Alles is Chill! Jij ook?


-Stine Jensen-

Stine Jensen is schrijver, filosoof en programmamaker.  Ze werkte op de universiteit en de druk was hoog om te presteren. Ze had ook een kind gekregen en wilde van alles, en dat werd te veel. Door de burn-out die ze kreeg gooide Stine het roer volledig om.  Op zoek naar meer geluk, rust en balans tussen lichaam en geest duikt ze in de wereld van mindfulness, yoga en meditatie. Ze volgt een kundalini yoga-opleiding, verandert haar eetgewoonten drastisch en mediteert dagelijks.  In het boek Go East beschrijft ze haar zoektocht naar de verleidingen en gevaren van moderne spiritualiteit.

Mooiste herinnering

Dankzij de opleiding tot kundalini yoga leraar heeft ze veel kunnen veranderen in haar leven.  Een van de mooiste herinneringen was het Europese kundalini yoga festival in Frankrijk samen met haar dochter. Ze zal haar gezicht nooit vergeten, toen we om 4.00 ’s ochtends uit bed gezongen werden. Of dat er echt voor 250 mensen was gekookt en dat er gezamenlijk werd gegeten, in lange rijen. Dat er een afwassysteem was met verschillende tonnetjes vond ze prachtig. En dan was er een yogalerares die aan 40 kinderen tegelijkertijd les kon geven, ook al spraken die allemaal een andere taal, gewoon door haar lichaam te gebruiken, en muziek.


Zorgen over de toekomst

Soms maakt Stine zich zorgen als ze ziet hoeveel toetsen jonge kinderen krijgen, hoeveel prikkels, het gevecht met schermtijd (en van ouders met kinderen op schermen). Als zij voor de aarde moeten zorgen, en niet meegesleurd willen raken in gemakkelijk consumentisme, zelf-uituitbuiting in een neoliberaal kapitalistisch systeem, dan hebben ze eerst handvatten nodig om voor zichzelf te kunnen zorgen. Om naar hun lichaam te leren luisteren. Om te leren ontspannen. Je te kunnen concentreren. En te ademen. Want daar begint en eindig alles mee. Er is de eerste en de laatste adem. En tussendoor doen we van alles, van het eten van pizza tot het leren meedraaien in een samenleving en je plekje daarin vinden. En hoe bewuster je dat kunt doen, hoe fijner. En met het ontwikkelen van dat bewustzijn kun je niet jong genoeg beginnen!


Wie ben ik en wat kan ik

Stine is kinderboeken gaan schrijven om kinderen bewust te maken van wie ze zijn en wat ze kunnen.  Ze had nooit gedacht zelf ook een yogaboek voor kinderen te maken, maar dat is er nu toch: Alles is chill. Het is ook niet echt een klassiek yogaboek geworden – dat kunnen anderen veel beter, meer een mix van yoga, mindfulness en filosofie, en er staan zelfs lekkere een paar lekkere recepten en mooie kleurplaten in.  Stine heeft 'Alles is chill' gemaakt omdat ze gezien heeft hoeveel haar dochter eraan gehad heeft om al jong te yoga te doen. Ze vond het altijd leuk als ze mee kon doen met de cursus, want de vormen zijn zo speels: dansyoga, dierenyoga, spelletjes…  Ze heeft het boek geschreven dat ze zelf als 7-jarige graag had gehad.

Top 5 boeken

  1. Alles is Chill
  2. Alles wat ik voel
  3. Alles over wie ik ben
  4. Alles wat was
  5. Box vol emoties

Hoe Chill ben jij?

Een leuke oefening uit het boek is de chillmeter. Dit is een oefening waarbij je leert om het spanningsniveau in je lichaam waar te nemen. Als iemand je bijvoorbeeld aan het schrikken maakt, gaat je hartslag omhoog en merk je dat de spieren in je nek zich aanspannen.  Wat voor cijfer zou je die spanning geven op een schaal van een tot tien?  In plaats van hoe gespannen je bent, kun je je ook afvragen hoe ontspannen je bent! Kijk maar eens op de thermometer. Waar zit jij? Klik hier om het boek te bestellen.


Illustratie: Sam Loman

Bestel het boek 'Alles is Chill'.


Meer weten over Stine?

Bekijk haar website op: stinejensen.nl


De redactie van de artikelen en blogs op kinderyoga.com bestaat uit een groep van enthousiaste kinderyoga docenten. Samen schrijven ze artikelen voor de kinderyoga encyclopedie en interessante blogs.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us