7 tips voor een geslaagd yogafeestje
02 januari 2022 

7 tips voor een geslaagd yogafeestje

Vandaag ben ik weer een jaartje ouder geworden. Hoe leuk is het om een yogafeestje op je verjaardag te organiseren.  Als een kind dol is op yoga dan is er niets leuker om ook op zijn of haar verjaardag een yogafeestje te organiseren. In deze blog krijg je 7 tips voor een onvergetelijk kinderfeestje. 

Toffe thema’s

Bij een yogafeestje hoort natuurlijk een supertof thema dat helemaal past bij de jarige job en zijn vrienden. Thema’s zijn erg leuk om mee te gaan in de fantasie, kinderen zijn er dol op! Denk maar eens aan Pippi Langkous, prinsessenfeestje, indianenfeestje, piratenfeestje, junglefeestje, dierentuinfeestje, superheldenfeestje of kabouterfeestje. Je kan het zo gek niet bedenken; elk thema is mogelijk! En het is handig als rode draad voor je les. Tip: het ‘kinderyogaboek‘ bevat 20 kinderyoga themalessen.

Uitnodiging die bij het thema past

Afhankelijk van het thema regelen de kinderen zelf de uitnodigingen. Als organisator kun je natuurlijk tips geven voor een uitnodiging die bij het themafeestje past. Denk aan de 5 w’s die hierop moeten staan:

1.) Wie (naam jarige),
2.) Waar (waar moeten de kinderen heen gebracht worden en vermeld ook of ze wel of niet thuis gebracht worden!),
3.) Wat (wat voor kleding kun je het beste aantrekken)
4.) Waarom (er is er een jarig)
5.) Wanneer (datum en tijd van het yogafeest)

De uitnodigingen kunnen het beste zo’n tien dagen tot een week voor het feest worden verstuurd. Deel ze bij voorkeur niet in de klas uit of in het bijzijn van niet uitgenodigde kinderen. Om kosten te besparen kun je de uitnodiging digitaal verzenden. Al is deze natuurlijk lang niet zo leuk en persoonlijk als een ‘echte’ uitnodiging. Vergeet niet te vermelden dat de feestgangers weten dat soepel zittende kleding geen overbodige luxe is. Klik hier voor originele ideetjes voor uitnodigingen.

Waar moet je als organisator op letten?

  • Maak goede afspraken met de ouders en verzorgers (hoe lang mag het yogafeestje duren, hoeveel kinderen komen, welk thema? etc.).
  • Kies een locatie waar het yogafeestje gegeven kan worden en zorg dat er voldoende ruimte is om te bewegen.
  • Vraag de telefoonnummers van de ouders als het feestje niet bij de jarige job thuis wordt gegeven.
  • Bereid je goed voor en maak van tevoren je les en zorg dat je alle benodigdheden hebt. Maak een draaiboek.
  • Schakel eventueel een extra yogi in die je assisteert tijdens het yogafeestje.
  • Maak een combinatie van actieve en rustige yogaspelletjes, zodat de kinderen de gelegenheid krijgen om tussendoor tot rust te komen.
  • Actieve spelletjes kunnen het beste voor het eten en drinken worden gespeeld.
  • Voorkom yogaspelletjes waarin een competitie element zit en bereid meer spelletjes voor dan je denkt nodig te hebben.

Wat kost een yogafeestje?

De prijs van een yogafeestje hangt af van een aantal factoren. Hoe lang duurt het feestje, hoeveel kinderen zijn er uitgenodigd, wat zijn de kosten voor de yogazaal, wat bied je allemaal aan tijdens het feestje (b.v. gezonde sapjes, snacks, etc.)  Gemiddeld kost een feestje ongeveer € 10 per kind en duurt 1-2 uur.  Dit zijn zaken die je vooraf met de ouder of verzorger kan afstemmen.

Ingrediënten om de feestvreugde te vergroten

Het leukste van alles is natuurlijk het feestje zelf, maar dan moet je als organisator natuurlijk wel er helemaal klaar voor zijn. Moedig de kinderen aan om allemaal mee te doen en vergeet niemand. Maak je niet druk om vieze vlekken op de vloer of op de mat. Deze kun je na het feestje weer schoonmaken. Wees relaxed en houd je niet te krampachtig vast aan je programma. Het gaat toch nooit precies zoals je het van tevoren hebt bedacht. Kinderen reageren vrijwel altijd anders dan je denkt. Hanteer het motto:

‘Go with the flow’

Als een onderdeel niet aanslaat, kies dan een andere opdracht.  Laat de kinderen zelf ook iets inbrengen. De leukste ideeën komen vaak bij de kinderen vandaan. Houd je wel enigszins aan de tijdsindeling en eindig het yogafeestje zoals je hebt afgesproken. Houd rekening met het concentratievermogen van de kinderen. Hoe jonger, des te minder lang ze geconcentreerd kunnen blijven.  Laat je assistent yogi foto’s maken die je later kunt toesturen naar de ouders. Tot slot geniet zelf ook van het feestje. De ingrediënten hieronder kunnen je daarbij helpen.

 7 yogatips voor een geslaagd kinderfeestje!

1. Cadeau

De jarige job is het cadeautje en maakt zich zo klein mogelijk. Het cadeautje wordt ingepakt met eigen ontworpen cadeaupapier. Teken figuurtjes, bloemetjes of stippen met je vingers op de rug en maak een grote strik. Pak nu het cadeautje uit. Heel voorzichtig worden de armen en benen gestrekt en wordt het cadeautje zichtbaar.  Wat zit er in het cadeautje?

