Hoe manifesteerde Helen Purperhart haar Kinderyoga droom?
19 augustus 2022 

Hoe manifesteerde Helen Purperhart haar Kinderyoga droom?

Niet alleen volwassenen plukken de vruchten van yoga, zo ook onze kids! Denk jij eraan om een kinderyoga opleiding te volgen?  Wanneer je op zoek bent naar een kinderyoga opleiding kun je eigenlijk niet om deze naam heen. Helen Purperhart. Dé kinderyoga docente van Nederland. Maar wie is deze vrouw eigenlijk? Wat is haar achtergrond? Hoe is ze als mens? En hoe ziet de opleiding eruit? We kunnen ons voorstellen dat je, alvorens je begint aan een opleiding, eerst goed onderzoek wilt doen. Je wilt je goed informeren en echt alles over de opleiding te weten komen.  Leer Helen Purperhart en haar kinderyoga opleiding kennen in dit persoonlijk gesprek.  Náást informatie over de kinderyoga opleiding geven we je óók een blik achter de schermen en nemen namelijk een kijkje in het leven van de vrouw áchter de opleiding. Dat maakt het een stuk persoonlijker!Wie is Helen Purperhart?

"Samen met haar gezin de wereld rond reizen en op bijzondere plekken belanden. De opwinding voelen bij het bedenken van nieuwe avonturen. Het leven ervaren als een flow waarin er balans is tussen uitdaging, plezier en haar persoonlijke ontwikkeling. Dat is waar haar hart sprongetjes van maakt.  Het ondernemerschap en leiderschap zat er al vroeg in. Ze trommelde vaak de hele buurt bij elkaar om het spel te spelen dat ze had bedacht. Samenwerken en plezier hebben was op dat moment het allerbelangrijkste. Dat gevoel van tijdloosheid tijdens het spelen is haar altijd bijgebleven. Hoe heerlijk is het om dit gevoel te ervaren in je werk. Helen houdt zich al jaren bezig met het opleiden van kinderyoga docenten en ben graag op een vernieuwende manier bezig met haar vak, vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over die je thuis en op school kunt gebruiken. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze opdeed in yogaland, ontwikkelde ze mijn eigen methode die de basis vormt van de lessen die ze geef".

In 1999 richtte Helen de Kinderyoga Academie op met als doel om kinderyoga uit te dragen in de wereld. Ze vindt het geweldig om anderen te inspireren zodat ze op hun eigenwijze manier hun levenspad kunnen bewandelen. Als docent stimuleert ze haar leerlingen om hun kracht meer ruimte te geven zodat ze weer zichzelf durven te zijn én weer gaan geloven in hun dromen en wensen. Het is haar missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren om te helen door te spelen zodat ze het gevoel van vrijheid en verwondering in het leven ervaren en hun hartenwens leren creëren.”


Dit ben ik

Waar word je heel blij van? Wat geeft jou voldoening en waarom? “Ik word blij van lekker en gezond eten, dansen en het doen van yoga.” 

Wat vind je het allerbelangrijkste in dit leven? “Dat ik iedere ochtend als ik wakker word zin heb om het leven tegemoet te treden. En net als een kind benieuwd ben naar wat de dag mij weer gaat brengen. Dat ik evenwichtigheid, veerkracht, vreugde, helderheid, rust en stilte ervaar en liefde voel voor mezelf, mijn gezin en anderen. Dat zijn voor mij belangrijke waarden in het leven.”

Is er iets wat je nog écht gedaan of bereikt wilt hebben voordat je deze wereld verlaat? “Ik wil nog wel een keer een wereldreis maken met mijn man, een bestseller boek uitgeven en mijn huis verbouwen met alles er op en eraan of mijn droomhuis vinden op een andere plek.” Daar ben ik nog niet over uit".

Je kwam voor het eerst in aanraking met yoga doordat je zwangerschapsyoga volgde, klopt dit? Was je direct verliefd op yoga? Kun je hier wat meer over vertellen? “Rond mijn 20e kwam ik voor het eerst in aanraking met yoga toen vond ik het echt heel stom en meteen na de eerste les ermee gestopt. Jaren later toen ik zwanger was ben ik weer op yoga gegaan. Toen heb pas echt mogen ervaren wat het met mij deed. Ik raakte zo geïnspireerd dat ik een yoga opleiding ben gaan volgen. Nog niet eens meteen met het idee om zelf les te gaan geven. Omdat ik met kinderen werkte voelde ik wel dat ik eerder die richting op wilde. Toen ik kinderyoga ontdekte werd ik meteen verliefd op yoga. Zo mooi om yoga en spel te combineren. Dat gaf mij heel veel vreugde en plezier. Voor mij is yoga a way of life geworden die niet meer is weg te denken in mijn dagelijkse leven.

