Yoga doen met sterrenbeelden! Hoe dan?
09 januari 2022 

Yoga doen met sterrenbeelden! Hoe dan?

-Joan Pisa -

Het sterrenbeeld van een kind wordt bepaald door de stand van de zon op het moment dat hij geboren wordt. Aan de hemel zijn ’s nachts verschillende sterrenstelsels te zien. Twaalf daarvan noemen we de dierenriem. Op deze tekens is de horoscoop gebaseerd. Iedere maand staat de zon op zijn hoogste punt in de buurt van een ander sterrenstelsel. Het teken waar de zon het dichtst bij staat op de geboortedatum, is je sterrenbeeld. Volgens de astrologie zegt je sterrenbeeld iets over je persoonlijkheid. Ieder teken van de dierenriem heeft bepaalde kenmerken.


Yoga met sterrenbeelden

Joan Pisa is pedagogisch medewerkster in de kinderopvang. Ze merkte dat zowel de kinderen, als zijzelf behoefte hadden aan een rustmomentje gedurende de dag. Bij haar vorige werkgever had zij al eens meegeholpen met een yogales, gezien dat yoga een positief effect heeft op de kinderen. Dat deed haar besluiten om een opleiding tot kinderyoga docent te gaan volgen.  Tijdens de opleiding kwam zij op het idee om haar passie voor sterrenbeelden te combineren met yoga.  Dit was het begin van haar sterrenbeelden les en de sterrenbeeld kaarten. Joan heeft er een sterrenbeeld kinderyogales van gemaakt die je gratis kunt downloaden in de kinderyoga club.


Waarom sterrenbeelden?

Vanaf haar jonge jaren heeft Joan al interesse in astrologie en met name sterrenbeelden. Als zij boeken las over haar sterrenbeeld herkende zij veel van zichzelf in de verschillende karaktereigenschappen. Als typische weegschaal was zij altijd op zoek naar balans, hield niet van onrecht of ruzie en was zeer creatief.  Vanuit deze interesse leek het haar mooi om een sterrenbeeld les te maken voor kinderen van 9-11 jaar. Op die leeftijd begint de prepuberteit en daarmee ook de zoektocht naar “wie ben ik en waar sta ik voor”. Kinderen worden kritischer en spiegelen zich steeds meer aan leeftijdsgenootjes. Daarom koos zij voor een les waarin juist deze unieke eigenschappen van een sterrenbeeld worden benadrukt.


Elementen en eigenschappen

Door haar interesse in Wicca voelt Joan zich enorm verbonden met de elementen. Daarom besloot zij dat ook de vijf elementen (aarde, water, vuur, lucht en ruimte) onderdeel moesten worden van de sterrenbeeld les. Zij wilde kinderen meegeven dat je door te gronden jezelf verbindt met de aarde, je het vuur in jezelf aan kan wakkeren met opwarmen, wij voor een groot deel uit water bestaan en kunnen meebewegen, we lucht verplaatsen door te ademen en een meditatie de geest stimuleert. Omdat het voor de eindopdracht niet nodig was de sterrenbeeld kaarten te maken, heeft zij deze in eerste instantie achterwege gelaten. Wel had ze alle eigenschappen, geuren, kleuren en krachtdieren uitgewerkt voor een later moment.

Bron: jouwmysterie.nl

Al bewegend jezelf en elkaar leren kennen

Tijdens de sterrenbeeld les leren kinderen zichzelf en elkaar al bewegend kennen. De les begint met een gesprek over wat je sterrenbeeld is en welke eigenschappen daarbij horen. Hier komen de kaartjes in beeld met kenmerkende eigenschappen voor elk sterrenbeeld. Positieve eigenschappen, uitdagingen, kleuren, geuren en krachtdieren. Na het gronden en opwarmen volgen twaalf houdingen die elk symbool staan voor een sterrenbeeld. Bijvoorbeeld, de berghouding die symbool staat voor de onverzettelijkheid van de Ram. Bij de dubbele stoelhouding, symbool voor de Tweeling leren kinderen samen gefocust zijn en op elkaar te vertrouwen en bij de steenbok staan de kinderen in de herthouding en praten we na over eerlijk en geduldig zijn. In de les staan positieve karaktereigenschappen centraal, maar ook de uitdagingen worden niet vergeten. Het is een yogales vol herkenning geworden, waarin kinderen doormiddel van positieve affirmaties en kleuren energie, meer in hun eigen unieke kracht komen te staan.


