Het groene dieet! Hoezo dan?

Door Mira Maas & Helen Purperhart

De lente breekt aan, dus tijd voor de grote schoomaak in je lijf. Je bent namelijk wat je eet, alles wat je in je mond stopt is de basis voor de bouwstoffen waaruit je cellen van je lichaam worden opgebouwd. Het is dus een goed idee om van tijd tot tijd je lichaam te resetten met yoga en het groene dieet. Het eten van alleen groen voedsel  en het doen van yoga werkt ontgiftend op het lichaam. Het reinigt de lever en zorgt ervoor dat het lichaam overtollig slijm kwijtraakt.

10 redenen om te detoxen met groen voer


  • Het helpt je om overtollige winterkilo's los te laten.
  • Het is een goede reset voor je lichaam en geest.
  • Het is een mild dieet waarbij je nog veel kunt eten en geen honger lijdt.
  • Het geeft je een licht en fris gevoel.
  • Het zorgt ervoor dat je suikerspiegel stabieler wordt  waardoor je minder schommelingen in je energie hebt.
  • Het zorgt ervoor dat je sneller verzadigd bent waardoor je minder behoefte hebt  om  tussendoor te snoepen.
  • Het bevat een grote dosis  vitaminen en mineralen wat ervoor zorgt dat je weerstand wordt verhoogd.
  • Het heeft een ontgiftende werking op je lichaam.
  • Het is een weldaad voor je darmen, alvleesklier lever en galblaas.
  • Het gaat ontstekingen tegen waardoor slijmvorming in de luchtwegen wordt tegengegaan.

De basis van het groene dieet

Het groene dieet bestaat uit het eten groene groenten en fruit. Deze voedingsstoffen bevatten veel chlorofyl wat een gunstig effect heeft op je darmen. Daarnaast maakt chlorofyl je bloed basischer, wat ervoor zorgt dat je organen en lichaamsprocessen beter functioneren. Door een week lang  groen te eten en oefeningen te doen om te ontgiften breng je je spijsverteringssysteem en de overige systemen tot rust en krijg je energie. Je hebt daardoor minder slaap nodig, maar hebt wel veel energie om de dagelijkse dingen te kunnen doen. De groene week maakt je bewust van wat, hoe en waarom je eet en kan zelfs veranderingen te weeg brengen! In de groene week kun je heel goed ervaren wat voeding met je lijf doet. Je kunt de hele week zoveel eten als je wilt. Als het maar groen en gezond is.

Dit moet je weten over het groene dieet

Een goede voorbereiding voordat je begint aan de groene week is het halve werk. Dit zal helpen bij het verminderen van ontgiftingsverschijnselen zoals hoofdpijn.  Dit soort verschijnselen kunnen in de eerste dagen van het groene dieet optreden als het lichaam ineens geen cafeïne, geraffineerde suiker, alcohol en dierlijke eiwitten meer krijgt. Daarom is het goed om een paar dagen van tevoren al te minder koffie, zwarte thee en alcohol en dierlijke producten. Je kunt dan nog wel gewoon koolhydraten (brood, pasta) en zuivel (melk, kaas) nemen. Als de groene dieet start mag je alleen groene, plantaardige voedingsmiddelen eten zoveel als je wilt. Denk aan groen fruit (zoals peren, groene appels, witte druiven, kiwi’s, citroenen) en groene groenten (zoals groene paprika, courgette, ui, groene linzen, komkommer, avocado). Als snack kun je groene olijven of verse en gedroogde kruiden (zoals knoflook en gember) gebruiken. In beperkte mate mag je ook walnoten, pistachenoten en amandelen eten. De beste tijd om te eten is tussen 12.00 en 20.00 uur. Eet in de ochtend (voor 12.00 uur) één soort fruit, bijvoorbeeld alleen maar groene appels. Na 20.00 uur kun je beter niets meer eten. Drinken mag ook onbeperkt, maar alleen water en kruidenthee of groene thee.

Detoxen je mee?

Hier komt nog het beste van alles! We gaan dit samen doen. Samen met de Kundalini Sisters en de groene community reis je door het detoxen heen. Mira en Helen hebben samen jarenlang ervaring met het begeleiden van de groene week.  Een hele maand in het teken van DETOX of ontgiften. We gaan samen, stap voor stap, bewegen naar een week green lifestyle en daarna bouwen we het ook weer samen af. Dit is belangrijk om een full experience te beleven voor body en mind. Leuk he!? Je kunt al meedoen voor slechts € 44 en krijgt bovendien onbeperkt toegang tot de online detox cursus.  Naast alle yogalessen die speciaal zijn geselecteerd voor iedere detoxfase krijg je ook toegang tot de online community in de yogaclub waar je al je vragen kunt stellen.

JA, DAT WIL IK

Gezond en groen

Het boek bevat heel veel eenvoudige en gezonde gerechten en kundalini yoga en meditatie die je ondersteunen bij het groene dieet. De recepten zijn onderverdeeld in de opbouwfase, dieetfase en afbouwfase. Er staat ook heel veel achtergrond informatie in het boek over het groene dieet en Ayurveda. Uiteraard kun je de recepten ook gebruiken als je niet het groene dieet volgt en meer vegetarisch wilt leren koken. Een must have!

Heb je zelf ook nog tips? Deel je tip hieronder de blog. Enthousiast over de blog? Deel je deze log op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kundalinisisters of laat hieronder je reactie achter.

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us