Spelen met je adem doe je zo!

Ademhalen? Dat gaat automatisch! Je hoeft er niet eens over na te denken – het gebeurt gewoon. Maar soms is het best waardevol om even stil te staan bij je ademhaling en te begrijpen hoe deze je beïnvloedt. Door je aandacht te richten op je adem, verschuif je van die eindeloze gedachtestroom naar je lichaam en word je weer helemaal aanwezig in het moment. Ademspelletjes zijn leuke voor kinderen om op een speelse manier manier hun eigen ademhaling te ontdekken. Ze kunnen ervaren hoe gedachten, beweging, geluid, aanraking en andere zintuiglijke prikkels het ritme van hun adem beïnvloeden. Bovendien zijn ademspelletjes niet alleen leuk, ze helpen ook om de energiebalans te herstellen. In deze blog delen Helen Purperhart en Patsy Bonnevalle hun favoriete ademspelletjes en geven ze waardevolle ademtips. Dus kom erbij en ontdek hoe deze waardevolle ademspelletjes kinderen kunnen helpen om meer in contact te komen met hun ademhaling en innerlijke balans. Adem in, adem uit en laat de adempret beginnen!


Fietsband oppompen

Stel je voor dat je een fietspomp bent. Adem diep in en blaas langzaam lucht uit, alsof je een fietsband aan het oppompen bent. Voel hoe je longen zich vullen en weer leegloopt, precies zoals die fietsband. Doe alsof je zelf die fietsband bent die wordt opgepompt. Voel je het verschil? 

Deze simpele oefening helpt je niet alleen om je bewust te worden van de kracht van je ademhaling, maar laat je ook zien hoe je het kunt gebruiken om te ontspannen en weer energie op te doen. Dus, zet je 'pomp' aan en laat de ademhaling zijn werk doen!


Doe de ademcheck

Een bekende mantra in de yoga wereld zegt: "Waar de adem gaat, volgt de geest." Deze uitspraak laat zien dat je ademhaling een weerspiegeling is van hoe jij je van binnen voelt. Bij onrust is onze adem vaak sneller dan een racefiets, terwijl we bij ontspanning genieten van een rustige ademhaling. Maar hier is het goede nieuws: door bewust rustig te ademen, kun je die storm binnenin jou ook tot bedaren brengen. En laten we de ademcheck niet vergeten – dat is je geheime wapen! Door je ademhaling geleidelijk te vertragen, merk je dat de onrust in je hoofd afneemt, waardoor je beter kunt concentreren.

Voordat je verder leest, neem even de tijd om stil te staan bij je ademhaling. Plaats je handen op je buik en voel hoe ze meebewegen op het ritme van je adem. Kijk eens aan, je gedachten beginnen langzaam te kalmeren. Wie had gedacht dat je buik zo'n goede meditatiepartner kon zijn?


Adem wissel

Je ademt door beide neusgaten, maar niet tegelijk – dat zou een beetje chaotisch zijn! In plaats daarvan wisselen ze af in een cyclus die ergens tussen de 40 minuten en 4 uur duurt. Soms adem je door je linkerneusgat, en op andere momenten schakel je over naar de rechterkant. Wil je ontdekken welk neusgat momenteel de show steelt? Zet je vinger onder je neus en voel waar de luchtstroom vandaan komt. Het is een kleine, maar verrassend interessante neusgat-ontdekkingstocht!

Als je vooral door je linker neusgat ademt, dan ben je waarschijnlijk lekker in de chill modus, maar als je door je rechter neusgat ademt, dan ben je in een actieve modus, klaar om de wereld te veroveren! Het is alsof je lichaam je vertelt of het tijd is om te relaxen of om in actie te komen. Dus, welk neusgat heeft jouw voorkeur vandaag?

Adem voelen

Bij deze oefening ga je samen aan de slag. Eén persoon ligt op zijn rug, terwijl jij met je hoofd comfortabel op zijn buik rust. Voel hoe je hoofd rustig meebeweegt met het ritme van zijn ademhaling. Wordt stil en luisteren of je de ademhaling van de ander kunt horen. 

Deze oefening bevordert niet alleen een gevoel van verbondenheid, maar helpt ook om bewust te worden van elkaars ademritme. Een perfecte manier om samen te ontspannen en misschien wel wat te lachen!


Teken je adem

Sluit rustig je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Visualiseer de lucht die in en uit je lichaam stroomt, als een ontspannen riviertje. Pak dan pen en papier en teken je ademstroom zoals je die voelt – laat je creativiteit de vrije loop! Daarna is het tijd voor wat fun: zet een opwekkend muziekje op en laat jezelf vrij dansen. Voel hoe je ademritme verandert tijdens het dansen: misschien wordt het sneller, dieper of krijgt het een funky ritme. Na het dansen, neem opnieuw pen en papier en teken je ademstroom zoals je die nu ervaart. Vergelijk vervolgens beide tekeningen. Zie je verschillen in vorm, lengte of intensiteit van je ademstroom? 

