Nadi

Nadi betekent: kanaal, stroom of flow in het sanskriet. In de Chinese leer worden nadi's meridianen genoemd. Het zijn energiebanen waar jouw levensenergie, prana, doorheen stroomt. Wist je dat er wel 72000 nadi’s in jouw lichaam lopen? Je kunt de nadi’s niet zien maar wel ervaren. Ze hebben invloed op je lichaam en geest. Wanneer er spanningen in je leven zijn, kan jouw levensenergie niet goed doorstromen en treden er blokkades op. Yoga kan helpen deze blokkades op te heffen door de energie weer te laten stromen. 

Hoe kun je blokkades in de nadi’s opheffen?

In het energiesysteem van de nadi’s bevinden zich de 7 chakra’s. Dit zijn als het ware de epicentra binnen het energielichaam. In een yogales kunnen de chakra’s als thema aan bod komen. Wanneer je binnen een bepaald gebied in het lichaam spanningen ervaart, kunnen hiervoor gerichte oefeningen worden gegeven. 

Voorbeeld oefening voor kinderen

Stel dat een kind verlegen is, dan kan er een blokkade zijn in het 5e chakra; het heeft moeit om zichzelf te uiten. Er kunnen dan houdingen worden gedaan die het keelgebied openen. Oefeningen die dan kunnen worden ingezet, zijn bijvoorbeeld: de brullende leeuw en de zoemende bij. Op die manier kunnen op speelse wijze de energie in het keelgebied weer wegstromen. 

Tip: Chakrayoga kaarten van Helen Purperhart