Totemdieren

Totemdieren hebben hun oorsprong bij natuurvolken die in stammen leven, zoals de Indianen en Aboriginals. Deze volken kennen bepaalde krachten en eigenschappen toe aan dieren.

Wat zijn totemdieren?

Het woord totem is afgeleid van het woord odoodem, wat in een indiaanse taal ‘familieteken’ betekent. Totemdieren worden ook wel krachtdieren genoemd.  Ze kunnen een gids zijn voor een bepaalde (indianan)stam. Maar je kunt ook zelf een totemdier hebben die je beschermd. Je zou een totemdier jouw helper kunnen noemen. De krachten en eigenschappen van alle totemdieren zitten namelijk ook in jou. Met een totemdier kun je zo’n kracht in jezelf wakker maken om je te helpen.

Is er een dier dat je vaak tegenkomt? Dat je bijzonder vindt? Of waar je misschien van droomt? Dan is dat misschien jouw totemdier! Je kunt op internet opzoeken wat dit totemdier voor krachten en eigenschappen heeft. En je kan in gedachten aan dit dier denken en hem of haar om hulp vragen.

In de kinderyoga maken we ook gebruik van totemdieren. Soms heb je wel eens een probleem, dan kan een totemdier helpen bij het aanpakken en oplossen van het probleem! We gaan dan in een les samen op zoek naar jouw krachtdier en die van andere kinderen. Je leert dan meer over de krachten van totemdieren, welke yogahouding erbij hoort en hoe ze jou kunnen helpen.

Voorbeelden van totemdieren voor kinderen

Dieren herinneren je aan kwaliteiten of krachten die je in jezelf kunt ontwikkelen. Bijvoorbeeld: je ruimte innemen als een gorilla, flexibel zijn als een slang, trots zijn als een pauw of sterk als een beer. Bron: Kinderyogakaarten  en Kinderyogaboek van Helen Purperhart.