Yoga in de Kinderopvang: Een verrijking voor Kinderen
02 juli 2024 

Yoga in de Kinderopvang: Een verrijking voor Kinderen

De kinderopvang is tegenwoordig niet meer weg te denken. Ze spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen. Het introduceren van yoga in de kinderopvang kan een waardevolle aanvulling zijn op het pedagogische programma dat opvangorganisaties aanbieden. Het biedt tal van voordelen voor zowel kinderen als pedagogisch medewerkers, zowel op het kinderdagverblijf als op de buitenschoolse opvang. Bij het geven van yoga in de kinderopvang is het belangrijk om pedagogisch medewerkers in te zetten die bekend zijn met yoga en de specifieke behoeften van jonge kinderen begrijpen. Deze medewerkers kunnen de yogalessen op een speelse en kindvriendelijke manier vormgeven en aanpassen aan de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van de kinderen. Ze creëren een ondersteunende omgeving waarin kinderen hun lichaam kunnen verkennen en spelen een belangrijke rol in het bevorderen van sociale interactie en samenwerking tussen de kinderen tijdens de yogasessies. In deze blog bespreken we de voordelen van yoga voor kinderen in de kinderopvang en waarom het een waardevolle aanvulling kan zijn op hun dagelijkse routine.

Voordelen van pedagogisch medewerkers die yoga geven

 • Kennis van de kinderen: Pedagogisch medewerkers kennen de kinderen op de opvang goed. Ze begrijpen de behoeften, interesses en persoonlijkheden van de kinderen en kunnen de yogasessies afstemmen op hun individuele behoeften en capaciteiten. Dit is een groot voordeel ten opzichte van het inhuren van een docent van buitenaf.
 • Verbondenheid: Het geven van yoga door pedagogisch medewerkers vergroot de verbondenheid tussen de kinderen en de medewerkers onderling. Door samen yoga te doen, bouwen ze een band op en creëren ze een positieve en vertrouwde omgeving. Dit kan bijdragen aan een gevoel van veiligheid en welzijn bij de kinderen. 
 • Rust en ontspanningYoga biedt kinderen een moment van rust en ontspanning, vooral na de drukke schooluren op de opvang. Pedagogisch medewerkers die yoga kunnen geven, kunnen de kinderen begeleiden bij het vinden van innerlijke rust en het kalmeren van hun geest. Dit kan hen helpen te ontspannen en zich beter te voelen.
 • Deskundigheid: Ze hebben specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van yoga in de kinderopvang. Ze weten hoe ze yogasessies kunnen structureren, geschikte oefeningen kunnen selecteren en kunnen inspelen op de behoeften van de kinderen. Dit zorgt voor een professionele en effectieve yoga-ervaring voor de kinderen.
 •  Aanpassingsvermogen: Ze zijn in staat om de yogasessies aan te passen aan de leeftijd, het ontwikkelingsniveau en de individuele behoeften van de kinderen. Ze begrijpen dat elk kind uniek is en kunnen de yogaoefeningen en -technieken aanpassen om aan de diverse behoeften van de kinderen te voldoen.
 • Vertrouwensband: Pedagogisch medewerkers die yoga geven in de kinderopvang hebben vaak al een vertrouwensband opgebouwd met de kinderen. Door yoga toe te voegen aan hun repertoire, versterken ze deze band nog verder. Kinderen voelen zich comfortabel en veilig bij bekende medewerkers en dit draagt bij aan een positieve en ondersteunende yogabeleving. 
 • Welzijn en ontwikkeling: Kinderyoga heeft vele voordelen voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Pedagogisch medewerkers met een yoga in de kinderopvang cursus kunnen deze voordelen beter begrijpen en benutten. Yoga kan bijdragen aan het vergroten van de lichaamsbewustwording, het bevorderen van concentratie, het ontwikkelen van emotionele veerkracht en het verminderen van stress en angst bij kinderen.
 • Continuïteit: Het hebben van pedagogisch medewerkers met een yoga in de kinderopvang cursus in de kinderopvang zorgt voor continuïteit in het aanbieden van yoga aan de kinderen. In plaats van afhankelijk te zijn van externe yogadocenten, kunnen de medewerkers regelmatig yoga integreren in het dagelijkse programma. Dit zorgt voor een gestructureerde en consistente yogapraktijk voor de kinderen.

