Lastige typetjes? Kijk achter gedrag!

Lastige typetjes? Kijk achter gedrag!

Als kind ben je kwetsbaar omdat je vaak geen invloed hebt op de dingen die je overkomen. Om te overleven en te functioneren in de maatschappij leert het kind om zich aan te passen aan de omstandigheden waarin het opgroeit. Het leert hoe het zich moet gedragen om te krijgen wat hij nodig heeft, hoe het aandacht en liefde kan krijgen.  Zo ontdekt het kind al opgroeiend hoe het met anderen om kan gaan; wanneer en bij wie hij zich veilig en vertrouwd kan voelen, maar ook wanneer en hoe hij zijn zwakke plekken beter kan verbergen. Voor het kind is dit de manier is om geliefd en gewaardeerd te worden.

Jezelf beschermen

Om jezelf te beschermen heb je onbewust bepaalde rollen aangenomen. Je speelde zo’n rol, omdat je op die manier aandacht of iets voor elkaar hoopte te krijgen. De een is zich aangepast gaan gedragen, werd braaf en onzeker, terwijl de ander juist opstandig, brutaal en defensief werd. Elk gedrag heeft een functie: het doel is om een bepaalde behoefte of verlangen te vervullen om de pijn van het gemis niet te hoeven voelen. Vaak is dit gedrag herkenbaar als stereotyp gedrag: bijvoorbeeld een zeurende stem, een agressieve houding of druk gedrag.

Ken je kwaliteit

Wanneer je bepaald gedrag laat zien, zijn anderen al snel geneigd om er een etiket op te plakken, bijvoorbeeld: zeurkous, pleaser, driftkop of druktemaker. Doordat je als het ware het etiket wordt, verdwijnen de onderliggende kwaliteiten van dit gedrag naar de achtergrond. In de eerdergenoemde etiketten zouden dat kunnen zijn: vasthoudendheid, zorgzaamheid, daadkracht en enthousiasme. Alleen het etiket is dan nog zichtbaar voor anderen en jezelf. Door te onderzoeken waar het mee te maken heeft en wat de impact is van het gedrag dat het kind laat zien, gaat het kind inzien of zijn gedrag ook het gewenste resultaat heeft. Je krijgt zicht op je kwaliteiten, maar ook op de uitdagingen die het heeft om nieuwe kwaliteiten te ontwikkelen.


Uit je gevoel

De rollen uit je kindertijd kun je je hele leven blijven spelen en daar kun je als volwassene behoorlijk last van hebben.  Door je emoties weer te voelen en te uiten kun je jezelf bevrijden van de rollen en het gedrag dat je toen hebt aangenomen. Hierdoor komen de kwaliteiten die ook bij je horen weer tot zijn recht. En doordat je beter gaat begrijpen waarom je je op een bepaalde manier gedraagt, kun je jezelf steeds meer accepteren en waarderen. Vanuit dit zelfvertrouwen kun je verder groeien en een gelukkig mens worden die zijn passie kan leven. Spelen met de etiketten uit de kindercoaching kaarten kunnen je daarbij helpen. De nadruk van het gebruik van deze kaarten ligt op erkenning van het karakter van het (innerlijk) kind en het zien van groeimogelijkheden. Bestel ze hier.

 

Speeltips voor grote mensen

De 11 speeltips helpen je om op een speelse manier contact te maken met je innerlijk kind. Het speelse innerlijk kind is een deel in jou dat onbevangen, puur, nieuwsgierig en authentiek is. De speeltips helpen je om los te komen van je dagelijkse beslommeringen, geven plezier en laten je de verwondering van het kind ervaren.

KLIK HIER OM DE SPEELTIPS TE ONTVANGEN!


Meer weten over helen door spelen?

In de online innerchild cursus krijg je inzicht in jouw emotionele behoeftes, het ontstaan van trauma's, kindconclusies, overtuigingen en gedrag en leer je hoe je je kinderwonden op een speelse manier kunt helen. Meld je aan op innerchildyoga.nl.


Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us