Deze oefening helpt je bewust te worden van hoe je ademhaling reageert op verschillende prikkels en hoe het kan veranderen door activiteit en ontspanning.

Ademberg 

Pak een vel papier en teken een berg – laten we zeggen, een prachtige, majestueuze berg die zelfs de Alpen jaloers zou maken! Grijp daarna je kleurpotloden en kleur de berg in met rustgevende tinten. Denk aan zachte blauw of groene tinten. Laat je vinger langs de contouren van de berg glijden terwijl je je concentreert op je ademhaling. Adem rustig in gedurende 5 tellen terwijl je naar de ene kant van de berg beweegt, en adem dan langzaam uit gedurende 10 tellen terwijl je naar de andere kant beweegt. Herhaal deze cyclus een aantal keer en observeer hoe je ademhaling kalmeert en je geest tot rust komt. 

Deze eenvoudige oefening is een geweldige manier om spanning los te laten en die innerlijke rust te vinden.

Knuffeladem

Ga op je rug liggen en leg je knuffel op je buik. Neem een diepe ademhaling en voel je buik omhoog komen terwijl je inademt – het is net alsof je knuffel danst op je buik! Adem vervolgens langzaam uit en zie hoe je buik weer zakt, terwijl je knuffel weer terug op zijn plek komt. Let goed op hoe die zachte vriend meebeweegt met het ritme van jouw ademhaling. Speel nu bewust met de snelheid van je ademhaling: adem sneller in en uit, en kijk hoe je knuffel beweegt! Doe daarna het tegenovergestelde en adem langzamer in en uit. Merk op wat er gebeurt met je knuffel bij verschillende ademhalingsritmes. 

Deze simpele oefening maakt je bewust van de relatie tussen je ademhaling en je lichaam, en hoe je deze kunt sturen om te ontspannen en tot rust te komen.

Ademzon

Pak een vel papier en teken een klein rondje – je kunt het zien als de kern van je eigen zonnetje. Laat dat rondje geleidelijk groter worden terwijl je ook zonnestralen toevoegt, alsof je een stralende zon creëert die de hele kamer opwarmt! Breng nu je wijsvinger naar het midden van je zon en beweeg langzaam in een cirkel langs de rand van de zon en zijn stralen. Terwijl je dit doet, adem rustig in gedurende 4 tellen terwijl je de cirkel inademt, en adem vervolgens langzaam uit gedurende 8 tellen terwijl je twee cirkels uitademt. Herhaal deze cyclus een paar keer en let op hoe je ademhaling mooi synchroniseert met de beweging van je vinger en de tekening. 

Deze kalmerende oefening helpt je om jezelf te centreren en innerlijke rust te vinden.

Ademspelkaarten van Helen Purperhart

Met de 50 kinderademkaarten leren kinderen spelenderwijs hun eigen ademhaling te onderzoeken. De ademspelletjes zijn zowel geschikt voor gebruik in groepsverband als voor individuele sessies met kinderen.  Op de voorkant van elk kaartje staat een tekening en op de achterkant de omschrijving. De vragen op het kaartje helpen om te ontdekken hoe de adem in je lichaam zit. 

BESTEL DE ADEMSPELKAARTEN 

Het boek van de adem

Een superleuk interactief boek met eenvoudige ademspelletjes voor kinderen. Het boek zelf is een essentieel onderdeel van alle spelletjes. Met hun adem draaien de kinderen de bladzijden om, ze balanceren het boek op hun hoofd, handen en buik, ze volgen vormen en labyrinten, herformuleren nare gedachten en gevoelens, sturen positieve wensen naar andere mensen en onze planeet. Door de ademspelletjes regelmatig te herhalen worden ze steeds gemakkelijker en gaan kinderen zich steeds beter voelen. Klik hier om het boek van de adem te bestellen.


Wil je nog meer ademspel inspiratie? Volg de online cursus met 50% korting

In deze online cursus ontdek je hoe je superleuke ademspelletjes voor kinderen kunt inzetten en hen begeleidt naar bewuster ademen. Tijdens deze ademspelletjes onderzoeken kinderen spelenderwijs hun eigen adembeweging en ritme, zonder dat jij het hoeft te sturen. Ze worden zich bewust van waar de adem in hun lijf zit en wat dat met hen doet.  Kinderen ervaren wat gedachten, beweging, geluid, aanraking en andere zintuiglijke prikkels doen met het ritme van hun adem. En het mooiste? Deze ademspelletjes zijn niet alleen leuk om te doen, ze helpen ook de energiebalans te herstellen en verbeteren de concentratie. Maak gebruik van de tijdelijke kortingscodw: ademspel01

AANMELDEN ONLINE ADEMSPEL CURSUS


 

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #ademspel

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us