Spelen met je innerlijk kind? Zo doe je dat!
27 juni 2023 

Spelen met je innerlijk kind? Zo doe je dat!

De afgelopen jaren heb ik ontdekt dat spelen niet alleen fijn is voor kinderen, maar dat het ook heel helend is voor volwassenen. Door te spelen wordt het innerlijk  kind in jou aangewakkerd. Dit gaat vaak gepaard met plezier, verwondering en nieuwsgierigheid, allemaal mooie kwaliteiten die bij het onbevangen kind horen. Innerlijke kinderen zijn delen in jezelf die zich aan je laten zien als ingeving, gevoel of gedachte.  Alles wat je raakt en waarnaar je verlangt is een boodschap van je innerlijke kind. Het is ook het kwetsbare deel in jou waarin je gevoelens, ervaringen en herinneringen uit je kindertijd zijn opgeslagen.  Het is als een echt kind die puur en heel op de wereld kwam. 

Wonden uit je kindertijd

Naast vreugdevolle ervaringen kan het ook gebeuren dat er een gekwetst innerlijk kind tevoorschijn komt. Dit kan soms zo pijnlijk voelen, dat je je afvraagt of het ooit nog wel goed komt en hoe je dit gekwetste innerlijk kind kunt troosten en gerust stellen. Wonden uit je kindertijd kunnen ontstaan als kind het gevoel hebt gekregen dat er niet goed naar je werd geluisterd, je tegen je zin je aan wetjes en regeltjes uit de grote mensen wereld moest houden of dat je niet op tijd de aandacht kreeg waarnaar je verlangde op dat moment. Vanuit je kinderlijke beleving neem je dan soms kinderlijke besluiten die je de rest van je leven blijft volhouden. Als volwassene zit je daar maar mooi mee omdat het gekwetste kind op de meest onverwachte momenten ineens omhoog komt borrelen.  Je kunt daar behoorlijk last van hebben als je je emoties niet onder controle kunt houden als je wordt getriggerd.  Deze gekwetste innerlijke kinderen hebben effect op jouw humeur en zorgen ervoor dat je je kinderachtig gaat gedragen.  Deze gevoelens zijn vaak ontstaan door een gemis dat het kind heeft ervaren.  Ze zijn herkenbaar als stereotiep gedrag die je hele doen en laten bepalen. Denk maar eens aan de pleaser, driftkop, pietje precies en angsthaas. Het gekwetste kind ervaart de wereld niet door een roze bril zoals het speelse kind, maar voelt zich onveilig en ervaart pijn, verdriet of boosheid. 


Helen door te spelen

Als je vraagt wat er bij kinderen hoort, dan is het woord spelen vaak het eerste dat wordt geroepen. Spelen heeft geen doel, je hoeft er niets mee te bereiken. Het gaat puur om plezier en daardoor ben je volledig in het moment. Dat is wat spelen zo fijn maakt. Wanneer je speelt vliegt namelijk de tijd en worden al je gedachten erdoor opgeslokt. Spelen stimuleert nieuwsgierigheid en daarmee ook creativiteit. En je doet het altijd vrijwillig, omdat je het leuk vindt en kunt er elk moment weer mee stoppen. Er zit dus nooit een 'moeten' of druk achter spelen.  Spelen helpt kinderen bij het loslaten van problemen omdat ze in het spel onderzoeken, hun grenzen verleggen en ontdekken. Spelen klinkt zo gemakkelijk. Toch staat het op de een of andere manier vaak ver onderaan de to-do-lijst van volwassenen. Die laten vaak hun verplichtingen, werk en taken voorgaan. Toch zou het boven aan je to-do-lijst moeten staan. Want door te spelen komt je geest tot rust waardoor je meer ontspanning en plezier in je leven ervaart. Tijdens het spelen is er minder ruimte voor piekeren, beredeneren, zorgen maken of andere drukte die je vaak in je hoofd hebt. Spelen is dus de sleutel tot heling van trauma's uit je kindertijd.  Wanneer je het kind in jezelf meer aandacht gaat geven komt er harmonie tussen je serieuze rol als volwassene en je kind rol: de mate waarin je in staat bent je te verwonderen, te genieten, in het nu te zijn en vreugde te ervaren. Bekijk de speeltips hieronder die je helpen om contact te maken met je innerlijk kind.