Wat voor (yoga) opleidingen en cursussen heb je allemaal gevolgd sindsdien en wanneer was dit? “Raja Yoga, Hatha Yoga, Boxing Yoga, Vinyasa Yoga jaren geleden. Mijn laatste opleiding was een 500 urige Kundalini yoga opleiding afgerond. Sinds ik deze vorm heb ontdekt is dit de yoga die helemaal bij mij past. Ik heb zelfs een online kundalini kinderyoga cursus ontwikkeld die uniek is en zich onderscheidt van een 'normale' kinderyoga opleiding.”  


Kun je iets meer vertellen over Kundalini yoga?  Kundalini yoga is meditatief en uitdagend tegelijk waardoor ik meer rust ervaar en nog beter mijn grenzen kan aanvoelen en verleggen. Deze vorm van yoga heeft ook een grote invloed op de manier waarop ik tegenwoordig mijn lessen vormgeef omdat het effect direct voelbaar is in mijn lichaam en geest. Naast het fysieke effect van yoga vind ik ook de filosofie erachter prachtig en heel toepasbaar bij alles wat ik doe en laat. Bijvoorbeeld hoe ik zuiver kan zijn in woord, daad en gedachten. Zo ben ik gestopt met het eten van vlees omdat het niet meer zuiver voelde in mijn lijf.  Yoga helpt mij ook om meer controle te krijgen over mijn gedachten en gedrag. Het houdt mijn hoofd helder waardoor ik goed kan voelen welke beslissing voor mij de juiste is.” 


Voordat je je ging bezig houden met yoga werkte je al met kinderen. Wat deed je precies? “Van oorsprong ben ik jeugdhulpverleenster en maatschappijleer docent. Ik heb ruim 15 jaar gewerkt op een school voor moeilijk opvoedbare jongeren in Amsterdam. Daar ben ik toen begonnen met het geven van yoga.”

Hoe lang ben je al kinderyoga docent en sinds wanneer ben je zelf kinderyoga docenten gaan opleiden? “Ik ben sinds 1996 kinderyoga docent en sinds 1999 ben ik zelf kinderyoga docenten gaan opleiden.”

Hoeveel kinderen heb je zelf en delen zij ook jouw passies? ‘Ik heb een dochter van 28 en van 21. Toen ze klein waren vonden ze de yoga avonturen geweldig en waren ze vaak proefkonijn in mijn opleidingen. Vanaf de puberteit vonden ze het stom en dat is nog steeds zo haha. Maar ik geloof in de spreuk jong geleerd oud gedaan…het komt vast wel weer".

Als het goed is heb je ondertussen een beetje een (beter) beeld kunnen vormen wie Helen Purperhart is, waar ze voor staat en wat ze wil uitdragen in deze wereld. Wij vinden Helen in ieder geval een onwijs inspirerende vrouw met een prachtige missie.  Je hebt kunnen lezen dat ze maar liefst 21+ jaren ervaring heeft in het opleiden van kinderyoga docenten. Dat is een behoorlijke tijd! Maar wat heeft haar eigenlijk doen beslissen zelf een opleiding op te zetten? Waar komt haar inspiratie vandaan?  Het gesprek gaat verder terwijl we wat dieper op de kinderyoga opleiding ingaan…

Je hebt de kinderyoga opleiding helemaal zelf opgezet. Hoe ben je uiteindelijk gekomen tot de beslissing om zelf een kinderyoga opleiding te gaan starten? “Ik ben een geboren teacher en wil anderen inspireren. Ik kreeg vanzelf de vraag van mensen die bij mij wilde meekijken in de lessen. Toen kwam ik tot het idee om een eigen opleiding neer te zetten. Het leukste aan kinderyoga vind ik de speelsheid, onbevangenheid en het plezier waarmee de kinderen de oefeningen doen. Daar kan ik enorm van genieten. En bij het opleiden van volwassenen is het het leukst om ze in contact te laten komen met deze gevoelens. Dus als het ware het kind in zichzelf ervaren. Dat is namelijk hun kern, wie ze in wezen zijn.”


Waar haal je al je inspiratie vandaan voor de opleiding, cursussen, kaarten en boeken? “Ik volg zelf regelmatig cursussen en laat me inspireren. Laatst heb ik nog een kundalini kinderyoga opleiding gevolgd in Oostenrijk. Superleuk om zelf weer leerling te zijn en nieuwe dingen te leren.”

Je bent niet voor niets gestart met kinderyoga en het doceren van mensen. Wat zijn je gedachtes over het belang van kinderyoga in de tijd waarin we leven?  “Yoga brengt kinderen niet alleen tot rust, het zorgt voor meer lichaamsbewustzijn: leren luisteren naar je lijf. Op scholen waar ik yoga geef, zijn de kinderen rustiger in de lessen die volgen. Maar de benefits van yoga gaan verder dan alleen rustig worden. Yoga verbetert ook flexibiliteit, kracht, coördinatie en samenwerking. Door alle prikkels van buitenaf, vergeten we om af en toe naar binnen te keren met onze aandacht en te luisteren naar wat ons lichaam ons te vertellen heeft. Hierdoor missen of negeren we belangrijke signalen van ons lijf. We banjeren door, met aandoeningen zoals depressie en burnout tot gevolg…”Wat is de doelgroep van de kinderyoga opleiding? Voor wie is de opleiding geschikt? “Voor iedereen vanaf 18 jaar met interesse voor yoga en kinderen en zelfontwikkeling. Veel cursisten die de opleiding volgen komen uit het onderwijs en de kinderopvang".

