Spelen met je adem doe je zo!

Ademen doe je automatisch, je hoeft er niet over na te denken, het gaat helemaal vanzelf. Soms is het goed om even stil te staan bij je adem, te beseffen wat je ademhaling met je doet. Door met je aandacht naar je ademhaling te gaan kom je uit je hoofd in je lichaam en ben je meer aanwezig in het nu.  Ademspelletjes leren kinderen spelenderwijs hoe hun eigen ademhaling werkt. Ze ervaren wat gedachten, beweging, geluid, aanraking en andere zintuiglijke prikkels doen met het ritme van hun adem. Buiten het feit dat ze leuk zijn om te doen, herstellen ademspelletjes de energiebalans. In deze blog delen Helen Purperhart en Patsy Bonnevalle hun favoriete ademspelletjes en ademtips.


Doe de ademcheck

Een bekende uitspraak bij yoga is ‘Waar de adem gaat volgt de geest’. Dit betekent dat als je onrustig bent je adem snel is en als je ontspannen bent je adem rustig is. Dus hoe rustiger je ademt hoe rustiger je wordt. Door rustig te ademen zul je merken dat de grens van je lichaam een stukje opschuift en er meer ruimte ontstaat in je lijf.  De ademcheck kan je daarbij helpen. Door steeds rustiger te ademen worden de gedachten in je hoofd ook rustiger en kun je beter focussen. Voordat je verder gaat met lezen kun je voelen hoe jij nu ademt. Leg je handen op je buik en voel hoe je handen bewegen op het ritme van je adem. Merk dat je gedachten rustiger worden.


Adem wissel

Je gebruikt beide neusgaten om te ademen, maar wel in een afwisselende cyclus. Je wisselt ergens tussen de 40 minuten en 4 uur van neusgat. Het ene moment adem je door je linker neusgat en op het andere moment door je rechter neusgat. Breng je vinger onder je neus en voel uit welk neusgat op dit moment je adem komt.

Teken je adem

Zit stil en voel je adem. Teken je ademstroom op het papier. Zet een swingend muziekje op en ga dansen. Voel hoe je adem na het dansen is  en maak weer een tekening van je ademstroom. Welke verschillen zie je in je tekeningen?

Ademberg

Teken een berg op papier en kleur die in. Ga met je wijsvinger langs de kanten van  je berg. Adem 5 tellen in aan een zijde. Adem 10 tellen uit  aan 2 zijden uit.

Knuffeladem

Ga op je rug liggen en leg je knuffel op je buik. Adem diep in en maak je buik bol. Adem langzaam uit en laat je buik weer zakken. Beweeg je knuffel op het ritme van je adem.

Ademzon

Teken een klein rondje op een vel papier en maak het rondje steeds groter. Versier je zon met kleurpotloden of krijtjes. Ga met je wijsvinger rond je zon. Adem in 4 tellen een rondje in en adem in 8 tellen 2 rondjes uit.

Knuffeladem

Ga op je rug liggen en leg je knuffel op je buik. Adem rustig en diep in en maak je buik bol en adem langzaam uit en laat je buik weer zakken. Wieg je knuffel zachtjes op en neer op het ritme van je adem.

Het boek van de adem

Een superleuk interactief boek met eenvoudige ademspelletjes voor kinderen. Het boek zelf is een essentieel onderdeel van alle spelletjes. Met hun adem draaien de kinderen de bladzijden om, ze balanceren het boek op hun hoofd, handen en buik, ze volgen vormen en labyrinten, herformuleren nare gedachten en gevoelens, sturen positieve wensen naar andere mensen en onze planeet. Door de ademspelletjes regelmatig te herhalen worden ze steeds gemakkelijker en gaan kinderen zich steeds beter voelen. Klik hier om het boek van de adem te bestellen.


Nog meer ademspel inspiratie?

Met de 50 kinderademkaarten leren kinderen spelenderwijs hun eigen ademhaling te onderzoeken. De ademspelletjes zijn zowel geschikt voor gebruik in groepsverband als voor individuele sessies met kinderen.  Op de voorkant van elk kaartje staat een tekening en op de achterkant de omschrijving. De vragen op het kaartje helpen om te ontdekken hoe de adem in je lichaam zit.

JA, IK WIL DEZE KAARTEN BESTELLEN!

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #ademspel

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us