Bekijk foto’s van toen je klein was 

Je kindertijd kan soms zo ver weg voelen waardoor je moeite hebt om je voor de geest te halen hoe je als kind was. Veel mensen hebben weinig herinneringen uit hun kindertijd. Dat kan het lastig maken om je echt verbonden te voelen met je innerlijk kind. Wat dan kan helpen is om oude foto’s te bekijken van toen je klein was. Zoek een rustig plekje op, neem de tijd om de foto’s met aandacht te bekijken. Open je hart voor het kind dat je ziet in de foto. Kun je liefde voor hem of haar voelen en hem of haar omarmen?  Ga in gedachten eens terug naar je kindertijd en en haal specifieke beelden naar boven. Wat was er bijzonder aan jou? Waar was je goed in? Wat speelde je altijd als kind? Waar werd je blij van? Wat bewonder jij aan dit kleine mensje? Deze oefening helpt je om je meer verbonden te voelen met je innerlijk kind en hem of haar gevoelens, maar ook om meer compassie en te voelen. Compassie die je goed kunt gebruiken in het helingsproces en die je helpt om betere keuzes voor jullie beide te maken. 


 

Praat tegen je innerchild

Wanneer je al wat verder bent in het innerlijk kindwerk zijn er vast terugkerende thema’s waar je telkens op stuit. Misschien is gezien worden een thema, of veiligheid, waardering, goed genoeg zijn. Wanneer je weet wat jouw thema’s zijn kun je deze gebruiken om je innerlijk kind gerust te stellen, toe te spreken, te laten weten dat je er voor haar bent. Praten tegen je innerlijke kind kan gek klinken, maar als je het hoe en waarom laat gaan kan het zo helend en verzachtend werken. Een eerste stap is om tijdens een stilte momentje het kind in jezelf voor je te zien en te kijken en te voelen of je iets tegen haar zou willen zeggen. Wat komt er in je op? Dit mag gewoon in gedachte, dit hoeft niet hardop. 


Onderneem dingen die je leuk vond

Wat waren je favoriete activiteiten toen je kind was? Wat vond je helemaal geweldig? Waar kon je als kind helemaal in opgaan? Wanneer was je blij? Wat speelde je graag? Vond jij het fijn om buiten of binnen te zijn? Denk eens terug aan je aller grappigste en mooiste herinnering uit je kindertijd. Wat komt er in je opborrelen? Wanneer je contact wilt maken met je innerlijke kind én je je weer wat vaker zo vrij en onbevangen wilt voelen  is het goed om dingen te doen die je als kind blij maakten. Pak oude hobby’s op en ontdek of je het nog steeds graag doet en of je er blij van wordt. Maak regelmatig tijd om iets te doen waar je jezelf helemaal in kunt verliezen. Je zult je meer verbonden voelen met je innerlijk kind en ook meer in staat zijn om dat kinderlijke deel van jezelf te helen door spelen.



Gratis e-book met speeltips voor grote mensen

Om jou te helpen bij het spelen heb ik 11 speeltips voor je die je helpen om contact te maken met je innerlijk kind. Ze helpen je om los te komen van je dagelijkse beslommeringen, geven plezier en laten je de verwondering van het kind ervaren. Deel je jouw favoriet speeltip op Instagram? Vergeet niet om mij daarin te taggen.

KLIK HIER OM DE SPEELTIPS TE ONTVANGEN!


Nieuwsgierig naar mijn kindertijd?

In mijn alllereerste podcast heb ik een openhartig gesprek met mijn 78 jarige moeder Wil Purperhart. We hebben het over mijn kindertijd, haar moederrol en de onmacht die ze heeft ervaren. Ook blikken we terug op haar kindertijd en vertelt ze over haar boek ‘Verre van Simpel’. Terugkijkend op het gesprek ben ik heel dankbaar dat ik op deze manier met mijn moeder heb kunnen praten over best wel gevoelige onderwerpen. Ik zie het als een mooie ode aan mijn moeder en hoop hiermee anderen te hebben geïnspireerd om vanuit volwassenheid een gesprek aan te gaan met hun ouders of opvoeders over hun kindertijd. Voor mij was dit gesprek in ieder geval heel helend en kan ik vanuit mijn hart zeggen dat ik dankbaar en trots ben dat Wil Purperhart mijn moeder is.

KLIK HIER OM DE PODCAST TE BELUISTEREN OP SPOTIFY!


Meer innerlijk kind inspiratie?

De afgelopen jaren  ben  ik gaan onderzoeken hoe ik mijn gekwetste kindstukken een veilige plek kon geven in mezelf zodat de mijn wonden uit het verleden kon helen.  Alle kennis en ervaringen die ik heb opgedaan vormen de basis van hoe ik in het leven sta.  Door je eigen emoties, valkuilen en kwaliteiten te herkennen en erkennen, werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en vergroot je ook nog eens je professionaliteit als docent en coach. In de online innerlijk kindwerk cursus leer je hoe je verbinding kunt maken met het kind in jezelf en hoe je los kunt komen van kinderpijn en lastige emoties. De ontwikkelingspsychologie van de chakra's geven je daarbij meer inzicht. Klik hier voor de innerchildcursus.

KLIK HIER OM JE AAN TE MELDEN

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us