Is de opleiding gecertificeerd, kun je daar meer over vertellen? “Het is op dit moment de enige door Yoga Alliance erkende 95 uur RCYT (registered children yoga teacher training) in Nederland en België.”  Dit betekent dat je na het volgen van de volledige kinderyoga opleiding een RCYT certificaat ontvangt die Yoga Alliance proof is. Als je lid bent van deze organisatie mag je onderstaand keurmerk op je website mag plaatsen.


Wat leer je allemaal in de kinderyoga opleiding?  “Je leert de basis van kinderyoga, kinderyoga filosofie, het effect van de houdingen en hoe je een kinderyoga les opbouwt met verschillende technieken en yoga avonturen. Ook leer je hoe je relaxed lesgeeft en omgaat met stoorzenders in je les en hoe je een succesvolle kinderyoga praktijk opzet en wat daar allemaal bij komt kijken. De opleiding wordt afgesloten met het opzetten van een proeftraject en het samenstellen van een eigen themales".

Waarom zouden mensen moeten kiezen voor de Helen Purperhart kinderyoga opleiding? Wat onderscheidt deze opleiding van andere kinderyoga opleidingen? “Geen idee wat anderen doen in hun opleiding dus daar kan ik geen antwoord opgeven. Mijn opleiding is speels, kleurrijk, inspirerend en verdiepend. Dit straal ik met mijn website, wat ik deel op mijn social media kanalen en de kinderyogaclub.nl uit. Hiermee geef ik een helder beeld van wat ze bij mij en in mijn opleiding kunnen verwachten. Als deze sfeer de mensen aanspreekt dan is dat een reden om voor mij te kiezen!” Bovendien zijn de opleidingen  door het STAP-budget nu toegankelijk voor iedereen. Met het STAP-budget kun je GRATIS de kinderyoga opleiding volgen en werken aan je passie, persoonlijke ontwikkeling en groei. 

Wat vonden anderen van de kinderyoga opleiding?

Dat kan Helen je wel vertellen, maar het is nog leuker om het van de deelnemers zelf te horen in het filmpje hieronder. Het eerste filmpje is van Nederlandse cursisten en het tweede filmpje van Belgische cursisten. Je kunt ook op Google reviews bekijken van deelnemers die de opleiding bij Helen Hebben gevolgd. Supertof als jij daar ook je review zet als je ooit langs bent geweest bij de Kinderyoga Academie.Je hebt naast de kinderyoga opleiding en de losse cursussen ook een kinderyoga club. Wil je uitleggen wat dat precies is en inhoudt? "De Kinderyoga Club is er om je te helpen groeien met yoga. Dat doe ik door de beste tips en nieuwste kinderyoga trends te delen via onze e-books, blogs, artikelen, video’s, lessen, opleiding en nascholing.  Daarnaast is het mijn missie om kinderyoga docenten met elkaar te verbinden binnen de online Community.  Dus heb jij passie voor kinderyoga en  ben je constant op zoek naar nieuwe inspiratie voor je lessen of activiteiten? Klik dan hier om gratis lid te worden. Verder vind je in de Kinderyoga Club ook al mijn online cursussen die je kunt volgen als verdieping in je werk met kinderen. Dus als je meer wilt leren over een bepaalde topic zoals kindercoaching, manifesteren met kinderen, etc.”


Volgens mij was je laatste uitdaging de kundalini kinderyoga cursus, klopt dat? Ben je nu met iets nieuws bezig? Een nieuwe cursus in de maak of misschien een persoonlijke uitdaging? “Nu ben ik helemaal into manifesteren met kinderen. Zie mijn blog Manifesteren met kinderen! Kan dat wel? Ik heb net een online cursus manifesteren met kinderen gemaakt en nu ben ik er een boek over aan het schrijven die in oktober 2022 uitkomt.”  

Tot slot: "Wat zou je nieuwe aankomende kinderyoga docenten willen meegeven/vertellen? “ Volg je hart en doe waar je hart vreugdesprongen van maakt. Enjoy!”


Wil je jouw dromen werkelijkheid laten worden?

In dit boek leert Helen je alles over de wet van aantrekkingskracht en de bron van energie van waaruit alle wonderen ontstaan. Ook ontdek je welke stappen je kunt zetten op de magische weg van wens naar werkelijkheid.  Alle opdrachten kunnen worden in gezet tijdens het begeleiden van kinderen en kinderen vanaf een jaar of 9 kunnen zelfstandig het boek lezen en de opdrachten doen. Je kunt het boek hier bestellen. Je kunt ook eerst gratis mijn e-book bekijken of de magische meditaties beluisteren op Spotify.


De redactie van de artikelen en blogs op kinderyoga.com bestaat uit een groep van enthousiaste kinderyoga docenten. Samen schrijven ze artikelen voor de kinderyoga encyclopedie en interessante blogs.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us