Kundaliniyoga voor kinderen! Kan dat wel?
03 april 2022 

Kundaliniyoga voor kinderen! Kan dat wel?

Kundalini yoga helpt je om in contact te komen met je levensenergie. Volgens de kundalini yogafilosofie ligt er diep in je bekken energie opgeslagen die lijkt op een opgerolde energetische  slang. Door kundalini yoga te doen wordt de slang tot leven gewekt waardoor energie langs je ruggengraat omhoog stroomt. Dit zorgt ervoor dat je bewustzijn wordt verhoogd waardoor er meer helderheid ontstaat over wie je bent en wat je kracht is. Als je bewuster in het leven staat, kun je beter kiezen wat goed voor je is en keuzes maken die daarbij past. Vaak raken veel mensen in de weg naar volwassenheid het contact met hun innerlijke bron kwijt waardoor de energetische slang steeds meer is gaan slapen. Als je energie niet goed stroomt trek je vaak iets heel anders in je leven aan dan je eigenlijk zou willen. Denk maar aan steeds terugkerende problemen zoals relaties die niet goed lopen of fysieke klachten die telkens terugkeren. Door het doen van kundalini yoga kun je je energie veranderen. Hierdoor verander je ook wat je aantrekt en afstoot.Hoe zit dat nou bij kinderen? Ligt er in hun bekken ook een denkbeeldige energetisch slang te slapen? En hebben zij kundalini yoga wel nodig? Kinderen zijn natuurlijk ook mensen, dus ja, ook zij hebben kundalini energie in zich aanwezig. Hun kundalini energie is nog volop aanwezig en bruist veel meer dan bij volwassen. Dat zie je ook als je naar kinderen kijkt. Ze stralen van nature verwondering en plezier uit en staan nieuwsgierig en open in het leven. Dit komt omdat kinderen nog verbonden zijn met hun innerlijke bron van energie. Toch zijn er ook heel veel kinderen die baat hebben bij het doen van kundalini yoga omdat ze hierdoor hun levensenergie beter kunnen behouden en aansturen.


Bij kundalini yoga voor kinderen is heel veel mogelijk zonder dat je de essentie van yoga uit het oog verliest. Wat een kundalini yogales voor kinderen anders maakt dan een 'gewone' kinderyogales is dat je de les begint en eindigt met een speciale mantra en dat de bewegingsoefeningen afwijken van de welbekende asana’s.  Ook kinderen voelen na het doen van kundalini yoga de energie in hun lijf stromen. Probeer het zelf maar eens uit en ervaar wat het met jou doet!

Tijdens de Lockdown heeft de 5 jarige Umoja dagelijks kundalini yoga gedaan voordat ze aan haar schoolwerk begon. Ze vertelt over de speciale mantra 'Aad gure name' die ze zong aan het begin van iedere les.  Het is een beschermende mantra die je de moed geeft om door te zetten en te vertrouwen op je eigen kracht. Het is een groet aan je eigen wijsheid die je van donker naar licht brengt.

Dit is een speelse mantra voor kinderen die je direct in een vrolijke stemming brengt. De bijbehorende bewegingen helpen je om goed te focussen. Door de mantra samen te zingen creëer je nog meer plezier en verbondenheid.

Hoe?

I Am Happy, I Am Good

Sat Nam Sat Nam Sat Nam Ji

Wahe Guru Wahe Guru Wahe Guru Ji

Betekenis: Sat nam - waarheid is mijn identiteit, Wahe Guru - Je innerlijke leraar is groot en Ji - ziel


Dit is een krachtige oefening om aarde energie op te wekken. Na het doen van de oefening voel je je direct goed gegrond en sta je steviger met beide voeten op de aarde.

Hoe?

Je zit op je billen met gestrekte benen.

Plaats je handen naast je heupen op de grond.

Duw jezelf van de grond en stuiter door de ruimte.


Na het doen van deze oefening voel je de sidderingen in je lijf. Het helpt je om te ontspannen voordat je gaat mediteren of slapen.

Hoe?

Je ligt op je rug.

Beweeg je lichaam vanuit je heupen heel snel heen en weer.

Schud je lichaam van top tot teen.

Schud steeds snellen.

Stop dan in een keer en voel de sidderingen na.

Het eerste handboek voor ouders, yogadocenten en kinderen voor yogales voor kinderen geïnspireerd door de Kundalini Yoga traditie. Klik hier om het boek te bestellen.


In de online kundalini kinderyoga cursus leer je hoe je nog meer elementen uit de kundalini yoga kunt toepassen in een yogales voor kinderen. Je leert hoe je kinderen spelenderwijs aan hun fysieke, mentale, emotionele en spirituele groei kunt laten werken met behulp van ademspel, uitdagende oefeningen, vrolijke mantra's en bewegingsmeditaties. De oefeningen maken kinderen en tieners krachtig, flexibel en alert. Daarnaast wordt de weerstand versterkt en hun uithoudingsvermogen vergroot. Kundalini yoga helpt  ook bij het reguleren van emoties. Naast dat kundalini yoga goed voor je is, is het ook nog superleuk om te doen. Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden.

De online kundalini kinderyoga cursus is ook een vast onderdeel in de kinderyoga opleiding. Deze kun je gratis volgen met STAP-budget. Klik hier om het scholingsaanbod voor STAP te bekijken of klik hier voor meer informatie over STAP-budget.

yogi en yogini


Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen
Onze geselecteerde opleidingen komen in aanmerking voor het Stap-Budget.  Met het STAP-budget  ligt er  € 1.000,- subsidie voor je klaar om te investeren in jouw passie, persoonlijke ontwikkeling en groei. Doe alvast een voorinschrijving en geef aan welk opleidingspakket je wilt en wanneer je wil starten.

De nieuwste blog ontvangen?

Meld je aan op onze lijst. 

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us