Met een fantasievol yogaverhaal houden jonge kinderen hun aandacht goed bij de les. Een yogaverhaal is een serie met yogahoudingen die in verhaalvorm wordt verteld aan de kinderen. Tijdens het yogaverhaal beelden de kinderen de yogahoudingen uit die in het verhaal voorkomen. Spelend en bewegend verkennen zij de wereld van yoga en maken ze hun lichaam soepel en sterk. Het is handig om het yogaverhaal vooraf goed uit te werken zodat je zelf kunt meedoen met alle oefeningen. Het is fijn om het yogaverhaal te eindigen met een visualisatie waarbij de kinderen het verhaal in gedachten nog eens voorbij laten komen en volledig kunnen ontspannen. De yogaverhalenkaarten zijn supertof om te gebruiken bij het samenstellen van jouw verhaal. Bestel ze hier.
Ridders en kastelen
Als je een yogaverhaal geeft is het natuurlijk heel leuk als je extra weetjes kunt vertellen aan de kinderen. Er is heel veel informatie te vinden op internet over leuke thema's voor yogaverhalen die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Zo kun je als je een yogaverhaal over ridders geeft het volgende vertellen als introductie. Ridder Floris is een stoere soldaat uit de middeleeuwen. Hij deinst niet terug om op zijn paard te strijden tegen de vijand. Om zichzelf te beschermen draagt hij een harnas, een helm, een schild en een zwaard. In ruil voor het vechten krijgt hij van rijke heren van adel veel geld en een groot stuk land waarop hij een kasteel laat bouwen. Ridders moeten zich houden aan de gedragscode voor ridders en zich ridderlijk gedragen. Hierbij horen waarden zoals trouw, kracht en moed, eer, vrijgevigheid en eerlijkheid. Deze prachtige waarden passen heel mooi bij de yogafilosofie. Vraag jezelf eens af: Welke van deze waarden jij belangrijk vindt en waarom?
Stel je voor dat je een stoere ridder bent
Zet het liedje 'ik ben een ridder' van Dirk Scheele op. Loop als een stoere ridder door de ruimte. Laat zien hoe sterk en dapper je bent. Welke houding en welk geluid hoort daarbij? Laat maar zien en horen.
Je zit op je paard en bent klaar om te strijden
Sta rechtop met je benen wijd en draai één been naar buiten. Zorg ervoor dat je voeten goed aarden, adem in, breng je armen omhoog en plaats je handpalmen tegen elkaar. Draai je romp naar het been dat naar buiten gedraaid is en bij een nieuwe inademing buig je het voorste been en reik je met je armen en bovenlichaam omhoog. Herhaal alles met het andere been voor.
Je staat stevig met je zwaard in je hand
Sta rechtop met je benen wijd en draai één been naar buiten. Zorg ervoor dat je voeten goed aarden, adem in, strek je armen naar de zijkant tot schouderhoogte met de handpalmen omlaag en buig je knie. Houd je knie recht boven je enkel. Bij elke inademing blijf je aarden en blijf je je bovenlichaam goed omhoog strekken, terwijl je in de richting van de hand boven je gebogen been kijkt. Herhaal alles met het andere been voor.
Je groet je tegenstander voordat de strijd begint
Sta rechtop en strek bij het inademen je armen omhoog. Terwijl je uitademt, kantel je je bovenlichaam (als een slinger) naar voren en til je je been op naar achteren. Zo zijn je armen, hoofd, bovenlichaam en been parallel aan de vloer. Bij elke inademing aard je stevig het been dat op de grond staat en strek je je bovenlichaam en het opgeheven been uit in tegenovergestelde richtingen. Wissel dan van kant en herhaal.
Je rust uit en fantaseert over je overwinning
Ga op je rug op de grond liggen, je benen laat je losjes recht naast elkaar liggen en je armen recht naast je lichaam, handpalmen naar boven, sluit je ogen en ontspan.
Yogaverhalen kwartet
Bij de uitwerking van het ridderverhaal heb ik mij laten inspireren door de krijgerserie uit het yogaverhalen kwartet. Dit is een prachtige kaartenset van uitgeverij Panta Rhei om yogaverhalen samen te stellen. Het yogaverhalen kwartet bevat 40 yogakaarten met 10 yogaverhalen met een versje. Je kiest een yogaverhaal dat je samen met de kinderen gaat doen. Tijdens het vertellen beelden de kinderen de yogahouding die in het verhaal voorkomen uit. Als ze de yogahouding niet weten kun je de yogakaart laten zien Een variant is om de kaarten met yogahoudingen die bij het betreffende verhaal horen open neer te leggen of in een houten houder plaatsen. Je kunt de kaarten ook verdelen over de kinderen en zo kan zich spontaan een yogaverhaal worden verzonnen. Het eerste kind heeft bijvoorbeeld de kaart van de olifant en begint het verhaal: “Ik ben een olifant en ik woon op de Savanne. Het kind neemt de yogahouding van de kaart aan. Het tweede kind zegt: “Ik ben boom en bescherm de olifant tegen de felle zon.” Enzovoort tot iedereen aan de beurt is geweest. Met een beetje fantasie en creativiteit kun je je eigen verhalen ermee verzinnen en het helemaal met je eigen woorden vertellen aan de kinderen.