Spelen met je innerchild

Heb je je ooit afgevraagd waarom bepaalde situaties je terugbrengen naar je kindertijd? Misschien merk je dat je reacties soms overeenkomen met die van een kind, zelfs in volwassen situaties. Dat komt doordat we allemaal innerlijke kinderen hebben - overlevingsstrategieën die zijn ontstaan om ons te beschermen tegen pijn uit onze jeugd. Maar soms kunnen deze innerlijke kinderen ons belemmeren in ons volwassen leven, ons humeur beïnvloeden en ons zelfs kinderachtig laten gedragen. In deze blog ga ik dieper in op wat je kunt doen om jouw innerlijke kind te helen.  Ik deze blog deel praktische tips die je kunnen helpen bij dit belangrijke en vaak transformerende proces van het helen van je innerlijk kind. Blijf lezen en ontdek hoe je jouw innerlijke kind kunt omarmen en helen.


Omarm je innerlijk kind

Het helingsproces van het innerlijke kind speelt een cruciale rol in persoonlijke groei en emotioneel welzijn. Maar wat wordt nou eigenlijk bedoelt met het innerlijke kind? Het innerlijke kind verwijst naar die onschuldige, speelse en gevoelige kant van jezelf die gevormd werd tijdens je kindertijd. Het is een deel van je dat zowel vreugde als pijn kan vasthouden, afkomstig van eerdere ervaringen die ons hele leven bijblijven. Deze ervaringen hebben je gevormd en je geholpen te overleven in de omstandigheden waarin je bent opgegroeid. Echter, deze overlevingsstrategieën werken soms nog steeds door in je volwassenleven, maar niet altijd op een positieve manier. Ze kunnen ervoor zorgen dat je je kinderachtig gaat gedragen, wat je behoorlijk kan hinderen. Het omarmen van je innerlijk kind en het loslaten van gedragspatronen die bij je gekwetste innerlijke kind horen, is helend. Het opent de deur naar het volgen van een pad dat je echte voldoening schenkt en waarbij je hart vreugdesprongen maakt!

Een reis naar vreugde en plezier

Het verkennen en helen van je innerlijke kind vormt een essentieel onderdeel bij het overwinnen van emotionele blokkades die je dagelijks leven beïnvloeden. Door je bewust te worden van deze gedragspatronen kun je je emotionele bagage verminderen en je levensvreugde vergroten. Gelukkig zijn er diverse benaderingen om met je innerlijke kind te werken. Innerlijke dialoog, visualisaties, schrijfoefeningen en creatieve expressie zoals tekenen, dans en spel kunnen allemaal bijdragen aan het helen van het innerlijke kind. Hoewel dit proces diepgaand en soms uitdagend kan zijn, kan het ook veel plezier geven. Zowel voor 'echte' als 'innerlijke' kinderen vormt spelen de basis om te leren en te groeien. Dit is de reden waarom wij de voorkeur geven aan het idee van spelen met het innerlijke kind in plaats van werken. Dit benadrukt de lichtheid, creativiteit en speelsheid die samengaan aan het proces van heling. Het spelen met je innerlijke kind is dan ook een waardevolle weg naar heling en groei. Het vereist naast zelfliefde, geduld en compassie met jezelf ook kwaliteiten zoals verwondering en nieuwsgierigheid om de wereld vanuit de ogen van het speelse kind te kunnen zien terwijl je de pijnlijke delen van je verleden een plek geeft. Het omarmen van je innerlijke kind opent de deur naar een leven van diepere verbondenheid met jezelf en anderen. Het is een reis die de moeite waard is, en die je kan helpen om te stralen in alle aspecten van ons leven.

 

De wondere wereld van het speelse kind

Laten we eens dieper ingaan op de wonderlijke relatie tussen spelen en het genezen van het innerlijke kind. Als volwassenen verliezen we vaak geleidelijk het vermogen om vrijelijk te spelen. Het dragen van verantwoordelijkheden en het serieus nemen van ons leven nemen de plaats in van het speelse, onbekommerde karakter van onze kindertijd. Het terugvinden van waardevolle kwaliteiten zoals spontaniteit, verwondering en nieuwsgierigheid, die zo vanzelfsprekend waren in onze jeugd, speelt een belangrijke rol bij het helen van ons innerlijk kind. Deze kwaliteiten bieden een schat aan mogelijkheden om onszelf te laten gaan door onze verbeelding te verkennen en de spanning los te laten die we mogelijk hebben vastgehouden, zodat we weer kunnen genieten en vrij kunnen zijn. Wanneer we spelen, geven we onszelf toestemming om contact te maken met dat deel van onszelf dat verlangt naar vreugde en vrijheid. Dit stelt ons in staat om rechtstreeks verbinding te maken met ons speelse innerlijke kind. De kunst is om speelse elementen te integreren in onze dagelijkse routines. Of het nu gaat om het toevoegen van een vleugje speelsheid op het werk, het verkennen van nieuwe hobby's, of simpelweg tijd vrijmaken voor plezierige activiteiten, het herontdekken van spelen kan een krachtige stap zijn in de richting van het helen van ons innerlijke kind.

