Spiritualiteit

Spiritualiteit heeft te maken met je geest, je ervaringen, je levensstijl, de manier waarop je opgevoed wordt door je ouders, maar ook je zesde zintuig. Dat noemen ze ook wel intuïtie. Het is goed contact hebben met jezelf door naar jezelf luisteren, jezelf emotioneel begrijpen en steeds beter jezelf leren kennen.

Het is belangrijk dat je alleen jezelf ziet en niet de verwachtingen van anderen dus zoals anderen jou graag willen zien.
Je kunt dit oefenen op verschillende manieren, bijvoorbeeld wandelen in de natuur, meditatie of yoga. Alles zit in jezelf en heb je altijd bij de hand. Alleen het leren gebruiken en begrijpen is heel moeilijk. Door dit te oefenen ben je bezig met je eigen persoonlijke ontwikkeling, je komt dichter bij jezelf. Iedereen is spiritueel maar niet iedereen wil dit zintuig ontwikkelen en gebruiken.
Veel mensen denken bij het woord spiritualiteit aan een waarzegster in een donkere tent die kaarten legt en de toekomst voorspeld.

Spiritualiteit komt ook voor in dagelijkse dingen; Als je lekker aan het spelen bent en daardoor de tijd vergeet omdat je zo geconcentreerd bent dan ben je al spiritueel bezig. Je zit in de flow van het spelen. Spiritualiteit is de focus op intuïtie, afgaan op je eigen gevoel en emotie.

In de kinderyoga kan dit door de oefeningen aandachtig te doen zonder te denken 'ik kan het niet' maar door het voelen dat je bijvoorbeeld bij de eindontspanning echt ontspannen bent.