Regenstok

Een regenstok kun je het beste vergelijken met een soort knikkerbaan! De regenstok wordt gemaakt van een gedroogde cactus, bamboe en hout met kleine pennetjes aan de binnenkant. Door deze te vullen met materiaal zoals zaden, pitten, steentjes, rijst, nootjes en vervolgens de bovenkant en de onderkant dicht te maken, kun je een prachtig muziekinstrument maken! Een regenstok kun je in verschillende formaten kopen, de meesten zijn ongeveer 1 meter lang en 5-6 centimeter breed. Door de regenstok heen en weer te bewegen creëer je het geluid van de ‘regen’.  De regenstok prikkelt de fantasie van kinderen en het muzikale gehoor. Daarnaast werkt het geluid van de regenstok rustgevend en ontspannend voor kinderen. Ook superleuk om met baby's te gebruiken! 

Hoe maak je zelf een regenstok?

Je kunt zelf een regenstok maken van een wc-rol, keukenrol of tapijtrol. Vul de regenstok met zaden, doperwtjes, maiskorrels, macaroni of ander materiaal. Maak de onder- en bovenkant dicht met stof, papier of tape. Je kunt de regenstok versieren met touw, veertjes, stof, een tekening of verf. Dit is een leuke opdracht om in de kinderyogales uit te voeren of thuis. Laat de kinderen de regenstok meenemen naar de kinderyogales.

Wat kun je met de regenstok doen in een kinderyogales?
  1. Eindontspanning. Laat de kinderen met de ogen dicht liggen op de rug. De docent loopt heen en weer tussen de kinderen en beweegt de regenstok zachtjes heen en weer.
  2. Raadspel. Laat de kinderen in kleermakerszit zitten met de ogen dicht. Beweeg de regenstok heen en weer. Waar lijkt het geluid op?
  3. De zee nabootsen. Laat de kinderen zitten op hun knieën rondom een blauw doek. 1 kind loopt rond met de regenstok. Laat de kinderen het doek heen en weer bewegen als golven van de zee.
  4. Ademmeditatie. Leg je handen op je buik. De docent beweegt de regenstok heen en weer. Voel de adembeweging als ‘golven van de zee’.