YoYoga! Kinderyoga avonturen op NPO Zappelin

YoYoga! Kinderyoga avonturen op NPO Zappelin

Door: Rosanne Mostert

“Laten we iets met kinderyoga gaan doen!” Riepen Karolien (vriendin) en ik tegen elkaar. Uiteraard hier nog niet wetende dat ik 3 jaar later online kinderyoga video’s zou maken voor de kinderzender van Nederland, NPO Zappelin! Ja natuurlijk. Dit was altijd wel een droom van mij! Maar zo’n droom waarvan je denkt; dat is toch veel te groot en ambitieus. Heel fijn zo’n belemmerende overtuiging (not!) Daar heb je helemaal niets aan. Toch ging ik erin geloven. Je moet wel, je eigen grootste supporter zijn. Want cliché maar waar: als jezelf niet in je eigen idee gelooft waarom zou een ander dat dan wel doen.

Onderdompelen in de kinderyoga

Maar goed. Laten we bij het begin beginnen. Karolien en ik begonnen de opleiding tot kinderyoga docent bij Helen purperhart. Bam, dat was leuk! Zaterdag op zaterdag reden we samen naar de academie van Helen in Almere en dompelde we ons onder in de wondere wereld van kinderyoga. Het was zo speels, creatief en avontuurlijk. We leerde veel meer dan alleen een kinderyoga avontuur creëren. Zoals anatomie, kundalini yoga voor kinderen en bovenal veel zelfreflectie doordat ‘innerlijk kind’ stukken werden aangeraakt. We sloten de opleiding af met een korte stage waarbij we kinderyoga lessen mochten verzorgen. Op Balletschool De Toverfluit in Amsterdam ben ik met heel veel plezier met de kinderen op avontuur geweest! Naar de ruimte, de dierentuin de boerderij en natuurlijk de jungle. Altijd mijn favoriet!

Tijd om stil te worden

Al deze lessen, alle tools die we geleerd hadden om kinderen meer in hun kracht te zetten, moesten gedeeld worden. Dit hebben kinderen toch nodig! Ze leren van alles op school maar het omgaan met emoties en/of spanningen daar loopt iedereen vroeg of laat een keer tegen de lamp. Hoe fijn als ze al op jonge leeftijd leren hoe ze hiermee om kunnen gaan. Toen kwam Corona om de hoek kijken. Het was een mooi moment voor mij om stil te worden. Naar binnen te keren en te checken: Wat wil ik nu echt? Maar, dan ook echt-echt. Als alles mogelijk is. Ik heb altijd bij de televisie gewerkt, op de Jeugdafdeling waar ik dag in dag uit met de kinderdoelgroep bezig was. Daarnaast was ik een fervent liefhebster van yoga geworden.

Er ging van alles mis

Opeens wist ik het! Ik wil mijn grootste liefdes bij elkaar brengen! De combi maken van yoga, kinderen en tv/video. Niet veel later organiseerde ik met behulp van vrienden een proef opnamedag. Ik wilde niets liever draaien dan met een ‘greenscreen’ zodat je bij het editen animaties achter je kan plakken. Zodat de video’s tot leven komen! In een kantoor van een vriend hing een groen doek. Top. We hebben zo gelachen. Er ging van alles mis. Er komt nog aardig wat techniek kijken bij het draaien met een greenscreen. Op een gegeven moment lag een vriendin voor me op de grond met een zender in haar hand voor het geluid, met bananen om ons heen om het speelveld af te kaderen. Zie je het een klein beetje voor je? Haha.

Een dikke JA!

Het geschoten materiaal was helaas niet bruikbaar genoeg voor YouTube waardige videos vandaar dat ik besloot er een promo video van te maken. Een 30 seconden video, niet langer. Zodat ze een indruk zouden krijgen van mijn idee. Met klamme handjes en bonzend hart stuurde ik het op naar mijn oude werkgever. Met de vraag: Hoe vet als we hier een samenwerking aan kunnen gaan? Dat vonden zij gelukkig ook. Na heel wat weken/maanden overleggen en brainstormen kwam uiteindelijk vanuit de NPO een dikke JA! We mogen 8 afleveringen gaan maken. Je snapt, deze avond ging voor mij de boeken in. Dit was unreal Het ging gebeuren. Nog steeds denk ik: als je helder hebt wat je echt wilt, dan kunnen dromen heel snel uitkomen. Nu een kleine 3 maanden verder staat het erop! De opnames zijn achter de rug. Samen met een fantastische regisseur (Irisch) hebben we alle scripts geschreven, content bedacht en opgenomen. We besloten om elke aflevering naar een land te gaan. Brazilië, Frankrijk of Indonesië. Door corona zijn we allemaal gebonden aan ons kikkerlandje. Hoe tof als we de verschillende culturen iets dichterbij huis kunnen brengen. Yoyoga! is een mix van yoga, meditatie, storytelling in een speels en modern jasje. Ik ben, zoals je begrijpt, beretrots!

YoYoga je mee op youtube?

Ik neem de kinderen mee op avontuur de wereld over. Als mama even aan het koken is of s ’avonds voor het slapengaan. Het is ‘Actieve schermtijd’. Ik zou het superleuk vinden als je gaat kijken! Samen met je zoon/dochter, buurmeisje, neef, hond, opa en oma en schoonmoeder. Want het is natuurlijk niet alleen voor kinderen ;).

Iedere zaterdag om 16.00 uur is er een aflevering van YoYoga! op het YouTube kanaal van NPO Zappelin.

KLIK HIER op de afleveringen terug te kijken in de Kinderyoga Club.

Bekijk de trailer

De redactie van de artikelen en blogs op kinderyoga.com bestaat uit een groep van enthousiaste kinderyoga docenten. Samen schrijven ze artikelen voor de kinderyoga encyclopedie en interessante blogs.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us