2. Popcorn

Op feestjes wordt er ook popcorn gegeten. Maar die moeten dan eerst gebakken worden. 

De kinderen zitten op de grond en maken zich klein. Ze stellen zich voor dat ze een maïskorrel in een koekenpan zijn. De maïskorrel wordt warm zwelt op (ze maken zich steeds groter). De maïskorrel is nu zo dik dat hij gaat poffen. De kinderen springen alle kanten op. Muziek tip: ‘Popcornsong’. Doe hierna een rustige oefening en laat ze op hun rug met gesloten ogen navoelen hoe het was om een popcorn te zijn. In de Kinderyoga Cub staan nog meer verjaardagsyoga-filmpjes met Evi en Beau voor je klaar. Meld je hier aan!

3. Ballonnen 

Ballonnen kunnen natuurlijk niet ontbreken op een feestje. 

Oefening 1. De kinderen liggen achter elkaar op de grond, het hoofd ligt tegen de voeten van het kind dat achter hem ligt. Het voorste kind geeft de ballon met zijn voeten door naar achteren. Tip: in plaats van ballonnen kun je ook een bal gebruiken.

Oefening 2: Je zit met elkaar in een kring. Klem een ballon tussen je voeten. Geef de ballon door aan de speler die naast je zit. Je mag je handen niet gebruiken.

4. Slingers 

Je gaat hand en hand staan in de kring. Maak een slinger door onder elkaar door en over elkaars hand te stappen. Als de slingers in de knoop zijn, dan probeer je de slinger weer uit de knoop te halen.

 

 

5. Taart

De jarige ligt op zijn buik. De anderen zitten om de jarige heen. De jarige wordt de verjaardagstaart. Voer de handelingen met je handen uit op de rug van de jarige job. Natuurlijk mag er gewisseld worden. Je kunt ook 2 aan 2 taarten bakken op elkaars rug.

  • Bloem in de kom (tikken met je vingers).
  • Water erbij (strijken met je hand).
  • Beslag maken (kneden met je handen).
  • Taart baken (wrijven met je hand).
  • Taart versieren (tekenen met je wijsvinger).
  • Kaarsjes uitblazen (blazen).
  • Taart snijden (zagen met de zijkant van je hand).
  • Taart opeten (plukken met je duim en wijsvinger).
  • Kruimels wegvegen (strijken met je hand).

 6. Kaarsjes 

Oef 1. De kinderen liggen in een kring op hun rug met hun benen omhoog richting het plafond. Ze zijn nu een levende taart met brandende kaarsjes. De jarige gaat in het midden staan en blaast om de beurt de kaarsen uit. Als de kaars wordt gedoofd brengt het kind zijn benen over het hoofd naar de grond op de grond. De jarige job kan daarna doen alsof hij de kaarsjes weer aansteekt. De benen komen dan terug omhoog. Laat de kinderen na deze oefening op hun rug liggen met gesloten ogen.

 

7. Verjaardagswens

De kinderen liggen op hun rug met gesloten ogen. Je vertelt dat de kinderen in gedachten een wens mogen doen voor de jarige job. Daarna maken ze er een tekening van en overhandigen die aan de jarige job.

 

8. Speel Yoga Bingo

 Dit is een variatie op het aloude Bingo. Bingo is fun voor iedereen! Yoga Bingo speel je net als gewone Bingo, maar er is een leuk en nieuw spelelement toegevoegd. Nadat de Bingo is gevallen komt de groep in beweging en worden alle yogahoudingen op de winnende Bingokaart met elkaar gedaan. Yoga Bingo dient een tweeledig doel. Je speelt gezellig samen en tegelijkertijd maken de oefeningen je lichaam flexibel en sterk. Het is dus een prachtige manier om spelenderwijs in balans te komen. Klik hier om voor € 7,97 de digitale versie van het Yoga Bingo spel te bestellen.

Gezonde feestsnacks

Het is natuurlijk ook mogelijk om te zorgen voor een gezonde versnapering. Iets lekkers eten hoort natuurlijk bij een verjaardagsfeest. Wil je het wel graag gezond houden? Dan zijn gezonde snacks een mooi alternatief voor de traditionele patat- en chipsmomenten.

Een paar lekkere ideetjes:

  • IJs van echte aardbeien gemaakt
  • Muffins maken met gezonde ingrediënten zoals appels, bananen en noten
  • Veel kinderen smullen van eierkoeken
  • Wel chips? Maak zelf lekkere chips van groente
  • Loempiaatjes met natuurlijk een gezonde vulling
  • Een lekkere mueslireep
  • Maak een lekkere smoothie van fruit
  • Fruitspiesjes
  • Noten, gevulde dadels en vijgen.
  • Verse fruitsapjes en zelfgemaakte limonade

Tip: Informeer van tevoren naar eventuele bijzonderheden zoals allergieën.


Online verjaardags cursus

 Wie jarig is trakteert!  Elk jaar zet ik op mijn verjaardag deze mini cursus met inspiratie voor een geslaagd yogafeestje voor je open in de kinderyogaclub. In deze cursus krijg je inspiratie hoe je dat kunt doen. Nog geen lid? Maak een gratis account aan en log hier in.


Heb je zelf ook nog tips? Deel je tip hieronder de blog.

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kinderyogaclub of laat hieronder je reactie achter.

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us