Blije ouders, blije kinderen

Je hoort vaak zeggen: ‘kinderen zijn je spiegel’. Als je je kind opvoedt dan spiegelen ze juist die delen van jezelf, waar je het zelf moeilijk mee hebt of hebt gehad als kind. Je herkent dan bijvoorbeeld in het gedrag van je kind een stukje van jezelf waardoor je je weer dat meisje of jongetje (in plaats van de ouder) voelt. Het is belangrijk om stil te staan bij deze gevoelens: als je ze onderzoekt en accepteert, kun je daarna kijken wat je ervan kunt leren. Kinderen leven in het moment, zijn sfeergevoelig en pikken onderhuidse gevoelens van volwassenen op als een soort radar en reageren daar direct op. Hoe een kind emotioneel reageert op een situatie hangt dus voor een groot deel af van wat jij als ouder uitzendt.

Spiegeltje spiegeltje…

Wees je ervan bewust wat voor spiegel jij je kind voorhoudt. Blijf zelf ook regelmatig in de spiegel kijken om te ontdekken wat jouw blik vertroebelt! Een blij kind heeft een positief effect op zijn ouders en omgekeerd werkt het ook zo. Ik geloof dat ouders en kinderen zodanig met elkaar verbonden zijn dat elke emotionele reactie binnen het gezin, of het nu blijdschap of boosheid is, alle gezinsleden beïnvloedt. Gevoelens zetten namelijk dingen in beweging, je kunt er niet omheen. Een gelukkig gezin met blije kinderen is iets dat je als ouder wenst.

Creatispiraal-wensstappen

Creatiestappen in de opvoeding

Wanneer het over wensen gaat, moet ik direct denken aan de creatiespiraal van Marinus Knoope. De creatiespiraal beschrijft de natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid. De creatiespiraal geeft in 14 stappen inzicht in verlangens en maakt duidelijk wat jij belangrijk vindt in het leven. Laten we eens kijken hoe dat er uit ziet met een wens voor een gelukkig gezin. Een wens (1) over een gelukkig en blij gezin begint dus bij jouw positieve gedachtes over je kind. De energie die je voelt heb je nodig om alle stappen te kunnen zetten in het creatieproces. Bij het verbeelden (2) is het belangrijk om je aandacht bij een zichtbaar eindresultaat te houden en het geloven (3) vergroot je kans op succes.

Van wens naar werkelijkheidDoor je positieve gevoelens in je gezin te uiten (4), kom je steeds dichter bij je doel. Door te netwerken kom je in contact met andere ouders en kun je ideetjes uitwisselen en elkaar inspireren. Door te onderzoeken (6) wat voor jou nieuwe mogelijkheden zijn om te veranderen zullen jij en je gezin daar uiteindelijk samen de vruchten van plukken. Door een plan (7) van aanpak te maken, kun je dat waar je naar verlangt helder krijgen en gaan aanpakken. Door het maken van de juiste beslissingen (8) ga je op een andere manier met jezelf en je kind om. Bijvoorbeeld door samen yoga te doen, wat vaker voor te lezen of op een andere manier quality time te hebben met je kind. Je handelt (9) en zet stappen om  meer geluksmomenten in je gezin te creëren en zet alles in om het ook echt te doen. Een van de moeilijkste taken van ouders is om te volharden (10), te blijven vertrouwen in het eindresultaat en je niet af te laten leiden door negatieve overtuigingen. Deze overtuigingen zijn vaak ontstaan in je kindertijd en hielpen je overleven in een situatie die toen te pijnlijk voor je was.

Als je wens is uitgekomen dan mag je de vruchten plukken en dat wat je hebt gezaaid ontvangen (11). Het is belangrijk om je negatieve gevoelens onder de loep te nemen en zoals Marinus Knoope zo mooi zegt ‘ze te ontknopen‘ (12). Je negatieve gevoelens dagen je uit om de kracht te ontdekken die je nodig hebt om je weer licht te voelen en te stralen. Zo vertelt de kracht van boosheid je bijvoorbeeld om grenzen aan te geven en de kracht van machteloosheid om flexibel met je kind mee te bewegen. Als je niet meebeweegt dan word je bewogen. Door de beweging in te zetten die op dat moment nodig is, ga je beter communiceren en functioneren als ouder. Alle gezinsleden gaan je meer waarderen (13) waardoor je ontspannen (14) kunt genieten van elkaar.

creatiestappen in de opvoeding

Tip: Klik hier voor meer informatie over  de boeken van Marinus Knoope of  klik hier voor de training systemische oudercoaching van Wouthiera Crommelin.

de creatiespiraal

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kinderyogaclub of laat hieronder je reactie achter.

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us