Verbinden met je baby: hoe doe je dat met yoga?
11 januari 2021 

Verbinden met je baby: hoe doe je dat met yoga?

door: Mirjam van der Beek-van Gelderen

Op het matje met je baby

Het is zaterdagochtend de matjes en wiebelplanken liggen klaar voor een cursus yoga met je baby. Vol verwachting komen de ouders met hun kindje binnen. Ze gaan zitten samen op de mat en wachten tot de les gaat beginnen. Juf Mirjam legt uit dat de les in het teken staat van verbinden en liefdevol contact maken met je kindje.  Mirjam is de moeder van Cheyenne (4 maanden) en die mag haar vandaag assisteren in de les. In deze blog lees je hoe 4 moeders en hun baby de yogales hebben ervaren en welke 10 oefeningen favoriete waren.

Tik tak zo gaat de klok

De kindjes worden goed vastgehouden bij de buik. Zachtjes bewegen ze tussen de benen van mama door, als een klepel van de klok. “Die van jou die zwemt” roept mama Chrissy. Cheyenne spartelt met veel plezier haar beentjes heen en weer.

Schommelen in een hangmat

De moeders leggen hun kindje in een doek en pakken deze vast met beide handen. Ze bewegen heen en weer in de hangmat. Baby Sophia sluit ontspannen haar ogen en valt nog net niet in slaap door het schommelen.

Vliegen als een vogel

De vogel was een grote favoriet bij de baby’s! Ze liggen op de onderbenen van hun mama en worden goed vastgehouden aan hun handjes. Zachtjes bewegen ze op en neer, het lijkt alsof ze vliegen als een vogel. Kleine Thijn is zo enthousiast dat hij er hard van moet lachen, ook al vindt hij het vliegen wat spannend. Moeder Annique stelt haar kindje gerust. Vervolgens merkt zij op: “Ook een goede oefening om te kijken of je buikspieren het weer goed doen”. Het beste kun je deze oefening minimaal 30 minuten na de voeding doen, zodat je kindje niet gaat spugen.

 

Bootje varen op de zee

Dan is het tijd om bootje te varen over de zee. De ouders nemen hun kindje op schoot, met de rug tegen hun bovenbenen. Tijdens het varen wordt uit  volle borst gezongen:“Varen, varen over de baren. Varen, varen over de zee. Wie nog nooit gevaren heeft, weet niet hoe een zeeman leeft. Varen, varen over de baren. Varen, varen over de zee.”  Tijdens het zingen van de moeders slaken de baby’s kreetjes.  Het is fijn om samen te zingen en te bewegen” zeggen Chrissy en Stella na afloop.

Magische klanken

Cheyenne  ligt op haar rug op de wiebelplank. Ze kijkt verwonderd naar de koshi die haar moeder in haar hand heeft.  Ze luistert naar de magische klanken terwijl ze zachtjes  bewegen op de wiebelplank. De moeders genieten zichtbaar van het klankenbad en houden het goed in de gaten dat hun kindje niet van de plank afrolt. De oefening werd door alle moeders met stip op één gezet.

Rollebollen naar het geluid

Vanuit de ruglig worden de baby’s uitgenodigd om naar de andere kant te rollen.  Ouders vangen de aandacht van hun kind met een knuffel of muziekinstrumentje (zoals de koshi, een sambabal of belletje). De moeders pakken de voetjes vast en rollen hun kindje zachtjes van de ene kant naar de andere kant. De baby’s reageren meteen op het geluid door te kijken en grijpen naar het instrumentje.

Stralende zonnetjes

Tijdens het masseren klinken tevreden babygeluidjes. Annique roept: “Dat is leuk hè?”.  Ze tekent met haar vlakke hand een zonnetje op de buik van haar kindje. Dit doet ze met de klok mee in de richting van de darmen. De zonnestraal is een fijne oefening die helpt tegen darmkrampjes hoort ze Juf Mirjam vertellen. Ze herkent dit bij haar kindje en is blij met deze tip. Tijdens het masseren wordt er met elkaar gezonden: “Zonnetje, zonnetje, zonnetje. Kom maar eens over ’t balkonnetje. Zonnetje hier, zonnetje daar. Wil je wel mijn vriendje zijn?”

 

Stromen als een waterval

Zachtjes strijken de mama’s in een golvende beweging vanaf het hoofdje over het lichaam naar de voeten van hun kindje.   In de yogaruimte klinken tevreden babygeluidjes, gebrabbel, gelach en “Dat is lekker hè” bij de mama’s.  De waterval bracht ook de ouders bij zichzelf. Ze waren echt even in hun eigen coconnetje met hun kind.

Buik op buik

 Tijdens de ontspanningsoefening liggen de baby’s op de buik van mama. Zij voelen zo elkaars adembeweging.  Er klinken tevreden babykreetjes door de zaal. Oudere baby’s grijpen de kans aan om te oefenen met rollen op mama’s buik!

Veilig in je coconnetje

 Aan het eind van de les liggen de baby’s veilig op hun rug op hun moeders buik, heerlijk na te genieten. “Het is leuk om de signalen van mijn baby te zien!” zegt mama Antoinette na de les. Een duimende baby neemt tevreden afscheid. “Wanneer is de volgende baby yogales?” vragen de moeders.

Reacties na afloop workshop

  • Hele leuke les. Mijn baby Thijm was aan het duimen na afloop. We vonden het leuk om zo samen te doen!
  • Het is leuk om samen te doen met andere baby’s. Het is fijn om samen te zingen, muziek te maken en te bewegen.
  • Wij zijn voldaan en wel. Het is leuk om de signalen van mijn baby te zien!
  • Dit is mijn laatste baby. Het is fijn om samen iets voor baby’s te doen.

Online Baby Yoga Cursus

Met heel veel trots kondig ik de nieuwe online baby yoga cursus van de Kinderyoga Academie aan. De liefdevolle filmpjes in de cursus zijn gemaakt door Mirjam van der Beek-van Gelderen. Tijdens de cursus krijg je informatie over de ontwikkeling van baby’s,  je leert yogaspelletjes die passen bij deze leeftijdsfase. Baby yoga gaat over samen bewegen, spelen, rekken en ontspannen, waarbij ouder en kind zich op elkaar concentreren. Baby yoga versterkt de onderlinge band tussen ouder en kind. Het kind leert spelenderwijs vertrouwd te laten worden met zijn eigen lijf.  Bovendien worden de zintuigen van de baby gestimuleerd en het lichaamsbesef vergroot. Klik hier om je voor de cursus in te schrijven .  

&

Baby Yoga Kaarten

Een kaartenset voor iedereen die yoga wil doen met baby’s vanaf 3 maanden tot 1 jaar. Elke kaart vermeldt naast een afbeelding en beschrijving van de oefening een leeftijdsindicatie, geeft aan waar de oefening goed voor is, wat je nog meer kunt doen en waar je op moet letten. Je kunt ook leuke eigen series samenstellen met de kaarten. Bestel hier de baby yoga kaarten.

De redactie van de artikelen en blogs op kinderyoga.com bestaat uit een groep van enthousiaste kinderyoga docenten. Samen schrijven ze artikelen voor de kinderyoga encyclopedie en interessante blogs.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us