Huilbuien en darmkrampjes…wat nu?

door: Mirjam van der Beek-van Gelderen

Yoga en massage tips voor de babybuik

28 mei 2020 ben ik de trotse moeder geworden van Cheyenne Savannah. Ze drinkt goed, maar heeft wel veel last van darmkrampjes, waardoor ze vaak moet huilen na de voeding. Als kersverse mama vroeg ik mij af wat ik kon doen tegen de darmkrampjes van mijn pasgeboren dochtertje. Als ouder wil je je kind zo graag helpen! Maar hoe dan? Vanuit mijn werk als kinderyoga docent en als moeder deel ik graag mijn ervaringen en kennis over baby yoga en massage. Door middel van baby yoga en massage kun je de interactie en band tussen jou en je kind versterken. Naarmate jouw zuigeling ouder wordt, zal het zijn/haar lichaam ontdekken, kracht en souplesse ontwikkelen.


Stem af op je baby

Baby yoga en massage kun je na een slaapje of badje toepassen. Beter is het om je kind niet direct na een voeding te masseren. Als je baby een volle maag heeft, kan de yoga onplezierig voelen. Kies een moment uit waarop je zelf rustig bent en je pasgeborene ontvankelijk is voor de massage. Als je zelf gespannen bent, kunnen zeker hele jonge kindjes dit namelijk goed aanvoelen en vervolgens overnemen. Dring jouw pasgeborene niets op, de massage is bedoeld voor het plezier en ontspanning, het moet geen ‘moeten’ zijn. Vraag daarom toestemming voor je gaat masseren, hoe klein je kind ook is. Adem vervolgens zelf rustig in en uit voor je gaat masseren en blijf met jouw baby in contact. Rond de massage af als je merkt dat jouw zuigeling aangeeft dat het genoeg is (dit zie je door het afwenden van oogcontact, een onrustige ademhaling, een teruggetrokken houding en lichamelijke onrust). Let op dat het tempo van een baby veel lager ligt dan bij volwassenen en pas hier de oefeningen op aan.

Zo geef je een baby massage

Je kunt je baby masseren over de kleding heen of op de blote huid. Als je masseert op de blote huid kun je een druppel essentiële lavendelolie in 10 ml gefractioneerde kokosolie gebruiken. Vermeng de biologische essentiële olie altijd in een dragende olie voordat je deze aanbrengt op je kind. Of kamilleolie in jojoba olie (ik gebruik zelf graag de speciaal voor baby’s ontworpen olie van Liza’s kruiden). De geurende bloemknopjes hebben een milde en verzorgende werking. Kamille is geschikt voor de meest gevoelige huid en daarom veilig te gebruiken bij baby’s. Zowel kamille als lavendel hebben een ontspannende werking. Een andere mogelijkheid is het masseren van de gevoelige babyhuid met vaseline.

Praat en zing voor je baby

Bij alle oefeningen is het belangrijk je kind te vertellen wat je aan het doen bent. Bijvoorbeeld: “Ik ga nu een zonnetje tekenen op je buik”. Dit stimuleert de taalontwikkeling en bereidt de baby voor op de massage of yogaoefening. Je kunt ook versjes of liedjes gebruiken tijdens het masseren, zoals: ‘Hansje Pansje Kevertje’. Als je yoga gaat doen met je baby vanaf 3 maanden, gebruik dan een yoga mat of een zachte deken op de grond. Voor pasgeborenen kun je de massages ook op een aankleedkussen geven op de commode.

10 Oefeningen om darmkrampjes te verminderen

Hieronder een aantal van mijn favoriete yoga en massage oefeningen van de baby yogakaarten van Helen Purperhart en Cerise van Zanten om darmkrampjes te verminderen. Ze hebben een positieve invloed op de werking van de darmen van je baby.

