Lotus

 Een lotus is een bloem die (het meest) voorkomt in Aziatische landen. Het is een soort waterlelie die in de blubber groeit. Het zaadje van de bloem wortelt zich in de moerasachtige bodem en vanuit daar groeit een stengel door het water heen naar de oppervlakte, daar komen bladeren aan en een knop die uiteindelijk openklapt tot een prachtige bloem. 

In het boeddhisme en hindoeïsme is de bloem een belangrijk symbool. De lotus staat voor zuiverhuid. Want het zaadje groeit in de modder, maar de bladeren en bloem zijn helemaal schoon, helemaal zuiver. Boeddhisten en hindoeïsten proberen net zo zuiver te worden en zuiver te leven als deze prachtige bloem.

De lotus in een kinderyogales

In de kinderyoga heb je ook de lotushouding. De lotushouding is net de kleermakerszit. Het verschil alleen is dat met de lotushouding  de voeten op de knieën rusten. En dat is nog helemaal niet zo makkelijk. Ook in de kinderyoga oefenen we deze houding. De lotushouding is een goede houding als je lang moet zitten, bijvoorbeeld om te mediteren. Bij de lotushouding zit je stabiel, je billen maken goed contact met de grond en je rug en nek zijn recht. Aan kinderen kan worden uitgelegd dat de betekenis van de lotus  is: 'dat uit iets wat heel vies is iets heel moois kan bloeien'.  Je kunt ze vragen wat zij denken wat dat betekent.

Oriëntatie kinderyoga cursus