arrow_drop_up arrow_drop_down
Je eigen boek schrijven: hoe gaat dat?
13 oktober 2020 

Je eigen boek schrijven: hoe gaat dat?

Door: Mirjam Broekhoff

Je eigen boek uitgeven

Veel yogadocenten dromen erover om hun eigen boek uit te geven. En sommige docenten doen het ook echt! In een serie van twee blogs brengen we dit in kaart hoe het werkt: van idee tot boekverkoop. We vonden de schrijvende yogadocenten Patty Jongemaets en Helen Purperhart bereid om hun ervaringen met ons te delen.

‘Het begint met een wens, een wens vanuit je hart', zo vertelt Patty mij via de telefoon. ‘Ik maakte kennis met het concept van de Deugden zoals dat ontwikkeld is door de Canadese Linda Kavelin Popov. Dat concept past zo goed bij yoga! Eigenlijk zit de hele yogafilosofie vol met deugden, denk maar aan onthechting, compassie of oplettendheid. Lees iets van, bijvoorbeeld, Iyengar en je vindt het terug. Maar het is moeilijk opgeschreven, je moet er naar zoeken in de tekst, erover nadenken. Ik werd hierdoor geïnspireerd, ik zag dat je eigenlijk heel gemakkelijk het idee van zo'n deugd kunt koppelen aan een oefening op de mat. Mensen nemen een bepaalde houding in, door de instructie kunnen ze de uitwerking van de  deugd direct ervaren. Door het geven van een affirmatie versterk je dat. Zo wordt de yogafilosofie rechtstreeks voelbaar in het moment.'

Ik werd geraakt door de Deugden

Er verstreek zo'n 5 jaar tussen het moment dat Patty geraakt werd door de Deugden en het verschijnen van haar boek. ‘ik gaf iedere week deugdenyoga toen een van mijn cursisten vroeg naar een opleiding in de stijl van deugdenyoga. Zij kon het niet vinden en zo is de opleiding ontstaan. Iedere keer werkte ik de oefeningen verder uit en na verloop van tijd had ik mappen vol met aantekeningen. Annelies Wiersma, van de uitgeverij Act on virtues, kwam met het idee een boek te schrijven omdat ik al zoveel mooi werk had liggen. Dat was het begin van het boek: inmiddels heb ik zelfs een aantal boeken gemaakt! ‘

Het begint met een wens

Ook bij Helen Purperhart begon het met passie. ‘Ik gaf al heel lang yogalessen en ik zag, als docent op een ZMOK-school, dat yoga zoveel goeds voor kinderen kon doen. Er was toen nog maar heel weinig op dat gebied: een korte bijscholing van Samsara, die heb ik gedaan. Daar leerde je werken met spelelementen, prima in aanvulling op een docentenopleiding. Ik vond dat er méér nodig was, een compleet pakket van yogalessen met en duidelijke didactiek en een vaste structuur. Werken met kinderen vraagt een heel andere aanpak dan les geven aan volwassenen.

 

 

Al denkende ontstond er een concept van yoga-avonturen voor kinderen: zee, boerderij, dierentuin. In elke les zit een vaste structuur, zodat kinderen de opbouw herkennen en daarin mee kunnen gaan. Ook de elementen uit het achtvoudig pad zijn er op een heel simpele, Jip  en Janneke manier verweven. Daarmee kon ik mensen opleiden uit de kinderopvang, kleuterleidsters, leerkrachten. Al werkende ontwikkelde ik mijn lessen en het didactisch concept steeds verder uit. Ik zag hoe cursisten reageerden en verwerkte hun feedback. De lessen werden een reader, de reader werd steeds dikker en dat werd uiteindelijk een boek. Voor dat boek heb ik toen heel makkelijk een uitgever gevonden. Grappig genoeg was dat dezelfde uitgever waar ook de opleiders van Samsara hun boek over kinderyoga hadden ondergebracht. De uitgever vond dat mijn boek onderscheidend was, een andere opzet voor een andere groep gebruikers. In goed overleg is het boek deel geworden van een serie, die nu al jaren loopt.'