1. Maak contact

Je zit in de kleermakerszit. Hou je baby dicht tegen je aan. Je kind ligt met zijn/haar oor tegen je hart aan. Adem rustig in en uit. Wieg je kindje zachtjes heen en weer. Deze oefening helpt om samen te gronden. Hij werkt kalmerend en verbindend. De oefening helpt om af te stemmen op elkaar en stimuleert de zintuigen.

2. Roeren 

Je baby ligt op zijn/haar rug. Buig de knieën iets en houd de bovenbenen vast. Maak cirkelbewegingen met de klok mee. Dit is namelijk ook de richting van de darmen naar de uitgang. Masseer niet tegen deze richting in, dit kan namelijk obstipatieklachten geven.

Variatie: Deze oefening kan ook met de voeten vast worden uitgevoerd, waarbij je baby de benen in een vlinderhouding heeft met de knieën naar buiten. De benen worden hierbij richting de buik gebracht. Deze oefening is geschikt voor baby’s vanaf de geboorte en helpt bij darmkrampjes.

3. Zonnestraal 

Je baby ligt op zijn/haar rug. Maak oogcontact en wrijf je handen warm. Leg een hand plat op de buik van je kind. Strijk met je hand zachtjes cirkels met de klok mee om de navel. Strijk zonnestralen omhoog, omlaag en opzij.

4. Tijger 

Je staat rechtop. Leg het kind met de buik op je arm, met het gezicht naar beneden. Je andere arm rust op de schouder. Het hoofd van je kind rust op je elleboog. Zwaai het kind van voren naar achteren. Zing “Van voor naar achter, van links naar rechts” en beweeg mee.

Variatie: Deze houding kan worden gecombineerd met het cirkelen van de benen in de richting van de klok. Houd hierbij de voeten vast, de knieën zijn naar buiten gebogen. Deze oefening is geschikt voor baby’s vanaf de geboorte en helpt bij darmkrampjes.

5.Trapfiets 

Je baby ligt op zijn/haar rug. Pak de voetjes vast en beweeg de benen om en om naar de borst.

6. Sprinkhaan

Je baby ligt op zijn/haar buik boven op jouw benen met het hoofd richting de voeten. Houd de enkels van de baby vast en leg de andere hand op de bovenrug. Til de benen een stukje omhoog en laat ze weer zakken. Doe dit op het ritme van je ademhaling.

7. Boot 

Jij zit op de grond met opgetrokken benen. De baby zit in je schoot met zijn voeten naar je toe. Breng de benen van je baby schuin omhoog. Houd de onderbenen van de baby vast. Schommel zachtjes heen en weer en zing het liedje “Schuitje varen”. Strek langzaam je benen weer en laat de boot ‘zinken’.

8. Achtbaan 

Je zit met gestrekte benen op de grond. Jouw baby ligt horizontaal op zijn/haar buik op je benen met de armen langs het lichaam. Het hoofdje van je kind rust op de yogamat. Til om en om je linker- en rechterknie op. Het onderlichaam en bovenlichaam komen om en om omhoog.

9. Massage van de voeten 

In het midden van de hiel bevindt zich het reflexpunt voor het spijsverteringssysteem. Door te masseren in een S vorm van boven naar beneden of een cirkel wordt de dunne darm gestimuleerd. Maak vervolgens een glijbeweging omhoog tot net onder de helft van de rechtervoet. Vervolg deze lijn op de linkervoet op net de helft van de voet naar het midden. Beweeg aan het einde met je duim omlaag, en vlak boven de verharding van de hiel overdwars terug tot het einde iets naar beneden. Op deze wijze wordt de dikke darm gestimuleerd. Masseer met de klok mee.

10. Buiken 

Deze oefening is fijn om de massage mee af te ronden. Je ligt op je rug. Leg je kindje met zijn/haar buikje bovenop jouw buik. Adem rustig in en uit en voel hoe de buiken zachtjes bewegen op het ritme van de ademhaling. Voel het onderlinge contact.

Meer inspiratie?

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kinderyogaclub of laat hieronder je reactie achter.