Hoe krijg je kindje en jezelf in de relaxmodus?
15 september 2022 

Hoe krijg je kindje en jezelf in de relaxmodus?

Soms is een jong kind één brok onrust. Omdat er zoveel gebeurt op een dag, omdat er iets niet lukt, omdat je zelf druk bent… Hoe krijg je je kindje en jezelf in de relaxmodus? Een jong kind wil ontzettend veel, maar kan het nog niet allemaal. Leren lopen, veters strikken, een puzzel maken: het gaat allemaal met vallen en opstaan. Daarbij speelt ook nog eens mee dat een jong kind zich nog niet goed kan uiten. Al met al zorgt dat voor een heleboel frustratie. De onrust die daardoor ontstaat, wordt vaak verder gevoed door prikkels van buitenaf. Bijvoorbeeld een tv die aanstaat of de iPad die altijd beschikbaar is. Een kinderkamer met veel speelgoed of druk behang. Je eigen stress of ruzie in het gezin. Of een onregelmatige dagindeling.  In deze blog lees je wat je kunt doen om samen met je kindje tot rust te komen.

Creëer een rustige omgeving

Op veel van die factoren heb je zelf invloed door een rustige omgeving te creëren. Die sfeer kun je versterken door relaxed te zijn in de opvoeding vooral niet te pushen. Zet je kind niet op de wc als het er nog niet aan toe is. En begin niet met leren lezen voor dat echt nodig is. Dat legt onnodig veel druk op een kind.  Door goed te kijken naar het kind, leer je wanneer het aan rust toe is. Dan is het niet meer enthousiast, maar hangt het op de bank en wil niet meer spelen. Vaak is het lijfje gespannen of bewegen ze wat houterig. Soms merk je het aan de ademhaling. Bij andere kinderen uit spanning zich als hoofdpijn of buikpijn.

Opgroeien gaat gepaard met emoties

Verwacht niet dat je kindje stressloos door zijn eerste jaren glijdt. Opgroeien gaat nou eenmaal gepaard met frustraties en emoties.  Kinderen moeten voelen wat angst, schaamte, woede en onzekerheid is. Dat doen ze doorgaans heel intens: een kind is vaak één en al emotie. Als het boos is, gaat het stampen en krijgt het een rood hoofd. Sta dat toe – tenzij het een ander of zichzelf pijn doet. Als een kind boos is, dan is het heerlijk om muziek aan te zetten en te dansen en te stampen. Vergroot het maar lekker. Hoe eerder je kind zijn emoties leert uiten, hoe eerder hij het kwijt is.  Luister het muziekje ‘BOOS’ van de cd Huppeldepup in het filmpje en ga samen uit je dak!

Spelenderwijs je lijf leren kennen

Er zijn tal van manieren om te zorgen dat een kind ontspant. Je kunt een visualisatie doen met relaxte muziek op de achtergrond, of een verhaal voorlezen. Maar je kunt ook samen in de tuin gaan liggen en naar de wolken kijken. Of wandelen in de natuur. Ook ademspelletjes of een massage helpen. Al die technieken zorgen ervoor dat je kind weer bij zichzelf komt en ontspant. Bovendien leren kinderen op die manier spelenderwijs hun lijf kennen. Met yoga kun je al jong beginnen. Er zijn houdingen waarbij je kind op schoot zit, op je knie staat of over je heen hangt. Vanaf een jaar of drie kan een kind zelfstandig yogahoudingen doen in spelvorm. Het is leuk om zo samen bezig te zijn, dat verstevigt je band. Dat geldt ook voor ademspelletjes. Daarbij ontdekken kinderen hoe hun adem door hun lijf gaat. Dat je ruimte maakt wanneer als je inademt met je handen in de lucht. Of dat je ademhaling  heel diep wordt wanneer je je hand op je buik legt. Door yoga, ademspelletjes en massage worden kinderen zich bewuster van hun lichaam. Daardoor kunnen ze eerder signaleren dat er stress ontstaat. Ze ontdekken waardoor het komt en wat je eraan kunt doen. Hoe jonger dat besef doordringt, hoe beter.

 

Ontdek wat je kunt doen met je adem

Met ademspelletjes kun je jonge kinderen laten ervaren wat gedachten, beweging, geluid, aanraking en andere zintuiglijke prikkels doen met je adem. Vertel dat je een bloem in je hand hebt, waar je kind aan mag ruiken. Hoe ruik je dan? Vraag je kind: ‘Hoe ruikt een hondje? En stel nou dat hij of zij poep ruikt?’ Hoe ruik je dan? Laat je kind doen alsof het een kaars uitblaast. Blaas nu heel veel kaarsjes uit. Wat is het verschil?

Onderlinge band versterken

Samen met jouw kindje kom spelenderwijs tot rust komen je de onderlinge band versterken kan met massagespel. Door massage te combineren met liedjes en versjes spreken deze nog meer tot de verbeeldingskracht van jonge kindjes.  


Spinnenmassage

Daar komen 2 spinnetjes aan

Kriebelkrabbelkriebelkrabbelkriebelkrabbel.

De 1 heet Piet en de andere Daan.

Kriebelkrabbelkriebelkrabbelkriebelkrabbel.

Fft...weg is Piet.

Fft...weg is Daan.

Daar komen ze, daar komen ze, daar komen ze weer aan.

Kriebelkrabbelkriebelkrabbelkriebelkrabbel.

Yogaspel voor het slapengaan

Hoe fijn is het om samen met je kindje een avondritueel te doen. Dat kan bijvoorbeeld met de dans van de nacht. Samen rekken, strekken en ontspannen voor het slapengaan. Dat beloofd een relaxte nachtrust!


Dans van de nacht

Ik kan niet meer ik ben zo moe.

Ik rek me uit naar de sterren toe.

Wat zie ik daar het is de maan.

Ik kleed me uit en trek mijn pyjama aan.

Ik draai me om en kijk in het rond.

Ik pak mijn knuffels van de grond.

Nog meer inspiratie voor je yoga met je kindje?

Volg de 4 daagse ouder en kindyoga opleiding live op locatie of online waar en wanneer je wilt. En leer hoe je les kunt geven aan ouders met jonge kinderen van 0-3 jaar. Deze opleiding kun je ook gratis volgen met STAP-budget.


Bestel de peuteryogakaarten in de kinderyoga shop!

De peuteryogakaarten zijn bestemd voor kinderen vanaf 2 jaar. Door te spelen met yoga kunnen jonge kinderen kracht en soepelheid ontwikkelen. Yoga is een fijne manier voor jonge kinderen om de coördinatie, concentratie, het zelfbewustzijn en het zelfvertrouwen te vergroten. Yoga kan voor rustmomenten en ontspanning zorgen. Jonge kinderen zijn van nature lenig en vinden de houdingen leuk, terwijl ze onderdelen als evenwicht en rust meer zien als een uitdaging. De kaarten zijn ontworpen om plezier te hebben en niet om een prestatie te leveren. Moedig het kind aan om plezier te hebben tijdens de oefeningen. Op de kaarten worden suggesties gegeven voor liedjes en prentenboeken die aansluiten bij de oefening. Kijk op internet voor tekst en melodie van de liedjes. De prentenboekjes kun je lenen in de bibliotheek. Je kunt met de kaarten ook je eigen yoga avontuur samenstellen door een aantal yogakaarten te selecteren met een bepaald thema. De kaarten kunnen zowel individueel als in groepsverband gebruikt worden.

Klik hier om de peuteryogakaarten te bestellen.

Heb je zelf ook nog tips? Deel je tip hieronder de blog.

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook of Instagram of laat hieronder je reactie achter.

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us