Opgroeien met yoga Yoga is een paar duizend jaar geleden ontstaan in India. Het is een methode om…"/>
Opgroeien met yoga Yoga is een paar duizend jaar geleden ontstaan in India. Het is een methode om…..."/>
Hoe doe ik thuis yoga met mijn kind?
09 juli 2020 

Hoe doe ik thuis yoga met mijn kind?

Opgroeien met yoga

Yoga is een paar duizend jaar geleden ontstaan in India. Het is een methode om zowel het lichaam als de geest in balans te brengen. Yoga is een holistische manier om naar de mens te kijken. Binnen de holistische visie wordt het lichaam en geest beschouwd als een eenheid die niet los van elkaar kan worden gezien. Je kijkt dus naar het kind en zijn mogelijkheden zodat het gezond en gelukkig kan worden. Dit hadden ze lang geleden in India goed gezien. Het is daar heel gewoon om al heel vroeg yoga te doen met je kind. De moeder rekt en strekt op een liefdevolle manier het lichaam van haar kind. Aansluiting bij de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind is daarbij belangrijk. Bij het doen van yoga met je kind is het wel belangrijk dat je geen juffenrol aanneemt. Je blijft tenslotte ouder. Daarbij is het belangrijk dat je de band met je kind versterkt op een liefdevolle manier. Bij yoga met je kind ligt de focus nooit op de techniek, prestatie en een goede uitlijning. Door regelmatig yoga momenten in te lassen krijgt je kind extra ‘quality time’ door het samenzijn en doen.

Waarom yoga doen?

Door yoga te doen krijgt je kind een beter lichaamsbewustzijn. Hierdoor stijgt het zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde waardoor je kind zich van nature een winnaar voelt. Door vaker yoga te doen gaat het namelijk steeds makkelijker. Door geconcentreerd bezig te zijn met het oefenen van bijvoorbeeld een balanshoudingen wordt ook de focus en concentratie vergroot.  Het kind leert zijn aandacht te richten op een vast punt. En door ruimte te maken voor eigen inbreng zoals het verzinnen van nieuwe variaties op houdingen versterkt het kind zijn creativiteit.

Inspelen op de belevingswereld van je kind

Het geven van yoga aan je kind is heel anders dan een yogales voor volwassenen. Er wordt gespeeld, gepraat, gelachen, geklierd en getekend. De jonge yogi’s en yogini’s leren de houdingen spelenderwijs en oefenen ongemerkt om bewuster te ademen. Je kind yoga leren is dan ook niet een kwestie van je eigen yogalessen kopiëren. Bij het geven van yoga aan je kind heb je een speelse en positieve geest nodig en speel je in op de belevingswereld van het kind. Zorg voor speelse elementen zodat de fantasie wordt geprikkeld en je kind zijn aandacht beter vast kan houden.

Verdiep je in kinderyoga 

Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat niet alle oefeningen die voor volwassenen geschikt zijn ook geschikt zijn voor kinderen. En het is handig om de verschillende effecten van de verschillende oefeningen te kennen. Gelukkig zijn er heel veel kinderyogaboeken geschreven waarin je  die informatie kunt vinden en waaruit je heel veel speelse oefeningen kunt halen die super zijn om te doen met kinderen. Leg, voordat je begint, aan de kinderen uit dat het er niet om gaat dat ze een prestatie leveren of dat ze het heel precies nadoen zoals dat vaak op school moet. Houd het speels. 

6 stappen om yoga aan je kind te leren

1. Do’s & dont’s voor yoga met je kind

  • Start niet met kinderyoga direct na het eten.
  • Trek soepel zittende kleding aan.
  • Doe yoga op je blote voeten.
  • Let er op dat je kind zijn adem niet op slot zet in een houding.
  • Herhaal alle houdingen een aantal keer.
  • Geef je kind de ruimte om zelf een beweging te verzinnen.

 2. Benodigdheden tijdens de kinderyoga

Heb jij wel zin om een yogalesje te doen met je kinderen? Dan is het handig om minimaal de volgende materialen klaar te leggen:

  • Het kinderyoga- of familieyogaboek van Helen Purperhart
  • Tekenpapier, potoden of bijenwaskrijtjes
  • Yogamat, kussen, deken en knuffel

3. Verken je matje

Wat is er leuker dan, voordat je begint met het echte werk, om eerst de yogamat te verkennen op een speelse manier. Vraag aan je kind wat je allemaal kunt doen met de yogamat. De mat kan dienen als verrekijker, boot, cape,  etc. Een van de meest favoriete ideetjes is de sushi rol.

