Boeddhisme

Het boeddhisme ken je vast door de grote beelden. Soms zijn ze van goud of een ander edelmetaal.  Het boeddhisme is een religieuze en levensbeschouwelijke stroming. Veel mensen vinden het eigenlijk geen religie, omdat er geen goden worden vereerd. Het gaat veel meer om persoonlijke spirituele ontwikkeling. Het doel van het boeddhisme is het worden van een goed mens.

Wie is Boeddha?

Prins Siddharta Gautama wilde weten waarom er verdriet in de wereld bestond. Daar kon hij niet achter komen als rijke prins, dus wilde hij verder leven als bedelende monnik. Na jarenlang zwerven zat hij onder een boom en opeens wist hij waarom verdriet bestond en hoe je er een eind aan kon maken. Vanaf dat moment noemde hij zichzelf Boeddha. Het woord komt uit het Sanskriet en betekent de volledig ontwaakte.


Wie is een boeddhist?

Als je wordt geboren in een gezin waar iedereen boeddhist is, dan ben je vaak zelf ook boeddhist. Anderen kiezen zelf voor het boeddhisme omdat die manier van leven, denken en voelen hen aanspreekt. Je moet je dan natuurlijk eerst verdiepen in de ideeën van het boeddhisme.

Wat is het doel van een boeddhist?

Het leven is niet altijd makkelijk en zit vol lijden. Maar volgens boeddhisten kun je toch vredig en gelukkig leven als je bijvoorbeeld stopt met dingen te willen. Zij gaan ervan uit dat wensen en verlangens de belangrijkste redenen zijn voor lijden. Als je niets meer wilt, dan bereik je een gevoel dat ze ‘verlichting’ noemen. Maar dat gaat niet vanzelf.

Foto: Alex Azabache

De vier waarheden van het boeddhisme

 1. Het leven is lijden
 2. Dat lijden komt doordat we ontevreden zijn met wat we hebben
 3. Als je stopt met meer willen hebben komt er een einde aan je lijden. Dat einde noemen ze verlichting
 4. Die verlichting kun je bereiken door het volgen van het achtvoudige pad.


Het achtvoudige pad bestaat uit:

 • Het juiste inzicht. Oftewel; het begrijpen van de vier waarheden
 • De juiste intentie
 • Het gebruiken van goede woorden. Niet liegen, niemand kwetsen met je woorden
 • De goede daden. Doe goede dingen en hou je aan de vijf regels
 • Verdien je geld op een eerlijke manier
 • Doe goed je best om verlichting te bereiken
 • De juiste aandacht
 • De juiste concentratie. Mediteer om je gedachten tot rust te brengen

De vijf regels waar je je als boeddhist aan moet houden zijn:

 1. Je mag niet doden
 2. Je mag niet stelen
 3. Je mag niet liegen
 4. Je mag geen alcohol en drugs gebruiken
 5. Je mag je seksueel niet misdragen

Opnieuw geboren worden

Boeddhisten geloven dat je na je dood opnieuw wordt geboren. Dat kan zijn als mens maar ook als dier. Dat noem je reïncarnatie. Hoe dat volgende leven eruitziet, hangt af van hoe je geleefd hebt. Als je voornamelijk goed geleefd hebt zal je volgende leven vooral gelukkig zijn. Je raadt het al…als je vooral slechte dingen deed krijg je in je volgende leven vooral ongeluk. Dat wordt karma genoemd.

Reactie plaatsen