Mindfulness
Mindfulness vindt zijn oorsprong in het Boeddhisme. De boeddhistische leer zegt namelijk dat mensen zich het fijnst voelen als ze met hun aandacht in het hier en nu zijn. Het is dus de kunst je vooral niet druk te maken om wat er eerder is gebeurd, of om je zorgen te maken over iets wat later misschien zou kunnen gebeuren. Ervaar ‘gewoon’ wat er nu is. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar je kunt het wel leren door te oefenen.
Mindulness is dus de kunst om zonder oordeel aandacht te schenken aan je ervaring in het nu. Met een open en opmerkzame houding geef je volledige aandacht aan het moment, zonder afleiding van oordelende gedachten. Aan andere prikkels die via je zintuigen binnenkomen schenk je dan geen aandacht. Als je merkt dat je afdwaalt was je opmerkzaam en keer je terug naar je aandachtspunt.
Gedachtes komen en gaan
Mindfulness kan je wel helpen om al die gedachtes in goede banen te leiden en om te kiezen welke gedachtes aandacht krijgen en welke je weer loslaat. Een bekende uitspraak van Jon Kabat Zinn (de man die mindfulness naar het Westen heeft gebracht): ‘Je kunt de golven niet veranderen, maar je kunt wel leren surfen.’ Hiermee wil hij zeggen dat je geen controle hebt over wat jou overkomt in het leven, maar je kunt er wel zelf voor kiezen om te leren hier mee om te gaan.
Kinderen en mindfulness
Kinderen zijn van nature onbevangen en vaak bezig met wat zich op dat moment afspeelt. Denk maar aan een kind die met zijn volle aandacht naar het fladderen van een vlinder kijkt en daar helemaal in op gaat.
Wanneer kinderen stress ervaren is dat niet meer zo vanzelf sprekend en dwalen hun gedachten af. Eenvoudige mindfulness oefeningen kan dan helpen om kinderen weer dicht bij zichzelf te brengen zodat ze meer innerlijk rust kunnen ervaren.
Mindfulness oefeningen zijn gericht op:
- rustige en diepe ademhaling
- bewust inzetten van de zintuigen (horen, voelen, zien, proeven, ruiken)
- van een afstandje naar je eigen gedachtes kijken
- zonder oordeel je gedrag en gevoelens onder de loep nemen
- liefdevol zijn naar jezelf, vrienden, maar ook naar onbekenden
Voorbeelden van mindfulness oefeningen voor kinderen
Bekende mindfulness oefeningen die geschikt zijn voor kinderen zijn de loopmeditatie waarbij kinderen met aandacht lopen en iedere stap die ze zetten bewust observeren. En natuurlijk ook de bekende rozijn meditatie.