arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe maak je een feestje van je leven?
13 september 2020 

Hoe maak je een feestje van je leven?

Ik denk vaak terug aan Jordy, een van mijn allereerste leerlingen dat voor het eerst bij mij op een yogales kwam. Jordy was een enthousiast, bewegelijk jongetje. Aan het eind van de les riep hij naar zijn moeder: ‘Het lijkt wel een feestje'. Voor hem was het een feestje, want hij mocht zichzelf zijn. Niet iedere yogadocent wil een kind als Jordy, gediagnosticeerd met ADHD, op zijn of haar feestje. Bij kinderen als Jordy, maar ook bij mijn eigen kinderen is het een uitdaging om in het moment te blijven, mee te bewegen, maar ook te begrenzen. Hoe meer ik dat doe, hoe meer geluksmomenten ik ervaar. Yoga is voor mij de weg naar het vinden van geluk in jezelf. Hoe meer je geluk vindt, hoe meer je het leven als een feestje kunt ervaren.

Yoga brengt me dichter bij mezelf

Yoga heeft me veel inzichten gegeven. Twintig jaar geleden had ik mijn eerste les. Langzamerhand ging ik door yoga anders denken, ik verloor zelfs een aantal vrienden omdat we steeds minder raakvlakken hadden. Ik herinner me dat ik tegen een vriendin zei dat ze verantwoordelijkheid voor haar leven moest nemen, in plaats van anderen de schuld te geven. Waarop die vriendin verzuchtte dat ze zou willen dat ik weer de oude was. Ik geef toe dat ik het ook niet zo genuanceerd bracht. Een van de inzichten die yoga me bracht, was dat ik dingen niet hetzelfde als mijn ouders hoef te doen. Mijn vader was nogal streng en kon soms ineens heel erg kwaad worden, er werd dan niet over gesproken. Ik leg mijn kinderen wel uit waarom ik in een emotie schiet. Dan is het ook zo weer over. Yoga leert mij om  bij mezelf na te gaan waarom het mij zo raakt.

Pippi Langkous is mijn rolmodel

Ze is ondeugend, maar heeft een groot hart, ze is helemaal één met zichzelf. Net als Pippi ben ik overtuigd van mijn eigen kracht, ik blijf trouw aan mezelf en zoek voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om te groeien. Ik wil zowel de kinderen als de volwassen die ik lesgeef stimuleren om te leren voelen wat bij ze past en daardoor hun eigen superkracht te ontdekken. De kinderen lijken daar soms nog wat dichterbij te staan.  Als een oefening niet goed voelt, doen ze hem gewoon niet. Volwassenen gaan meer mee vanuit braafheid. Ik nodig de studenten op een speelse manier uit om hun grenzen te verkennen, op die manier leren ze wat bij ze past en wat niet.

Een typische Pippi-oefening

Doe een ingewikkelde houding die niet goed lukt. Bedenk een leuke manier waarop je hem op jouw manier kunt doen.

Meer Pippiyoga?

Vraag een gratis Pippi Langkous kinderyoga avontuur aan en download het ebook: ‘Ontdek je superkracht'.

 

Reactie plaatsen

Digitaal Chakrayoga Kaarten

NU voor slechts € 7,97

Die Pieten in de Sinterklaas blog hebben niet voor niets alle kleuren van de regenboog. Dit zijn ook de kleuren van de Chakra's. Leer spelenderwijs de betekenis van de chakra's.