Samenspel geeft plezier en ontspant!
25 juni 2022 

Samenspel geeft plezier en ontspant!

Samenspel met yoga is superleuk om met kinderen te doen. Het bestaat uit yogahoudingen en massagespelletjes die je met zijn tweetjes of in een groep uitvoert. Er is veel interactie tussen de kinderen onderling. Samenspel met yoga is een prettige manier om contact met elkaar te maken. Kinderen stemmen zich op de ander af en voeren samen de opdrachten uit. Samenspel met yoga heeft ook nog eens veel benefits. Kinderen leren tijdens het samenspel overleggen, rekening met elkaar houden en hun eigen grenzen en die van anderen te respecteren. Door samen te werken en het plezier dat ze eraan beleven wordt de sfeer en het leefklimaat in de groep verbeterd. Hierdoor ervaren kinderen hoe het is om te vertrouwen op zichzelf en de ander(en). Samenspel met yoga is ook uitermate geschikt om te doen als ouder met kinderen in de basisschoolleeftijd. Doordat er veel lichamelijk contact en interactie  is tussen ouder en kind kunnen ze een hechtere band opbouwen door het plezier dat ze samen beleven. 

 

Blijf in contact 

Een favoriet onderdeel bij samenspel met yoga zijn de aanraakspelletjes. Daarbij is het belangrijk dat ze contact blijven houden met de ander door op te letten hoe de aanraking wordt ervaren. Als de aanraking als prettig wordt ervaren, kun je dat zien aan positieve signalen die het kind uitzendt. Het kind kan gaan zuchten, gapen, de ogen sluiten, dieper ademen, schouders ontspannen en/of glimlachen. Als een kind de aanraking als niet prettig ervaart, zie je dat ook aan de lichaamshouding en gezichtsuitdrukking. De adem wordt vastgezet, schouders worden opgetrokken, spieren aangespannen en of er komt een frons op het gezicht. Om zoveel mogelijk profijt te hebben van het samenspel kan er tussendoor gevraagd worden of de ander het fijn vindt en of de aanraking zachter, harder, langzamer of sneller moet. De manier van aanraken kan namelijk verschillende uitwerkingen hebben.  Langzame, verwachte en ritmische bewegingen zijn kalmerend en comfortabel. Snelle, verrassende en onverwachte bewegingen zijn activerend en oppeppend. Omdat iedereen anders is heeft iedereen ook een andere behoefte. Hoe fijn is het als tijdens het kinderen leren om dat aan te geven. Want jong geleerd is oud gedaan.

 

Fijn samenwerken

Kinderen die op een fijne manier samenwerken leren hun lijf beter kennen en communiceren beter met elkaar waardoor ze minder snel boos worden en ruzie maken. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen en voelen kinderen zich meer op hun gemak in de groep. Samenspel met yoga levert een positieve bijdrage aan het bestrijden van pestgedrag. Gezonde aanraking is dus heel belangrijk voor kinderen. Zo blijkt uit de praktijk en uit wetenschappelijk onderzoek.

 

Do's en dont's

  1. Maak er geen wedstrijd van. 
  2. Help elkaar nog meer uit een houding te halen.
  3. Geef je eigen grenzen aan als je iets niet prettig vindt.
  4. Bekijk samen wat er allemaal mogelijk is.
  5. Experimenteer en ontdek samen nieuwe dingen. 
  6. Zorg ervoor dat het veilig is wat je doet. 
  7. Heb tijdens het samenspel aandacht voor elkaar.
  8. Doe de oefening zo vaak als je er samen plezier in hebt.
  9. Geef aan waar je niet aangeraakt wilt worden en wanneer het genoeg is. 

Top 3 samenspelletjes met yoga

Helen Purperhart heeft speciaal voor deze blog haar 3 favoriete yogaspelletjes geselecteerd die je samen kunt doen met kinderen op school, kinderopvang of gewoon thuis. Have fun!


1. Flipflap

Je zit tegenover elkaar. 

De benen liggen naast elkaar.

Breng je benen naar je toe en zet je voeten plat op de grond.

Wissel met je benen van plek met je partner en strek ze uit.

Doe de oefening in een snel tempo achter elkaar.


2. Hijskraan

Jullie liggen in twee lange rijen op de grond.

Je voeten raken bijna het hoofd van de speler

die voor je ligt.

De voorste speler neemt een bal tussen zijn voeten,

brengt de bal omhoog en geeft hem door aan de voeten

van speler achter hem.

De bal gaat het rijtje af zonder de handen te gebruiken

De snelste rij wint.

Je kunt het spel ook met één rij spelen zonder wedstrijdelement.

3. De maan is rond

Je werkt in tweetallen.

De een zit voor en de ander zit achter.

Degene die masseert zegt het versje 'de maan is rond, de maan is rond' op

en tekent tegelijkertijd rondjes op de rug.

De ander raadt met welke vinger de mond wordt getekend.


Meer inspiratie, check de online samenspel cursus?

In deze online cursus verken je de kunst van samenwerken met yoga, wat bijzonder plezierig is voor kinderen. Deze vorm van samenwerking omvat yogahoudingen die zowel individueel als in groepsverband worden uitgevoerd. Er ontstaat veel interactie tussen de kinderen, wat samenspel met yoga een aangename manier maakt om contact te leggen. Kinderen stemmen op elkaar af en voeren gezamenlijk de oefeningen uit. Bovendien brengt samenwerken met yoga tal van voordelen met zich mee. Het leert kinderen vaardigheden zoals overleggen, rekening houden met anderen en respect tonen voor zowel hun eigen grenzen als die van hun medespelers. Door samen te werken en plezier te beleven aan de activiteiten, verbetert de sfeer en het leefklimaat in de groep. Op deze manier ervaren kinderen hoe het is om te vertrouwen op zowel zichzelf als op anderen.

AANMELDEN ONLINE SAMENSPEL CURSUS


Check ook mijn yogaspel en kindermassage kaarten.  Leuke yoga en massagespelletjes voor kinderen! Je kunt ze met zijn tweeën doen of in een groep. De kaarten zijn geschikt voor thuis, op school en de buitenschoolse opvang. De oefeningen helpen bij het soepel en sterk maken van het lichaam en te ontspannen. De oefeningen zijn niet prestatiegericht.

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us