Hoe maak je tieneryoga tot een groot succes?

Hoe maak je tieneryoga tot een groot succes?

-Helen Purperhart & Mirjam van der Beek-

Bij tieneryoga zijn de yoga avonturen verleden tijd en komt de les al aardig in de buurt van hoe een volwassenyogales er uit ziet. De nadruk ligt op het uitvoeren van de yogahoudingen, mediteren en het in gesprek gaan over thema’s die aansluiten bij hun belevingswereld. Omdat tieners regelmatig te maken hebben met gevoelens als (examen)stress en onzekerheid leren ze bij yoga welke oefeningen geschikt zijn om spanning in het lichaam los te laten. De fysieke houdingen maken tieners flexibel en versterken de spieren, waardoor kracht in het lichaam toeneemt en de conditie verbetert. Daarnaast vergroten ze zo hun lichaamsbesef en komen tot meer zelfbewustzijn. Yoga helpt ze bij het vinden van evenwicht in zichzelf en in de buitenwereld. Als tieners zich evenwichtig voelen kunnen ze beter omgaan met moeilijke situaties, krijgen ze meer zelfvertrouwen en hebben ze meer plezier om dingen te ondernemen. Wat tieners tijdens de yoga leren is een goede basis voor hun hele leven. Dat is natuurlijk supertof allemaal, maar hoe krijg je die tieners op yoga?
Social media kanalen

Tieners hangen vaak rond op socialmedia kanalen zoals Facebook en  Instagram. Je kunt bijvoorbeeld winacties maken, die mensen kunnen delen. Zo kun je jouw netwerk uitbreiden. Tiktok is op dit moment populair bij tieners. Door hier uitdagende yogafilmpjes met toffe muziek die hen aanspreekt te plaatsen, kun je hun interesse wekken. En let natuurlijk ook op de tekst die je daarbij schrijft. Het is de toon die de muziek maakt! Zorg dat jij vindbaar bent op internet, door middel van een strakke website die er aantrekkelijk uitziet en waar duidelijk op staat welke activiteiten jij verzorgt, wanneer je die geeft, wat de prijs is per persoon en hoe ze je kunnen vinden. Zorg dat je een mobiel nummer hebt zodat ze je direct kunnen appen. Je kunt zelfs gratis een whatsapp in je website plaatsen via Wappy.  Maak het zo laagdrempelig als het maar kan voor ze. Je kunt na afloop van jouw lessen ook vragen om google reviews, die je ook op jouw website kunt plaatsen. Hierdoor word jouw vindbaarheid op het internet nog hoger. Het is ook mogelijk om via de gemeente jouw lessen (met een kortingsactie) te promoten via subsidie regelingen. Belangrijk is dat jij zichtbaar wordt in jouw regio. Promoot jouw lessen via verschillende kanalen. Maak op deze manier van jouw tieneryogales een groot succes!


Geef een toffe proefles

Om de deze doelgroep warm te maken voor yoga is het belangrijk om ze te laten ervaren wat yoga is en wat het met hun lichaam en geest doet. Een proefles yoga kan hen enthousiast maken. Je kunt bijvoorbeeld in groep 8 of op middelbare scholen proeflessen of workshops verzorgen, waardoor leerlingen in aanraking kunnen komen met tieneryoga. Om naamsbekendheid te krijgen kun je flyers maken en deze verspreiden op scholen, in de bibliotheek of op de sportschool waar jij les wilt gaan geven. Om de deze doelgroep warm te maken voor yoga is het belangrijk om ze te laten ervaren wat yoga is en wat het met hun lichaam en geest doet. Een proefles yoga kan hen enthousiast Enthousiasme is een gevoelstoestand waarbij je je levendig en uitgelaten gedraagt en een grote motivatie voor iets of iemand vertoont. Samen met vrolijkheid is enthousiasme een belangrijk ingrediënt in de.. maken. Hieronder krijg je alvast 3 oefeningen cadeau die van succes verzekerd zijn.  

Foto: Ron Jenner

Top 3 voor een flitsende start

1. Stoere krijger

De  krijgerhouding is een stoere oefening voor tieners om hun eigen kracht te laten ervaren. Bovendien versterkt de krijger de spieren van de bovenbenen en zorgt het voor een rechte rug. Een fijne oefening om te doen als ze lang achter de computer of op hun mobiel hebben gezeten.


2. Wiebelend in balans

Balanceren op de wiebelplank helpt tieners bij het vinden van hun evenwicht.  De boom, hond en de danser zijn geschikte houdingen om uit te voeren op een wiebelplank. Je kunt hen bij de balanshoudingen in tweetallen laten werken.


3. Yoga acrobatiek

Acrobatische yogahoudingen zijn uitdagend om te doen. De vliegoefening zorgt voor gegarandeerd succes! Eén persoon ligt op de grond met de benen gebogen omhoog. De ander brengt de buik op de voeten van de onderste persoon. Deze zet de voeten schuin op de buik. Pak de handen vast. De onderste persoon ademt in en lift de bovenste persoon omhoog. Adem uit en kom rustig terug op je plek. Wissel dan van rol.Meer weten over tieneryoga?

Wil je zelf ook tieneryoga docent worden?  We bieden jou de basis van tieneryoga aan met een scala aan oefeningen die het lichaamsbesef en zelfbewustzijn vergroten. Je kunt de opleiding zowel live als online volgen. Bekijk hier de mogelijkheden. Je kunt de opleiding ook gratis volgen met STAP-budget. Klik hier om het STAP-scholingsaanbod te bekijken of klik hier voor meer informatie over STAP-budget.

Yoga voor jongeren boek

Een werkboek over yoga voor tieners voor docenten, leerkrachten en ouders. De oefeningen zijn aangepast aan de belevingswereld van jongeren en bieden hulp bij concentratieproblemen, bevorderen gevoelens van eigenwaarde en stimuleren de verbeeldingskracht. Klik hier om het boek te bestellen.

De redactie van de artikelen en blogs op kinderyoga.com bestaat uit een groep van enthousiaste kinderyoga docenten. Samen schrijven ze artikelen voor de kinderyoga encyclopedie en interessante blogs.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us