Maak gemakkelijk je eigen yogaverhaal!
13 augustus 2021 

Maak gemakkelijk je eigen yogaverhaal!

Met een fantasievol yogaverhaal houden jonge kinderen hun aandacht goed bij de les. Een yogaverhaal is een serie met yogahoudingen die in verhaalvorm wordt verteld aan de kinderen. Tijdens het yogaverhaal beelden de kinderen de yogahoudingen uit die in het verhaal voorkomen. Spelend en bewegend verkennen zij de wereld van yoga en maken ze hun lichaam soepel en sterk. Het is handig om het yogaverhaal vooraf goed uit te werken zodat je zelf kunt meedoen met alle oefeningen. Het is fijn om het yogaverhaal te eindigen met een visualisatie waarbij de kinderen het verhaal in gedachten nog eens voorbij laten komen en volledig kunnen ontspannen. De yogaverhalenkaarten zijn supertof om te gebruiken bij het samenstellen van jouw verhaal. Bestel ze hier.

Ridders en kastelen

Als je een yogaverhaal geeft is het natuurlijk heel leuk als je extra weetjes kunt vertellen aan de kinderen. Er is heel veel informatie te vinden op internet over leuke thema's voor yogaverhalen die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Zo kun je als je een yogaverhaal over ridders geeft het volgende vertellen als introductie. Ridder Floris is een stoere soldaat uit de middeleeuwen. Hij deinst niet terug om op zijn paard te strijden tegen de vijand.  Om zichzelf te beschermen draagt hij een harnas,  een helm, een schild en een zwaard. In ruil voor het vechten krijgt hij van rijke heren van adel veel geld en een groot stuk land waarop hij een kasteel laat bouwen. Ridders moeten zich houden aan de gedragscode voor ridders en zich ridderlijk gedragen.  Hierbij horen waarden zoals trouw, kracht en moed, eer, vrijgevigheid en eerlijkheid. Deze prachtige waarden passen heel mooi bij de yogafilosofie. Vraag jezelf eens af: Welke van deze waarden jij belangrijk vindt en waarom?

 

Stel je voor dat je een stoere ridder bent

Zet het liedje 'ik ben een ridder' van Dirk Scheele op. Loop als een stoere ridder door de ruimte.  Laat zien hoe sterk en dapper je bent. Welke houding en welk geluid hoort daarbij? Laat maar zien en horen.

Je zit op je paard en bent klaar om te strijden

Sta  rechtop  met  je  benen  wijd  en  draai  één  been  naar buiten. Zorg ervoor dat je voeten goed aarden, adem in, breng  je  armen  omhoog  en  plaats  je  handpalmen  tegen  elkaar. Draai je romp naar het been dat naar buiten gedraaid is en bij een nieuwe inademing buig je het voorste been en reik je met je armen en bovenlichaam omhoog. Herhaal alles met het andere been voor.


Je staat stevig met je zwaard in je hand

Sta rechtop met je benen wijd en draai één been naar buiten. Zorg ervoor dat je voeten goed aarden, adem in, strek je armen naar de zijkant tot schouderhoogte met de handpalmen omlaag en buig je knie. Houd je knie recht boven je enkel. Bij elke inademing blijf je aarden en blijf je je bovenlichaam goed omhoog strekken, terwijl je in de richting van de hand boven je gebogen been kijkt. Herhaal alles met het andere been voor.


Je groet je tegenstander voordat de strijd begint

Sta rechtop en strek bij het inademen je armen omhoog. Terwijl je uitademt, kantel je je bovenlichaam (als een slinger) naar voren en til je je been op naar achteren. Zo zijn je armen, hoofd, bovenlichaam en been parallel aan de vloer. Bij elke inademing aard je stevig het been dat op de grond staat en strek je je bovenlichaam en het opgeheven been uit in tegenovergestelde richtingen. Wissel dan van kant en herhaal.


Je rust uit en fantaseert over je overwinning

Ga op je rug op de grond liggen, je benen laat je losjes recht naast elkaar liggen en je armen recht naast je lichaam, handpalmen naar boven, sluit je ogen en ontspan.


Yogaverhalen kwartet

Bij de uitwerking van het ridderverhaal heb ik mij laten inspireren door de krijgerserie uit het yogaverhalen kwartet.  Dit is een prachtige kaartenset van uitgeverij Panta Rhei om yogaverhalen samen te stellen.  Het yogaverhalen kwartet bevat 40 yogakaarten met 10 yogaverhalen met een versje. Je kiest een yogaverhaal dat je samen met de kinderen gaat doen. Tijdens het vertellen beelden de kinderen de yogahouding die in het verhaal voorkomen uit. Als ze de yogahouding niet weten kun je de yogakaart laten zien  Een variant  is  om  de  kaarten  met  yogahoudingen  die  bij  het  betreffende verhaal  horen  open  neer te leggen of in een houten houder plaatsen.  Je kunt de kaarten ook verdelen over de kinderen en zo kan zich spontaan een yogaverhaal worden verzonnen. Het eerste kind heeft bijvoorbeeld de kaart van de olifant en begint het verhaal: “Ik ben een olifant en ik woon op de Savanne. Het kind neemt de yogahouding van de kaart aan. Het tweede kind zegt: “Ik ben boom en bescherm de olifant tegen de felle zon.” Enzovoort tot iedereen aan de beurt is geweest.  Met een beetje fantasie en creativiteit kun je je eigen verhalen ermee verzinnen en het helemaal met je eigen woorden vertellen aan de kinderen.

Bestel de yogaverhalen kwartet hier met een tijdelijke korting van 10% 


Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us