Voetreflexologie

Voetreflexologie is een natuurlijke geneeswijze die ervan uit gaat dat het lichaam een  zelf herstellend vermogen heeft en dat op de voet de lichaamsdelen en organen gereflecteerd zijn. Het wordt ook weleens voetreflexmassage genoemd maar het gaat verder en dieper dan massage.

De reflexpunten die in je voeten zitten zijn ook te vinden op  je handen en je oren. Denk bij de reflexpunten in het oor, bijvoorbeeld aan het gaatje waar je oorbel zich bevindt, dat zit eigenlijk door het reflexpunt van je oog. Bij je hand staat de duim voor het reflexpunt voor je hoofd, dit geldt ook voor je grote teen. 

Wat kun je zien onder een voet?

Op voeten is al heel veel te zien voordat je erop aan het werk gaat. Denk daarbij alleen al aan de kleur van de voet, aan de stand van de tenen en hoe staat iemand zijn voet op de grond. Bijvoorbeeld iemand met een: 

  • rode voetzool is vaak een over actief iemand.
  • gele voetzool is iemand die veel last heeft van slijm
  • blauwe voetzool is iemand met een circulatie probleem

Hoe doe je voetreflexologie?

Door iemand zijn of haar voeten te behandelen spoor je blokkades in het lichaam op en activeer je de bloedsopmloop zodat het desbetreffende gebied  weer  gaat functioneren.

Een reflexoloog werkt voornamelijk met zijn/haar vingers op de voet en veelal met de laterale kant van de duim.

Voetreflexologie in een kinderyogales

Het mooie is dat er bij voetreflexologie geen contra indicaties zijn en het geschikt is voor jong en oud. En het is een prima toevoeging in een kinderyogales. Om het laagdrempelig te houden kunnen kinderen ook eerst hun eigen voeten masseren.