Yoga voor tieners? Dat is Chill!
29 september 2021 

Yoga voor tieners? Dat is Chill!

Tieners verkennen en ontdekken zichzelf en gaan op zoek naar een eigen identiteit. Ze willen hun eigen leven bepalen, de wereld verkennen, vriendschappen vormen en keuzes maken voor hun toekomst.  Puberteit is een levensfase die gepaard gaat met onzekerheid en verwarring. Vaak hebben ze een dubbel gevoel, omdat ze aan de ene kant niet helemaal aan de verwachtingen van anderen kunnen voldoen en aan de andere kant niet aan de eisen die ze zichzelf hebben gesteld. Dat komt doordat ze de mogelijkheden daar nog niet voor hebben ontwikkeld. Het kan verwarrend zijn om te denken dat je al volwassen bent, terwijl je weet dat je nog steeds begeleiding nodig hebt, omdat je het nog niet allemaal begrijpt.  Bewust worden van jezelf, de invloeden van buitenaf en de wereld waarin je leeft is dan van belang. Het doen van yoga kan ze daarbij helpen omdat yoga heeft alles te maken met het ontdekken hoe je in elkaar zit.


Moeilijk opvoedbare jongeren

Een aantal jaar geleden gaf ik tieneryoga op het Altra College in Amsterdam, een school voor zeer moeilijk opvoedbare jongeren (ZMOK). Ik herinner mij nog goed dat het muisstil was in de gymzaal en zo goed als donker. Bij het flakkerend licht van een paar waxine lichtjes zaten de leerlingen in kleermakerszit op hun matje met gesloten ogen. Ik deed iedere les oefeningen waarbij ze voelden wat er van binnen in hun lijf gebeurde. Het wekelijkse yoga uurtje was vanaf de allereerste les erg populair onder de leerlingen.


Storende gedachten de baas

De jongeren werden continu geplaagd door een stroom van storende gedachten. Gedachten over wat ze hebben meegemaakt, irritaties, ruzies, vaak vervelende dingen. Daar word je dood moe van.  Het belangrijkste doel van de yogalessen was dat ze zich bewust werden van die invalletjes. Pas als je doorhebt wat er in je hoofd gebeurd, kun je de baas worden over je gedachten.  Door yoga laat je de aandacht die je normaal gesproken aan je gedachten geeft los.  De truc is om niet continu naar je gedachten te luisteren. Door bewust te worden dat je aan het denken bent,  kun je de gedachten stoppen en je aandacht richten op je adem. De kunst is dat je je realiseert dat je negatieve gedachten zelf in stand houdt door er voortdurend aan te denken of ze weg te stoppen.


Een kwestie van vertrouwen

Oefeningen waarbij tieners samenwerken bevorderen sociale competenties zoals overleggen en rekening houden met elkaar. Ze leren elkaars grenzen af te tasten en elkaar te respecteren. Het komt dan vooral aan op het hebben van vertrouwen in je partner. Ik weet nog goed dat ik op het Altra college de groepjes zo verdeelde dat de jongens niet aan elkaar hoefden te zitten. Bij die doelgroep lag dat erg gevoelig. De armlift vind ik een mooie partneryoga oefeningen om te doen met tieners. Het is een oefening waarbij de partner zijn armen op de rug in elkaar strengelt. Je pakt de handen vast en brengt de armen heel voorzichtig omhoog. Je moet dan goed luisteren naar het stopsignaal van je partner.

Vinden van balans

Vaak is de balans ver te zoeken bij tieners. En als ze een balanshouding voor de eerste keer doen kan dat nog een hele uitdaging zijn. Door te oefenen met balanshoudingen breng je lichaam en geest in evenwicht. Een balanshouding is als het ware een spiegel voor hoe druk je in je hoofd bent en hoe gecoördineerd en geconcentreerd je in een balanshouding kunt staan. Daarnaast train je ook nog eens je focus. Als je je aandacht niet bij de oefening hebt merk je meteen dat het lastig is om in de balanshouding te blijven staan. Wat helpt bij het vinden van balans is om ervoor te zorgen dat je stevig met beide voeten op de grond staat, je focust op je adem en kijkt naar een vast punt op de grond of op de muur. Door te oefenen met de balans wordt het in de buitenwereld  ook makkelijker om balans te vinden als het even tegenzit.


Spelen geeft plezier

Spelen heeft geen doel, je hoeft er niets mee te bereiken. Het gaat puur om plezier en daardoor ben je volledig in het moment. Dat is wat spelen zo fijn maakt. Wanneer je speelt vliegt namelijk de tijd en worden al je gedachten erdoor opgeslokt. Spelen stimuleert nieuwsgierigheid en daarmee ook creativiteit. En je doet het omdat je het leuk vindt en er elk moment weer mee kunt stoppen. Er zit dus nooit een 'moeten' of druk achter spelen. Spelen helpt bij het loslaten van problemen omdat ze in het spel onderzoeken, hun grenzen verleggen en ontdekken. Tieners zitten in een overgangsfase van kind naar volwassenen. Mijn ervaring is dat tieners mits het veilig is en ze zich vertrouwd voelen het nog steeds heerlijk vinden om te spelen. Dus mijn advies is om spel zeker aan te bieden in een yogales voor tieners. Zelf maak ik vaak gebruik van de spelparachute wat gegarandeerd een succes is.


Tieneryoga opleiding

Op 30 oktober start er een 4 daagse tieneryoga opleiding in Almere. In deze opleiding leer je  niet alleen de basisbeginselen voor het geven van tieneryoga, maar ook hoe je een themales opbouwt met verschillende lesonderdelen zoals: gronden, opwarmen, houdingen, samenspel, ontspanning en meditatie. Je leert oefeningen die uitermate geschikt zijn om spanning in het lichaam los te laten die kunnen worden ingezet tijdens stressvolle examenperiodes. De fysieke houdingen maken tieners flexibel en versterken de spieren, waardoor kracht in hun lichaam toeneemt en de conditie verbetert.  Wil jij tieners helpen om zich evenwichtig te voelen, meer zelfvertrouwen krijgen en plezier om nieuwe dingen te ondernemen en ze een goede basis voor hun hele leven meegeven. Dan is de tieneryoga opleiding echt iets voor jou!

JA, IK DOE MEE!


Yoga voor jongeren boek - tot 1 oktober 10% korting

Een werkboek over yoga voor jongeren. Het eerste deel van het boek bevat beknopte informatie over yoga zoals het 'achtvoudige pad' en de yogaleefregels. De rest van het boek bevat oefeningen opwarmoefeningen,  yogahoudingen, partneryoga, ontspanningsoefeningen, meditaties en oefeningen voor het aanleren van een goede ademhaling en om stress te verminderen. Bestel dit boek met 10% korting.



Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us