Fit in de winter! Detox je mee?

Door Mira Maas & Helen Purperhart

Januari leent zich goed om het nieuwe jaar te beginnen met een gezonde start. Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen. Voor de meeste mensen is dit ook een tijd voor verandering en het zetten van doelen. Het is daarom een heel goed idee om je lichaam te resetten.  Na feestdagen zit je lijf vol met afvalresten. Dit komt door de zwaardere maaltijden die je hebt gegeten, minder beweging in de donkere dagen, weinig zon en  warmte op je huid. Een detoxkuurtje, kan heel erg helend zijn na de winter. Je kunt het zien als een grote schoonmaak in je lijf waar je de rest van het jaar profijt van zult hebben. Een week lang word je je bewust van wat, hoe en waarom je eet. Tijdens het detoxen kun je heel goed ervaren wat voeding met je lijf doet. 


Een goed begin is het halve werk

Een goede voorbereiding voordat je start met detoxen is best slim. Het zal je helpen bij het verminderen van ontgiftingsverschijnselen zoals hoofdpijn of een sterke lichaamsgeur of adem.  Dit soort verschijnselen kunnen in de eerste dagen van het detoxen optreden als het lichaam ineens geen cafeïne, geraffineerde suiker, alcohol en dierlijke eiwitten meer krijgt. Het reinigen van je lichaam is hard werken, waardoor je in het begin weinig energie, moe en koud kunt voelen. Daarom is het goed om een paar dagen van tevoren hier al mee te minderen. Daarnaast kun je je dag beginnen met een glas heet gekookt water met citroensap en gedurende de dag veel water te drinken om je lijf goed door te spoelen.


Bewust bewegen is een must

Door naast het detoxen bewust te bewegen geef je je immuunsysteem een extra boost.  Het doen van yoga dat gericht is op je lever, maag en darmen helpt je bovendien ook bij het opruimen van blokkades . Je maakt als het waren de weg vrij om de afvalstoffen af te voeren. Hierdoor merk je al vrij snel  dat je gaat bruisen van energie en minder slaap nodig hebt en toch veel energie om de dagelijkse dingen te kunnen doen.  Maar een stevige wandeling in de natuur of schaatsen op het ijs is natuurlijk ook super goed om te doen.


Tijd voor rust en ontspanning

Na inspanning komt ontspanning dat is een bekende uitspraak die oh zo waar is.  Zo ligt Helen tijdens het detoxen dagelijks in haar sauna in de tuin en Mira zweert bij een lange yoga nidra sessie om bij weg te spacen. Maar een goed boek lezen of chillen in een warm bad of mediteren kan natuurlijk ook. Doe mee met de har meditatie die Mira, Helen en Daniel doen voor de sauna van Helen. De mantra staat voor creatie en kan je helpen bij het zetten van de juiste intentie voor dat je start met detoxen.


Wat te doen met je kids tijdens de detox?

Kinderen zijn volop in de groei. Hoe zorg je dat je kind alle gezonde voedingstoffen binnenkrijgt die hij of zij nodig heeft terwijl jij aan het detoxen bent? Het ene kind heeft meer eten nodig, bijvoorbeeld omdat hij of zij veel sport of beweegt. Het andere kind heeft minder nodig omdat het kleiner is en meer van binnenspelen houdt. Het blijft daarom belangrijk om het eten goed af te stemmen op je kind. Maar vaak kunnen kinderen heel goed zelf aanvoelen wat ze nodig hebben. Tijdens de winterdetox week kunnen kinderen gewoon mee eten. Je kunt ze wat extra gezonde snacks tussen door geven en zorg wel voor vaste eetmomenten.  Zo leert je kind om niet de hele dag door te eten en te drinken.


Drie tips om je huis gezond in te richten

  1. Geef zelf het goede voorbeeld: Kinderen kijken naar wat jij eet, wanneer je eet en hoe je eet. Laat zien wat gezond voedsel is door het zelf te eten. Zien eten doet eten.
  2. Zorg voor gezonde voeding: Verleid je kind thuis met gezonde keuzes zoals stukjes appel, rozijntjes, nootjes, worteltjes en rijstwafels als tussendoortje in plaats van snoep. Geef thee zonder suiker en water in plaats van limonade of verrijk fruitsap met groentesap.
  3. Eet aan tafel: Dat is gezellig en geeft rust. Voer geen heftige gesprekken tijdens het eten en spreek met elkaar af om de telefoon tijdens het eten weg te laten.


Detoxen je met ons mee?

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar de winterdetox? Van 3 t/m 9 januari starten de Kundalini Sisters Mira Maas & Helen Purperhart dagelijks van 6.00-7.00 uur in de ochtend live online op zoom met een gezamenlijke detoxyoga practice. Je hoeft niets te missen want na de les worden de filmpjes in de yogaclub geplaatst. Na inschrijving kun je al direct online starten met de winter detox cursus. Er staan detoxtips, heerlijke recepten en twee leverflush yogaseries voor je klaar. Je krijgt tot eind januari toegang tot de online cursus zodat je de detox rustig kan afbouwen. En uiteraard sluiten we deze blog af met iets leuks. 

JA, IK DOE MEE MET DE WINTERDETOX!


Heb je zelf ook nog tips? Deel je tip hieronder de blog. Enthousiast over de blog? Deel je deze log op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kundalinisisters of laat hieronder je reactie achter.

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us