Kinderyoga in de kinderschoenen

‘Ik heb heel veel geluk gehad toen mijn boek werd gelanceerd. Op dat moment stond kinderyoga nog, zogezegd, in de kinderschoenen. Yoga was nog vrij onbekend en dit was echt iets nieuws. Daardoor kreeg ik meteen heel veel publiciteit, onder andere een groot artikel in de Telegraaf. Mijn boek yoga avonturen voor kinderen ging goed verkopen maar – nog veel leuker – ik kreeg van veel mensen de vraag of ik ook kon opleiden in de kinderyoga. De vraag werd zo groot dat ik kon stoppen met mijn werk, uiteindelijk heeft ook mijn man zijn baan opgezegd en zijn we samen mijn bedrijf gaan leiden.', aldus Helen.

 

De winst van een boek

Zowel Patty als Helen zijn van mening dat de winst van een boek meer zit in bekendheid dan in geld. Helen vertelt dat ze eigenlijk helemaal niet de bedoeling had om een bedrijf te starten. Door het boek ging de bal rollen en werd de kinderyoga haar werk. Inmiddels heeft ze een gecertificeerde kinderyoga opleiding in de kinderyoga. Wat ook  leuk is: dat je het in de winkel ziet liggen of bij bol.com. Of dat ik bij mensen thuis míjn boek in de kast zie staan! Ook Patty is inmiddels fulltime bezig met opleiden en coachen. Patty : ‘Helaas heb ik geen uitgebreide pers gehad toen het boek verscheen. Wel heb ik met mijn boeken op festivals gestaan, van de Happinez en het Yogamagazine. Dat is heel goed voor je bekendheid. Ook heb ik nu op YogaTV een paar filmpjes over Deugdenyoga. Soms komen mensen naar me toe: “Ik ken jou van je boek”. Dat is zó mooi!'.

Moet je dat wel willen in deze tijd?

Dit zijn de cijfers over de boekenmarkt van 2019 (Nederland)

  • 39,7 miljoen boeken verkocht: 20 % minder dan in 2009.
  • Ruim 30.000 nieuwe titels.
  • Bestseller markt: 82% van de omzet komt uit 10% van de titels.
  • 8% is een e-book.
  • Veel verkoop via de tweedehandsmarkt.

Bron: Leesmonitor

De auteurs

  • Patty Jongemaets is auteur van het boek Deugdenyoga en diverse yogaboeken voor kinderen. Ze geeft opleidingen en cursussen in Deugdenyoga en kinderyoga.
  • Helen Purperhart is auteur van het boek Kinderyoga, diverse yogaboeken en kaartensets. Ze geeft opleidingen en cursussen in kinderyoga en kindercoaching.
  • Mirjam Broekhoff is yogadocent in Dieren, Gelderland. Ze heeft veel schrijfervaring en wil dit verhaal delen met de leden van de VYN (vereniging yogadocenten Nederland).

 

Zodra het tweede artikel is gepubliceerd in het tijdschrift voor yoga van de Yoga vereniging Nederland verschijnt het ook op deze website. In het volgende artikel vertelt Mirjam over de ervaringen van Patty en Helen met het daadwerkelijk produceren en uitgeven van een boek.

EEN GRATIS YOGA AVONTUUR UITPROBEREN?

Klik hier om je in te schrijven voor het Pippi Langkous yoga avontuur.

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kinderyogaclub of laat hieronder je reactie achter.

Mirjam
Door

Mirjam

op 19 October 2020

Wat een mooie, inspirerende blog!

Reactie plaatsen

Digitaal Chakrayoga Kaarten

NU voor slechts € 7,97

Die Pieten in de Sinterklaas blog hebben niet voor niets alle kleuren van de regenboog. Dit zijn ook de kleuren van de Chakra's. Leer spelenderwijs de betekenis van de chakra's.