Hindoeïsme
Hindoeïsme ontstond zo’n vierduizend jaar geleden in India en de heilige taal van het hindoeïsme is het Sanskriet. Het hindoeïsme is een van de oudste godsdiensten ter wereld. Mensen die hindoe zijn leven vooral in India.
Hindoegoden en tradities
Een hindoe leeft volgens de regels en tradities van het hindoeïsme en gelooft in hindoegoden. In het hindoeïsme worden verschillende goden aanbeden. De belangrijkste god is Brahma. Elke hindoe kan zijn eigen lievelingsgod kiezen of als hij gaat bidden een god uitkiezen om zijn offers aan te geven. Er zijn wel belangrijke en minder belangrijke hindoe goden. Veel goden zijn een mix van goed en kwaad, vriendelijk en wreed, leven en dood. Het geloof mag op veel manieren worden beleefd. Daarom verschilt de godsdienst per land, streek en zelfs per dorp.
Image By vecstock
De oudste heilige geschriften zijn meer dan 3000 jaar oud. Ze worden Veda’s genoemd: vier verzamelingen van lofzangen, gebeden en spreuken. De geschriften lijken op een soort bijbel, zijn heel oud en gaan over:
- Het citeren van hymnen.
- Offerrituelen
- Liederen zingen
- Dagelijkse rituelen
Belangrijke regels in het hindoeïsme zijn:
- Er wordt geen vlees gegeten
- De koe is een heilig dier
- Een hindoe mag geen alcohol drinken en vast regelmatig
- Twee keer per dag moet je je wassen om je lichaam en geest schoon en zuiver te houden
- Koeien lopen zomaar op straat en als er een koe voor je auto staat, moet je net zolang wachten tot de koe vanzelf weggaat.
Divali en het Holifeest zijn twee belangrijke feesten. Divali is het lichtfeest. Het Holifeest is een lentefeest. Hindoes gooien elkaar dan met kleurpoeder.
Rode stip
Veel hindoes dragen een stip op hun voorhoofd. Dat heet een bindi. Het woord is Hindi voor ‘druppel’ of ‘stip’. Elke hindoe geeft zijn eigen betekenis aan de stip. Sommigen geloven dat het bescherming geeft. Anderen dat het helpt om meer inzicht te krijgen in jezelf. De bindi wordt door sommige hindoes gezien als een extra ‘oog’: het derde oog. Dit is een symbolisch oog dat naar binnen is gericht zodat je je eigen gedrag en gedachten kunt bekijken. Er zijn ook hindoes die geloven dat dit ‘oog’ hun contact met de goden is en dat ze zo een kijkje in de godenwereld kunnen nemen.