Voordelen van yoga in de kinderopvang voor kinderen

Door de integratie van yoga in de kinderopvang en de betrokkenheid van pedagogisch medewerkers die yoga geven, kunnen kinderen niet alleen genieten van de fysieke voordelen van yoga, maar ook van de emotionele, sociale en cognitieve voordelen. Het creëren van een kinderopvang vanuit een holistische visie, waarin yoga een centrale rol speelt, draagt bij aan de algehele ontwikkeling en het welzijn van kinderen.

 

 • Ontwikkeling van lichaamsbewustzijnYoga helpt kinderen om zich bewust te worden van hun lichaam en de verschillende bewegingen die ze kunnen maken. Door middel van eenvoudige yogahoudingen en bewegingen leren kinderen hun lichaam beter kennen en ontwikkelen ze een beter lichaamsbewustzijn.
 • Beheersing van emotiesYoga moedigt kinderen aan om bewust te ademen en te focussen op hun lichaam en geest. Dit helpt hen om hun emoties beter te begrijpen en te beheersen. Door middel van ademspelletjes en ontspanningsoefeningen leren kinderen hoe ze kunnen reageren op stressvolle situaties en hun emoties kunnen reguleren.
 • Verbeterde concentratie en focus: Yoga vereist concentratie en focus, wat vooral voor kinderen een uitdaging kan zijn. Door middel van yoga leren kinderen om zich te concentreren en gefocust te blijven. Dit kan hen helpen om beter te presteren in andere activiteiten en hun spanningsboog te verlengen.
 •  Ontspanning en stressverlichting: Kinderen op de buitenschoolse opvang hebben vaak een drukke dag vol activiteiten en verantwoordelijkheden. Yoga biedt hen een moment van ontspanning en stressverlichting. Door middel van yoga kunnen kinderen leren om te ontspannen en te kalmeren na een drukke dag, waardoor ze beter kunnen omgaan met stress en spanning.
 •  Verbeterde flexibiliteit en kracht: Yoga omvat verschillende houdingen en bewegingen die de flexibiliteit en kracht van het lichaam bevorderen. Het regelmatige yogabeoefening kan helpen om hun fysieke ontwikkeling te ondersteunen en hun flexibiliteit en kracht te vergroten.
 •  Sociale interactie en samenwerking: Yoga kan in groepsverband  worden beoefend, waardoor kinderen de kans krijgen om samen te werken en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Door middel van partneroefeningen en groepsspelletjes leren kinderen samen te werken, te overleggen en rekening met elkaar houden, wat essentiële vaardigheden zijn voor hun sociale en emotionele ontwikkeling. 


Favoriete dierenflow in de kinderopvang

Kinderen zijn dol op het nadoen van dieren en het bedenken van een yogaserie op muziek. Ze kunnen hun fantasie de vrije loop laten en samenwerken om de perfecte 'Dierenflow' te creëren. Het is een energieke activiteit die motorische vaardigheden verbetert en plezier en samenhorigheid bevordert.

Zomeractie voor de Yoga in de kinderopvang cursussen 20% korting

Onze spiksplinternieuwe yoga in de kinderopvang trainingen zijn niet alleen een bron van inspiratie, maar helpen ook bij jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling als Pedagogisch medewerker. Je werkt aan het versterken van je eigen vaardigheden en kennis en wordt een expert in de Kinderopvang. Wij bieden drie cursussen aan voor pedagogisch medewerkers die werken in het KDV met  0-1 jarigen en  2-3  jarigen en op de BSO  4-12 jarigen. Je kunt de trainingen los van elkaar volgen of samen in een pakket. Alle trainingen kun je in je eigen tempo  doen, waar en wanneer het jou uitkomt, dankzij ons flexibele e-learning platform. Ontdek hoe onze scholing jou kunnen helpen om je passie voor kinderopvang om te zetten in expertise en succes! Tot 1 augustus kun je de cursussen volgen met 20% korting. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.


Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us