Waarom muziek en yoga belangrijk is voor kinderen
21 januari 2021 

Waarom muziek en yoga belangrijk is voor kinderen

door: Mirjam van der Beek-van Gelderen

Muziek stimuleert de ontwikkeling van het kind

De meeste kinderen vinden muziek maken geweldig. Op een echt instrument of door twee deksels tegen elkaar te slaan. Het is niet alleen leuk om te doen, het is ook nog eens goed voor hun ontwikkeling. Al van jongs af aan is muziek namelijk belangrijk voor kinderen. Het zingen van een kinderliedje, het luisteren naar muziek en het afspelen van een muziekinstrument draagt bij aan de spraak- en taalontwikkeling van kinderen. Jonge kinderen leren van muziek goed te luisteren. Kinderen die regelmatig muziek luisteren maken beter onderscheid tussen klanken en woorden. Dit helpt ze bij het praten. Bovendien heeft muziek ook een kalmerend effect op kinderen en laat muziek kinderen bewegen. Veel kinderen vinden het leuk om te dansen, klappen en bewegen op muziek. Dit stimuleert de motorische ontwikkeling van kinderen.

Positieve effecten van muziek

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat muziek heel veel positieve effecten heeft voor kinderen. 

  • Muziek verhoogt het IQ van kinderen.
  • Muziek bevordert de concentratie en creativiteit.
  • Muziek laat kinderen experimenteren met geluid en ritme.
  • Muziek biedt troost, rust of maakt blij.
  • Muziek is een uitlaatklep voor emoties.
  • Muziek bevordert de cognitieve, creatieve, esthetische, muzikale, sociale en psychomotorische functies.
  • Muziek bevordert de verbinding tussen de linker- en de rechterhersenhelft.
  • Muziek bevordert de oog-handcoördinatie & de gehoor-stemcoördinatie.
  • Muziek bevordert de wil om te leren, de concentratie, het geheugen, betrokkenheid, autonomie, doorzettingsvermogen en de zelfreflectie.
  • Door muziek kunnen kinderen en ontmoeting aangaan met andere culturen.

Samen muziek maken geeft plezier

Kinderen die met muziek bezig zijn hebben dus een voorsprong in hun ontwikkeling. Juist daarom is het ook goed om muziek in een yogales voor kinderen te verwerken. Want tijdens kinderyoga worden de ontwikkelingsgebieden gestimuleerd door muziek. Steeds vaker wordt muziek ook tijdens de kinderyoga aangeboden. Het samen muziek maken in de kinderyoga les stimuleert de sociale ontwikkeling van kinderen. Om goed samen muziek te kunnen maken, moet je rekening met elkaar houden, letterlijk en figuurlijk goed op elkaar ingespeeld zijn en samen werken.  Maar ook naar muziek luisteren heeft een positief effect op kinderen. Bijvoorbeeld door muziek te gebruiken als ondersteuning tijdens en meditatieverhaal.

7 tips om muziek te gebruiken in je yogales

1. Liedjes

Door liedjes in de kinderyogales te verweven, stimuleer je niet alleen de taalontwikkeling van kinderen maar creëer je ook betrokkenheid. Zeker jonge kinderen vinden het ontzettend leuk om te zingen terwijl zij bewegen. Het helpt hen ook om de volgorde van bewegingen makkelijker te onthouden.

2. Mantra’s

Een mantra is een woord, lettergreep of gedicht dat herhalend wordt gezongen. Het chanten van mantra’s helpt om je te bevrijden van het denken en leert je te focussen. Daarom is het erg leuk om dit ook met kinderen te doen.

3. Versjes

Versjes kunnen net als liedjes ondersteunend werken in een serie yogahoudingen om de volgorde te onthouden. Daarnaast zijn ze ook erg leuk om massage- en aanraakspelletjes mee te begeleiden. Rijmpjes zijn eenvoudig om te onthouden en zijn ook voor hele jonge kinderen al ontzettend leuk. Veel leuke massagerijmpjes vind je op de website van  happykidsmassage.

4. Hoorspel bij prentenboeken

Prentenboeken lenen zich fantastisch als leidraad binnen de kinderyogales om houdingen aan te koppelen maar ook zeker als rode draad voor een hoorspel. Dit kun je met geluiden met je lichaam doen (zoals blazen, klakken met je tong of fluiten) maar ook met instrumentjes. Bijvoorbeeld voetstappen nabootsen op een trommel,  regen met een regenstok en het gefluit van een vogel op een blokfluit.

5. Body Percussion als warming-up

Stampen met je voeten, klappen met je handen, knippen met je vingers…ja ook met je lijf kun je muziek maken! Dit is erg leuk om als energizer of als warming up in je les te doen. Bijvoorbeeld: de klap- en zit dans uit dansspetters of de oefening ‘stampen’ uit de Energizer kaarten van Helen Purperhart.

6. Instrumenten in een yoga avontuur

Wanneer je lesgeeft aan de hand van een verhaal, kun je instrumenten inzetten binnen je verhaal om de les levendiger te maken. Hiermee spreek je tot de verbeelding van kinderen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van oceandrums in een zee avontuur of trommels in een Afrika avontuur.

fotografie: Ron Jenner

7. Live muziek bij de eindontspanning

Bij de eindmeditatie kun je gebruik maken van live instrumenten zoals: klankschalen, sansula, koshi’s. Check ook de instrumentale cd’s op de website van Mirjam.

fotografie: Ron Jenner

Gratis kindermeditatie cursus?

Speciaal voor deze blog heeft Mirjam van der Beek-van Gelderen een gloednieuwe kindermeditatie-cd opgenomen en een kindermeditatie e-boek geschreven. De cd en e-book zijn verwerkt in een gratis online kindermeditatie cursus. Superfijn voor kinderen om te doen tijdens de lockdownperiode om zo in hun kracht te komen. De cursus is ook een bron van inspiratie voor kinderyoga-docenten en kindercoaches.

JA , DAT WIL IK

De redactie van de artikelen en blogs op kinderyoga.com bestaat uit een groep van enthousiaste kinderyoga docenten. Samen schrijven ze artikelen voor de kinderyoga encyclopedie en interessante blogs.
Reactie plaatsen

Online Kinderyoga Cursus Nu voor € 29,97

Tijdens een kinderyoga avontuur ga je bewegen, ontdekken, ontspannen en fantaseren. Alle oefeningen passeren in verhaalvorm de revue.

De nieuwste blog ontvangen?

Meld je aan op onze lijst. 

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us