoefeningen en meditaties leren ze kalmeren en ontspannen.
  • In de wereld van vandaag waarin afleidingen overal aanwezig zijn, is het belangrijk voor kinderen om hun concentratievermogen te ontwikkelen. Kinderyoga helpt hen om meer bewustzijn te creëren en zich beter te concentreren.
  • Door te experimenteren met verschillende houdingen en bewegingen, leren kinderen hun eigen lichaam kennen en waarderen. Dit bevordert een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen.
  • In een groepsomgeving leren kinderen samen te werken, te delen en respectvol met elkaar om te gaan. Kinderyoga bevordert een gevoel van verbondenheid en gemeenschap.


Hoe is yoga ontstaan?

Lang geleden liepen in India een aantal wijze yogi’s rond die zich regelmatig terugtrokken in de natuur om stil te zitten onder een boom of op een berg. Ze keken heel goed naar de dieren en ontdekte allerlei dierenmanieren. Bij het opstaan en het slapen gaan maakten de dieren steeds dezelfde bewegingen. Ze strekten zich langzaam uit, waardoor hun lijf soepel bleef. Sommige dieren maakt brulgeluiden zodat andere dieren konden horen hoe sterk ze waren.  De yogi’s leerden dat ieder dier zijn eigen superkracht had. 

 

Onderdeel van de natuur

Het is duidelijk dat de wijze yogi's duizenden jaren geleden al het belang van de natuur inzagen.  Ze zagen zichzelf als onderdeel van dezelfde wereld als de dieren, planten en de natuur en namen gebruiken uit de natuur over om zo de gezondheid van de mens te verbeteren. Door te kijken naar het gedrag van dieren ontwikkelden ze dierenhoudingen om hetzelfde resultaat te bereiken. Als ze de dieren nadeden werden ze er zelf ook soepel en sterk van. Vanuit die kennis van dieren werd yoga ontwikkeld om gezonder en fitter te leven. ‘Yoga’ betekent ‘verbinden’. Je verbindt lichamelijke, geestelijke, mentale en spirituele elementen van het leven..  Bekijk nog meer dierenyoga filmpjes.Leren van dieren

De wijze yogi's keken niet alleen naar sterke, maar ook naar bange dieren. Ze ontdekten dat als ze waren geschrokken ze hun lijf heel snel schudden om alle stress van zich af te laten glijden.  Het is een gezonde instinctieve reactie om spanning los te laten en te ontladen. Als een hert niet zijn spanning zou losschudden, zou hij het niet lang uithouden in de wildernis.  Kinderen doen dit ook als ze bang zijn. Helaas wordt het trillen van angst vaak gezien als zwakte en onderdrukken volwassenen het trillen, schudden en schokken als ze zich angstig voelen. Hierdoor blijven ze spanning vasthouden, met als gevolg dat we allerlei klachten ontwikkelen. Het trillen is een mechanisme dat ervoor zorgt dat je overweldigende gebeurtenissen kunt loslaten en weer door kunt gaan met je leven.  Door met je lichaam te schudden krijgt je levensenergie de kans om weer te stromen. Je komt uit je hoofd en haalt je energie als het ware naar beneden.  Dus shake it out!

 

Kinderyoga Beestenboel Kaarten

De kinderyogakaarten nodigen kinderen uit om sterke, lenige en grappige dieren na te doen. Dieren herinneren ons aan onze mogelijkheden en tonen ons kwaliteiten die we kunnen ontwikkelen.  Dieren nadoen vinden alle kinderen leuk! Kinderyoga is niet alleen goed voor het soepel en sterker maken van het lichaam, maar vooral superleuk om te doen. De kaarten zijn mooi en vrolijk geïllustreerd met een ‘hoe-doe-ik-dit-beest’ en een bijpassende vraag: ‘Ik ben een gorilla en ik ben stoer. Wanneer ben jij bang?’ Klik hier om de kinderyoga beestenboel kaarten te bestellen.

Klik hier om een aantal voorbeeld kaartjes te bekijken.

Dieren yogaflow

Je kunt een aantal kinderyoga beestenboelkaarten achter elkaar leggen en er een yogaflow of yoga avontuur van maken zoals het filmpje hieronder.

Gratis e-book met de leukste dierenhoudingen

Door dieren na te doen, leren kinderen yoga op een speelse manier. De dieren laten zien welke mogelijkheden kinderen hebben en welke kwaliteiten ze kunnen ontwikkelen.  Download het gratis dierenyoga e-book en laat je inspireren door de dieren.

Wil je nog meer kinderyoga inspiratie?

Dan is het kinderyogaboek 'ontdek je superkracht' wellicht iets voor jou! Het boek is geschikt voor wat oudere kinderen om zelf te doen maar ook uitstekend geschikt voor ouders om samen met hun kinderen te doen en natuurlijk voor (yoga) docenten. Aan de hand van aansprekende teksten en duidelijke tekeningen kun je de oefeningen uitvoeren. Klik hier om het boek te bestellen.


Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us