 

4. Geef je kind een focus

Laat je kind rustig zitten in de kleermakerszit met de handen op de buik en gesloten ogen. In stilte kan je kind voelen hoe de buik beweegt op het ritme van de adem. Vergeet niet dat je kind jou nadoet en dat jij dus zelf ook een rustige focus en houding nodig hebt! Doe het samen.

5. Warm het lichaam op

Net als met sporten begint yoga met het opwarmen van je lichaam. Warm de spieren en gewrichten goed op, bijvoorbeeld door de kinderen loopas te laten doen op hun mat. Zo kunnen je kinderen goed voorbereid op yoga avontuur: ze moeten door de moerassen lopen, struiken kappen en onder takken doorkruipen om op een prachtige plek midden in de jungle te komen.

6. Doe speelse yogahoudingen

Om je kind de verschillende yogahoudingen (asana’s) aan te leren, kun je werken met metaforen zoals dieren en dingen uit de natuur. Bijvoorbeeld hond,  slang en leeuw. Je kunt dan staan op vier poten als een hondje, je uitstrekken als een slang, trommelen op je borst als een gorilla, je lang maken als een giraf of brullen als een leeuw. Voor andere yogahoudingen kun je zelf bekende dingen die bij een avontuur passen verzinnen. De hond houding kan bijvoorbeeld verschillende namen hebben, terwijl de oefening hetzelfde blijft: tijdens het indianen avontuur kun je de hond bijvoorbeeld een ‘tipi noemen, ‘tijdens het muziek avontuur een  ‘triangel’ en in het woestijn avontuur heet het ‘de piramide’.

7. Speel samen en geniet

Samenspel is een belangrijk onderdeel van de kinderyoga. Het leert je kind de waarde van samenwerken, rekening houden met elkaar, overleggen, experimenteren, grenzen verleggen en samen plezier beleven. Het gaat daarbij om het maken van verbinding, afspraken en het hebben van vertrouwen in elkaar. Je kunt bijvoorbeeld samen een draak vormen die grote vlammen spuwt, waarbij je echt op elkaar moet bouwen.

 

Of je vormt samen een krab en stelt je voor dat je op de bodem van de zee loopt.

8. Neem de tijd om te ontspannen

Aan het einde van de yogales is het tijd voor ontspanning en visualisatie.   Je gaat dan samen liggen op een yogamatje. Al lijkt ontspannen en kinderen misschien een onmogelijke combinatie, dat is het niet. Verwacht alleen niet dat je kind helemaal stil blijft liggen. Meestal beelden kinderen dat wat ze beleven ook met hun hele lijf uit. Jonge kinderen kunnen hun knuffel bij zich houden en je kunt ze toedekken met een dekentje. Vraag je kind om de ogen te sluiten en rustig te ademen. Vertel een fantasieverhaal, bijvoorbeeld: “stel je voor dat je als een vlinder vliegt in de lucht. Onder je zie je bloemen in jouw lievelingskleur. Ruik je de heerlijke geur van de bloemen?”. Laat je kind de beelden in gedachten oproepen en even wegdromen in zijn binnenwereld.

9. Geef ruimte om ervaring te delen

Aan het eind van de oefeningen maken de kinderen een tekening om alles wat ze hebben beleefd te verwerken. Daarna is er tijd voor een kringgesprek en een kopje thee.

 

Online kinderyoga doen in de zomervakantie?

Dat kan thuis op iedere plek waar jij maar wilt. Dus ook in je eigen slaapkamer! En je  mag ook nog kiezen welk yoga avontuur je gaat beleven.  In een veilige besloten online omgeving  kun je online filmpjes bekijken. Bovendien mag je als ouders gratis online kundaliniyoga terwijl je kind aan het yoga-en is . Ben je kinderyoga docent en op zoek naar inspiratie? Dan is deze cursus ook voor jou super om te doen!

Klik hier om je aan te melden.  Vanaf € 6,25 per maand bij een jaarlidmaatschap.

 

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kinderyogaclub of laat hieronder je reactie achter.

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us