 

Jezelf beter begrijpen

Heling, in combinatie met de chakra's, vindt plaats door het opeisen van je persoonlijke rechten. Door de verbinding tussen de chakra's en de ontwikkeling van het kind te verkennen, kun je de impact van trauma's die je hebt opgedaan in je kindertijd beter begrijpen. Hierdoor ontdek je hoe deze ervaringen je overlevingsstrategieën hebben gevormd. Het proces van heling omvat het vrijmaken van emotionele blokkades die zich hebben vastgezet in de chakra's.


 • Basischakra  - Dit chakra staat voor gronding, veiligheid en overleving. Het is verbonden met onze fysieke behoeften en ons gevoel van stabiliteit.
 • Sacraal chakra  - Het sacraal chakra draait om creativiteit, emoties en genot. Het speelt een rol bij het uiten van onze seksualiteit en het ervaren van plezier.
 • Zonnevlechtchakra  - Dit chakra staat voor wilskracht, eigenwaarde en zelfvertrouwen. Het beïnvloedt ons vermogen om doelen te stellen en grenzen te stellen.
 • Hartchakra  - Het hartchakra is verbonden met liefde, mededogen en vergeving. Het opent ons hart voor anderen en helpt ons bij het ervaren van diepe verbindingen.
 • Keelchakra - Dit chakra draait om communicatie, expressie en waarheid. Het stelt ons in staat om onze gedachten en gevoelens op een eerlijke en duidelijke manier te uiten.
 • Derde oog chakra  - Het derde oog chakra staat voor intuïtie, inzicht en verbeeldingskracht. Het opent onze geest voor innerlijke wijsheid en hoger bewustzijn.
 • Kruinchakra - Het kruinchakra vertegenwoordigt spiritueel bewustzijn, eenheid en verlichting. Het verbindt ons met het goddelijke en onze hogere doelen in het leven.


Door het verkennen en balanceren van deze chakra's kunnen we onze innerlijke kracht en helende vermogens versterken, waardoor we ons emotioneel, mentaal en spiritueel welzijn bevorderen.

Innerchild Playshop

De 'Innerchild Playshop' van Helen Purperhart is ontworpen om je op een transformerende reis te brengen naar het herontdekken, omarmen en helen van je innerlijke kind. Door je eigen emoties, valkuilen en kwaliteiten te herkennen en erkennen, werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en vergroot je ook nog eens je professionaliteit als docent en coach.


 • Leren wat innerlijke kinderen zijn en hoe ze zijn ontstaan.
 • Verbinding maken met het kind in jezelf.
 • Emotie en lichaamsgerichte oefeningen die je energie laten stromen
 • Blokkades opheffen met een multidimensionale energie transmissie.
 • Wonden uit je kindertijd  helen en weer in je kracht kunt komen.


Tot 1 mei 2024 korting op onderstaande workshops

* Volg de workshop live in Leerdam op 16/6/2024 ( € 88 i.p.v. € 111)   

* Volg de workshop volledig online (50% korting € 111 i.p.v. € 222)

11 speeltips voor grote mensen

De speeltips helpen je om op een speelse manier contact te maken met je innerlijk kind. Het speelse innerlijk kind is een deel in jou dat onbevangen, puur, nieuwsgierig en authentiek is.  Wanneer? Kies een speeltip wanneer je los wilt komen van je dagelijkse beslommeringen. De speeltips geven plezier en laten je de verwondering van het kind ervaren. Je kunt de vreugde vergroten door de speeltips samen te doen met je partner, vriend, vriendin of collega

KLIK HIER OM DE SPEELTIPS TE ONTVANGEN!

Helen door Spelen podcast

In de 'Helen door spelen podcasts gaat Helen Purperhart in gesprek met volwassenen over hun kindertijd. Je wordt meegenomen in de wereld waar het innerlijk kind de hoofdrol speelt. De thema’s die voorbij komen gaan over spelen, lastige emoties, missie en visie, de toekomst en wat je wilt uitdragen in de wereld. Het is een podcast waarin we inspireren om te leren, helen door te spelen, zodat je kunt groeien en bloeien. Klik hier om naar de podcast te gaan.

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us