Kundaliniyoga voor kinderen? Ja dat kan!
11 maart 2023 

Kundaliniyoga voor kinderen? Ja dat kan!

Kundalini yoga is een bijzondere yogavorm die jouw levensenergie wakker maakt. Je lichaam krijgt een boost waardoor de functie van je klieren wordt gebalanceerd. Er mag dus lekker geklierd worden in de les. Naast dat Kundalini Yoga goed voor je is, is het ook nog superleuk om te doen. In deze blog lees je meer over wat Kundalini energie met je doet. Je krijgt inspiratie hoe je op een speelse manier Kundalini Yoga en muziek kunt inzetten in een yogales voor kinderen.


Opgerolde energetische slang

Volgens de Kundalini yogafilosofie ligt er in je bekken een energierol opgeslagen die lijkt op een slang. Door Kundalini yoga te doen wordt de energie opgewekt waardoor het langs je ruggengraat omhoog stroomt. Dit zorgt ervoor dat je bewustzijn wordt verhoogd waardoor je meer helderheid krijgt over wie je bent en wat je wilt.  Veel mensen raken in de weg naar volwassenheid het contact met hun levensenergie kwijt waardoor ze minder vreugde ervaren.  Als je bewuster in het leven staat, kun je beter kiezen wat goed voor je is en keuzes maken die daarbij past. Vroeg beginnen met jezelf goed leren kennen is dan geen overbodige luxe. Jong geleerd is oud gedaan!!Bron van energie

Hoe zit dat nou bij kinderen? Ligt er in hun bekken ook een opgerolde energie slang te slapen? En hebben zij Kundalini yoga wel nodig? Kinderen zijn natuurlijk ook mensen, dus ja, ook zij hebben Kundalini energie in zich aanwezig. Hun Kundalini energie is nog volop aanwezig en bruist veel meer dan bij volwassen. Dat zie je ook als je naar kinderen kijkt. Ze stralen van nature verwondering en plezier uit en staan nieuwsgierig en open in het leven. Dit komt omdat kinderen nog verbonden zijn met hun innerlijke bron van energie. Toch zijn er ook heel veel kinderen die baat hebben bij het doen van Kundalini yoga omdat ze hierdoor hun levensenergie beter kunnen behouden en aansturen.


Magische energie

Bij Kundalini yoga voor kinderen is heel veel mogelijk zonder dat je de essentie van yoga uit het oog verliest. Wat een Kundalini yogales voor kinderen anders maakt dan een 'gewone' kinderyogales is dat je de les begint en eindigt met een speciale mantra en dat de bewegingsoefeningen afwijken van de welbekende yogahoudingen.  Ook kinderen voelen na het doen van Kundalini yoga magische energie door hun lijf stromen. Doe maar eens de sidderaal (verderop in de blog) en ervaar zelf wat het met jou doet!


Groet aan je eigen wijsheid

Tijdens de Lockdown heeft de 5 jarige Umoja dagelijks Kundalini yoga gedaan voordat ze aan haar schoolwerk begon. Ze vertelt over de speciale mantra 'Aad gure name' die ze zong aan het begin van iedere les.  Het is een beschermende mantra die je de moed geeft om door te zetten en te vertrouwen op je eigen kracht. Het is een groet aan je eigen wijsheid die je van donker naar licht brengt.

I am happy

Dit Kundalinilied brengt je direct in een vrolijke stemming en dat is ook levensenergie. De bijbehorende bewegingen helpen je om goed te focussen. Door de mantra samen te zingen creëer je nog meer plezier en verbondenheid.

Hoe?

I Am Happy, I Am Good

Sat Nam Sat Nam Sat Nam Ji

Wahe Guru Wahe Guru Wahe Guru Ji

Betekenis: Sat nam - waarheid is mijn identiteit, Wahe Guru - Je innerlijke leraar is groot en Ji - ziel


Wa Yantee Mantra

Een mantra is een gedicht of woord dat lijkt op een spreuk met een magisch effect. De woorden van de  Wa Yantee mantra komen uit het Gurmukh, een oude heilige taal uit Noord India. Deze mantra verbind je met je eigen kracht en wijsheid.  Door de mantra uit te beelden met je armen geef je mantra nog meer betekenis. Wil je meer mantra's? Bekijk dan de Spotify link van the Daleeps.

Hoe?

Wah Yantee Kar Yantee, Jag Dut Patee,

Aadak It Waaha, Brahmaday Trayshaa Guroo,

It Waahay Guroo


Stuiterbal

Dit is een krachtige oefening om aarde energie op te wekken. Na het doen van de oefening voel je je direct goed gegrond en sta je steviger met beide voeten op de aarde.

Hoe?

Je zit op je billen met gestrekte benen.

Plaats je handen naast je heupen op de grond.

Duw jezelf van de grond en stuiter door de ruimte.


Sidderaal

Na het doen van deze oefening voel je de sidderingen in je lijf. Het helpt je om te ontspannen voordat je gaat mediteren of slapen.

Hoe?

Je ligt op je rug.

Beweeg je lichaam vanuit je heupen heel snel heen en weer.

Schud je lichaam van top tot teen.

Schud steeds snellen.

Stop dan in een keer en voel de sidderingen na.

Online kundalini kinderyoga cursus - tijdelijk € 111 i.p.v. € 222

Deze cursus is een must have om te volgen als je jezelf wilt verdiepen in het geven van Kundalini Yoga voor kinderen.  Tijdens de kundalini kinderyoga cursus krijg je een schat aan inspiratie die je niet leert in een 'gewone' kinderyoga opleiding. Veel oefeningen en mantra's worden voorgedaan door Hanna & Jip (zie filmpje hieronder).  Klik hier en maak gebruik van de korting. De korting is geldig tot 3 maart 2024.Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us