Spelen met je adem doe je zo!

Ademhalen gaat automatisch; je hoeft er niet bewust over na te denken, het gebeurt vanzelf. Maar soms is het waardevol om even bewust te worden van je ademhaling en te begrijpen hoe het je beïnvloedt. Door je aandacht te richten op je ademhaling, verschuif je van je gedachten naar je lichaam en word je meer aanwezig in het moment. Ademspelletjes bieden kinderen een speelse manier om hun eigen ademhaling te ontdekken. Ze kunnen ervaren hoe gedachten, beweging, geluid, aanraking en andere zintuiglijke prikkels het ritme van hun adem beïnvloeden. Deze activiteiten zijn niet alleen leuk om te doen, maar helpen ook bij het herstellen van de energiebalans. In deze blog delen Helen Purperhart en Patsy Bonnevalle hun favoriete ademspelletjes en geven ze waardevolle ademtips. Kom en ontdek hoe deze eenvoudige praktijken kinderen kunnen helpen om meer in contact te komen met hun ademhaling en innerlijke balans. 

Fietsband en fietspomp

Stel je voor dat je een fietspomp bent. Adem diep in en blaas langzaam lucht uit alsof je een fietsband aan het oppompen bent. Voel hoe je borstkas zich vult en leegloopt, net als de fietsband. Probeer dan eens het omgekeerde: doe alsof je zelf de fietsband bent die wordt opgepompt. Merk je het verschil in sensatie? Deze simpele oefening kan je bewust maken van de kracht van je ademhaling en hoe je deze kunt gebruiken om te ontspannen en energie te geven.


Doe de ademcheck

Een bekende mantra in de wereld van yoga luidt: "Waar de adem gaat, volgt de geest." Deze uitspraak benadrukt dat onze ademhaling een weerspiegeling is van onze innerlijke staat; bij onrust is onze adem vaak snel, terwijl we bij ontspanning een rustige ademhaling ervaren. Het omgekeerde geldt ook: door bewust rustig te ademen, kunnen we onze geest kalmeren. Deze bewuste ademhaling verruimt niet alleen ons lichaam maar ook onze geest. De ademcheck is een handige tool die hierbij kan helpen. Door je ademhaling geleidelijk te vertragen, zul je merken dat ook de storm van gedachten in je hoofd kalmeert, waardoor je beter kunt concentreren. Voordat je verder leest, nodig ik je uit om even stil te staan bij je ademhaling. Plaats je handen op je buik en voel hoe ze meebewegen op het ritme van je adem. Observeer hoe je gedachten langzaam tot rust komen.


Adem wissel

Je ademt door beide neusgaten, maar in een afwisselende cyclus. Deze wisseling vindt plaats ergens tussen de 40 minuten en 4 uur. Op een bepaald moment adem je door je linker neusgat en op een ander moment door je rechter neusgat. Wil je ervaren welk neusgat momenteel actief is? Plaats je vinger onder je neus en voel waar de luchtstroom vandaan komt.  

Adem voelen

Je werkt samen in deze oefening. Een persoon ligt op zijn rug terwijl jij met je hoofd op zijn buik rust. Merk op hoe je hoofd rustig meebeweegt op het ritme van zijn ademhaling. Probeer ook te luisteren of je de ademhaling van de ander kunt horen. Deze oefening bevordert niet alleen een gevoel van verbondenheid, maar ook bewustzijn van elkaars ademritme.


Teken je adem

Sluit rustig je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Visualiseer de stroom van lucht die in en uit je lichaam beweegt. Neem daarna pen en papier en teken je ademstroom zoals je die voelt. Nu, zet een opwekkend muziekje op en laat jezelf vrij dansen. Voel hoe je ademritme tijdens het dansen verandert: misschien wordt het sneller, dieper of ritmischer. Na het dansen, neem opnieuw pen en papier en teken je ademstroom zoals je die nu ervaart. Bekijk vervolgens beide tekeningen. Merk je verschillen op in de vorm, lengte of intensiteit van de ademstroom? Deze oefening kan je bewust maken van hoe je ademhaling reageert op verschillende stimuli, en hoe het kan veranderen door activiteit en ontspanning.

