Aanraken is een levensbehoefte

Voor ouders van premature baby's, zoals mijn oudste dochter Nina, begint de reis naar aanraking en verbondenheid vaak in een couveuse. Met 11 weken te vroeg geboren, lag ze vijf lange weken in deze omgeving van lichten, piepende machines en vreemde handen die haar verzorgden. In die eerste kritieke weken was aanraking schaars; haar fragiele lichaam van nog geen 1.5 kilo moest beschermd tegen worden. Maar toen het moment eindelijk daar was, openden zich de deuren naar een dieper soort contact tussen moeder en kind. Naarmate ze sterker werd begon ik voorzichtig met babymassage waarbij ik haar voetjes masseerde. Elke aanraking versterkte onze onderlinge band. Het was alsof we een nieuwe taal leerden spreken, een taal van liefdevolle aanraking en verbondenheid.

Spelenderwijs aanraken

Later, toen Nina nog verder groeide, besloot ik een baby massage opleiding te volgen om haar nog meer te kunnen ondersteunen met aanraking. Het aanraken bracht een nieuwe dimensie aan verzorging thuis. Aanraking werd niet alleen een manier om elkaar te verkennen en te verbinden, maar ook een manier om te troosten en te kalmeren. Het creëerde een veilige ruimte waarin onze band kon groeien, en waarin we samen konden spelen en ontspannen. Wat begon als een vorm van het versterken van de onderlinge band, groeide al snel uit tot een vaste gewoonte in ons gezin: aanraking werd een onderdeel van de opvoeding van en verzorging. Na het verschonen van de luier was er altijd een aanraakmoment waar Nina zichtbaar van genoot. Het was een fijne ontdekkingstocht, waarbij elke glimlach onze band versterkte.


Aanraken als familie traditie

Toen mijn dochter opgroeide, werd masseren niet langer een eenzijdige activiteit; het werd een gedeelde ervaring, waarbij we elkaar afwisselend masseerden. Om het masseren nog leuker en boeiender te maken, begonnen we toen ze een jaar of 4 was samen massageverhaaltjes te creëren. Elke massage werd een avontuur dat we schreven met onze handen. Naarmate we de wereld van aanraking en beweging aan het verkennen waren, ontdekten ik de verbinding tussen masseren en yoga. Masseren werd toen ook een onderdeel binnen de kinderyoga opleiding die ik verzorgde. Het gebeurde regelmatig dat Nina de lessen binnenkwam lopen en spontaan meedeed en cursisten begon masseren.

Dierentuin massageverhaal

Een van haar favoriete massageverhaaltjes die we vaak deden was de dierentuin. Allerlei dieren kwamen voorbij en werden uitgebeeld met de handen op de rug. De slang die glijd, de olifant die stampt, de kikker die springt en de tijger die sluipt. En als toegift mocht er een dier nog een keer extra langskomen. 

Inspirerende massageverhaaltjes

In de kindermassagebox krijg je inspiratie voor nog meer originele massageverhaaltjes en aanraakspelletjes die je thuis, in de kinderopvang en op school kunt doen. Deze massageverhaaltjes zijn zowel geschikt voor onderlinge kindermassage (groepsverband) als voor individuele sessies (ouder en kind). Kinderen die liefdevol worden aangeraakt, slapen en leren beter, zijn zich meer bewust van hun lichaam, respecteren eigen grenzen en die van anderen beter, zijn emotioneel sterker en hebben meer weerstand. Klik hier om de massagekaarten te bestellen.



Wil je nog meer leren over kindermassage? Volg dan de online training!

In deze online kindermassagecursus leer je hoe je onderlinge kindermassage kunt integreren in diverse settings zoals yogales, klaslokalen, kinderopvang en binnen het gezin. Je krijgt inspiratie over hoe je massage kunt verweven met muziek, liedjes, spelletjes, tekenen, verhalen en materialen. De massagespelletjes zijn toegankelijk en worden over kleding heen uitgevoerd, waardoor ze op elk moment kunnen worden toegepast om rust, ontspanning en verbondenheid te creëren binnen een groep of gezinscontext. Kindermassage draagt bij aan het vergroten van het lichaamsbewustzijn van kinderen, wat resulteert in een toename van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Klik hier om je aan te melden.



Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us