Het creatieve proces

Tijdens de herfstvakantie schilderde Joan een Halloween flow en deelde deze ter inspiratie van anderen op sociale media. In het verleden had zij veel getekend en geschilderd, maar dat was alweer heel wat jaren geleden. Hierdoor had zij in eerste instantie weinig vertrouwen in haar creaties. De reacties op haar kaarten waren echter overweldigend en enorm positief. Meerdere yoga docenten wilden weten waar de kaartjes te krijgen waren en hebben ze gebruikt voor hun Halloween les. Deze positieve reacties hebben haar ertoe gezet om ook de sterrenbeeld kaarten zelf te schilderen.


De sterrenbeeld kaarten

De illustraties waren een behoorlijke uitdaging. Het moest er uiteraard aantrekkelijk uitzien, maar ook goed aansluiten bij de sterrenbeeld les. Uiteindelijk heeft zij ervoor gekozen om de illustraties te maken in de kleur die past bij het sterrenbeeld. De teksten onder de illustraties moesten vrijwel meteen herkenning geven bij de kinderen en aanzetten tot een gesprek. Bijvoorbeeld bij de Waterman, onafhankelijk en een echte wereldverbeteraar. Om de kaarten compleet te maken moest er nog een achterkant komen met positieve kenmerken, uitdagingen, kleuren, geuren en krachtdieren. Toen de kaarten klaar waren heeft zij deze aangeboden aan een aantal kinderyoga docenten. Dit was een groot succes en de feedback die ze kreeg was dat de kinderen zich echt herkenden in de eigenschappen. Ook de docenten waren erg positief over de les. Door de veelzijdigheid van de kaarten zijn deze ook te gebruiken door coaches, op de opvang of op school. Elke sterrenbeeld set bestaat uit 12 handgeschilderde Sterrenbeeld illustraties met aan de achterkant:

  • Een gekleurde cirkel in de kleur die hoort bij het sterrenbeeld.
  • Een korte omschrijving van het sterrenbeeld.
  • De kracht van het sterrenbeeld.
  • Welke eigenschappen een uitdaging vormen.
  • De kleuren die bij het sterrenbeeld horen.
  • De geuren die bij het sterrenbeeld horen.
  • De krachtdieren die bij het sterrenbeeld horen.


Chinese sterrenbeelden

Wist je dat er ook Chinese sterrenbeelden zijn waarin weer hele andere dieren voorkomen? De draak is het vijfde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem. Ben jij geboren in het jaartal 1904, 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012 of 2020? Dan ben je geboren in het 'Jaar van de Draak'.  Je zult zeker bepaalde karaktertrekken en talenten van jezelf herkennen, wanneer je leest waar de Draak voor staat! Karaktereigenschappen die daarbij horen zijn: trots en levendig, enthousiast, onweerstaanbaar, geestdriftig, succesvol, krachtig, extravert, inspirerend en voelt zich uitverkoren. Mensen geboren in het jaar van de Draak staan in China bekend als mensen met veel geluk. Wie weet komen er in de toekomst ook nog Chinese sterrenbeeld yogakaarten aan.


Doe de draken adem

Het is superleuk om met kinderen een draak te knutselen en de drakenadem te doen. Het is makkelijk te maken en heel leuk om te gebruiken bij een draken avontuur. De wc rollen kun je vooraf beplakken met groen papier en de vuur tongen van oranje, gele en rode crêpe papier kun je voor knippen. Op die manier hoeven de jongste kinderen alleen nog maar te plakken. Oudere kinderen kun je het helemaal zelf laten doen. Ook bij baby yoga kan je hem gebruiken, blaas zachtjes door je draken snuit zodat je baby het blazen ervaart en de beweging van de 🔥 tongen. Mocht je nog op zoek zijn naar een leuk drakenboek voor je yoga avonturen dan is "Draak Dries en de vliegende dokters" een aanrader. Er komen heel veel dieren voorbij, waaronder een wolf, hert, slak, leeuw en zeehond.


Bestel de sterrenbeeld kaarten met korting

Je kunt de digitale sterrenbeeld kaarten voor € 9,95 bestellen in de shop van Joan Pisa. Check ook haar nieuwste winterflowkaarten (zie plaatje hieronder). We hebben een kortingscode aangemaakt zodat je 10% korting krijgt op het gehele assortiment.  Ga naar dutchunicorn.nl en gebruik bij het uitchecken de kortingscode: kinderyogaacademie10

De redactie van de artikelen en blogs op kinderyoga.com bestaat uit een groep van enthousiaste kinderyoga docenten. Samen schrijven ze artikelen voor de kinderyoga encyclopedie en interessante blogs.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us