Ademberg 

Pak een vel papier en teken een berg. Neem vervolgens je kleurpotloden en kleur de berg in met rustgevende kleuren. Laat je vinger langs de contouren van de berg glijden terwijl je je concentreert op je ademhaling. Adem rustig in gedurende 5 tellen terwijl je naar de ene kant van de berg beweegt, en adem vervolgens langzaam uit gedurende 10 tellen terwijl je naar de andere kant beweegt. Herhaal deze cyclus een aantal keer en observeer hoe je ademhaling kalmeert en je geest tot rust komt. Deze eenvoudige oefening kan een effectieve manier zijn om spanning los te laten en innerlijke rust te vinden.

Knuffeladem

Ga op je rug liggen en leg je knuffel op je buik. Neem een diepe ademhaling en voel hoe je buik omhoog komt terwijl je inademt. Adem vervolgens langzaam uit en observeer hoe je buik weer zakt. Let op hoe de knuffel meebeweegt op het ritme van je ademhaling. Probeer nu bewust de snelheid van je ademhaling te variëren: adem sneller in en uit, en observeer hoe de knuffel reageert. Doe vervolgens het tegenovergestelde en adem langzamer in en uit. Merk op welke verschillen je ervaart in de beweging van de knuffel bij verschillende ademhalingsritmes. Deze simpele oefening kan je bewust maken van de relatie tussen je ademhaling en je lichaam, en hoe je deze kunt beheersen om te ontspannen en tot rust te komen.

Ademzon

Pak een vel papier en teken een klein rondje. Laat het rondje geleidelijk aan groter worden terwijl je ook zonnestralen tekent om de zon na te bootsen. Breng vervolgens je wijsvinger naar het midden van de zon en beweeg langzaam in een cirkel langs de rand van de zon en zijn stralen. Terwijl je dit doet, adem rustig in gedurende 4 tellen terwijl je de cirkel inademt, en adem vervolgens langzaam uit gedurende 8 tellen terwijl je twee cirkels uitademt. Herhaal deze cyclus een aantal keer en let op hoe je ademhaling synchroniseert met de beweging van je vinger en de tekening. Deze kalmerende oefening kan je helpen om jezelf te centreren en innerlijke rust te vinden.

Het boek van de adem

Een superleuk interactief boek met eenvoudige ademspelletjes voor kinderen. Het boek zelf is een essentieel onderdeel van alle spelletjes. Met hun adem draaien de kinderen de bladzijden om, ze balanceren het boek op hun hoofd, handen en buik, ze volgen vormen en labyrinten, herformuleren nare gedachten en gevoelens, sturen positieve wensen naar andere mensen en onze planeet. Door de ademspelletjes regelmatig te herhalen worden ze steeds gemakkelijker en gaan kinderen zich steeds beter voelen. Klik hier om het boek van de adem te bestellen.


50% korting op de Online cursus Ademspel met Kinderen

Deze online cursus introduceert je in verschillende ademspelletjes speciaal ontworpen voor kinderen. Je leert hoe je kinderen op een speelse manier kunt begeleiden om bewust te worden van hun ademhaling. Tijdens deze ademspelletjes verkennen ze hun eigen adembewegingen en ritmes zonder deze te controleren. Kinderen worden zich bewust van de ademhaling in hun lichaam en ontdekken hoe verschillende factoren zoals gedachten, beweging, geluid, aanraking en andere zintuiglijke prikkels hun ademritme beïnvloeden. Naast het plezier dat de ademspelletjes met zich meebrengen, dragen ze ook bij aan het herstellen van de energiebalans en het verbeteren van de concentratie. Maak gebruik van de kortingscode (geldig tot 1 mei 2024): ademspel01 

AANMELDEN ONLINE ADEMSPEL CURSUS

Nog meer ademspel inspiratie?  

Met de 50 kinderademkaarten leren kinderen spelenderwijs hun eigen ademhaling te onderzoeken. De ademspelletjes zijn zowel geschikt voor gebruik in groepsverband als voor individuele sessies met kinderen.  Op de voorkant van elk kaartje staat een tekening en op de achterkant de omschrijving. De vragen op het kaartje helpen om te ontdekken hoe de adem in je lichaam zit. 

JA, IK BESTEL DE ADEMSPELKAARTEN IN PRE-ORDER. NA 21 MEI ONTVANG JE DE KAARTEN


 

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #ademspel