Hoe krijg je peuters en kleuters relaxed?
15 september 2022 

Hoe krijg je peuters en kleuters relaxed?

Peuters en kleuters kunnen soms een echte bron van onrust zijn! Met alles wat er op een dag gebeurt, de dingen die niet altijd soepel verlopen, en je eigen drukte, kan het een uitdaging zijn om zowel jezelf als je kleintje in de relaxmodus te krijgen. Jonge kinderen willen zoveel, maar kunnen nog niet alles. Of het nu gaat om leren lopen, veters strikken of een puzzel maken, het is vaak een kwestie van vallen en opstaan. En omdat ze zich nog niet goed kunnen uiten, kan dat leiden tot frustratie. Die onrust wordt vaak nog versterkt door externe prikkels, zoals een tv die aanstaat, een altijd beschikbare iPad, een kinderkamer vol speelgoed, druk behang, je eigen stress, ruzies in het gezin of een onregelmatige dagindeling. In deze blog ontdek je handige tips om samen met je kindje tot rust te komen!

Creëer een rustige omgeving

Je hebt veel invloed op de sfeer om je heen, en een rustige omgeving helpt daar zeker bij! Probeer ontspannen te zijn in de opvoeding en vergeet niet om je kind niet te veel te pushen. Zet ze bijvoorbeeld niet op de wc als ze daar nog niet klaar voor zijn, en begin niet met leren lezen totdat het echt nodig is. Dat scheelt een hoop druk! Let goed op je kind; zo ontdek je wanneer het aan wat rust toe is. Misschien zie je dat ze niet meer zo enthousiast zijn, maar gewoon op de bank hangen en niet willen spelen. Hun lijfje kan gespannen aanvoelen of ze bewegen wat houterig. Soms merk je het ook aan hun ademhaling. Bij sommige kinderen kunnen spanningen zich uiten in hoofdpijn of buikpijn.

Opgroeien met emoties

Verwacht niet dat je kleintje stressvrij door zijn eerste jaren vliegt. Opgroeien gaat nu eenmaal gepaard met frustraties en emoties. Kinderen moeten leren wat angst, schaamte, woede en onzekerheid betekenen, en ze ervaren dat vaak heel intens. Wanneer ze boos zijn, zie je dat meteen: stampen, een rood hoofd en volop emoties! Laat dat vooral gebeuren – zolang ze zichzelf of anderen geen pijn doen. Als je kind boos is, is het een fantastisch idee om wat muziek op te zetten en samen te dansen en stampen! Laat die emoties maar lekker stromen. Hoe eerder je kind leert om zijn gevoelens te uiten, hoe sneller hij zich weer beter voelt. Luister naar het nummer ‘BOOS’ van de cd Huppeldepup in het filmpje en ga samen helemaal uit je dak!

Spelenderwijs je lijf verkennen

Er zijn heel wat leuke manieren om een kind te laten ontspannen! Je kunt bijvoorbeeld samen visualiseren met rustige muziek op de achtergrond, of een mooi verhaal voorlezen. Een andere fijne optie is om in de tuin te liggen en naar de wolken te staren, of om een wandeling in de natuur te maken. Ademspelletjes en massages doen ook wonderen. Al deze activiteiten helpen je kind om weer even helemaal bij zichzelf te komen en te relaxen. Daarnaast leren ze zo spelenderwijs hun lichaam beter kennen. Yoga is ook een geweldige optie, en zelfs kleintjes kunnen ermee aan de slag! Denk aan houdingen waarbij je kind op je schoot zit, op je knie staat of over je heen hangt. Vanaf een jaar of drie kunnen kinderen zelf yogahoudingen in spelvorm doen. Het is superleuk om samen bezig te zijn, en dat versterkt jullie band! Bij ademspelletjes ontdekken kinderen hoe hun adem door hun lijf beweegt. Ze leren bijvoorbeeld dat ze ruimte maken als ze inademen met hun handen in de lucht, of dat hun ademhaling dieper wordt als ze hun hand op hun buik leggen. Door yoga, ademspelletjes en massages worden kinderen zich meer bewust van hun lichaam. Zo kunnen ze sneller signaleren wanneer ze stress ervaren, en leren ze wat ze ertegen kunnen doen. Hoe eerder ze dit begrijpen, hoe beter!

 

Ontdek je adem

Met ademspelletjes kunnen jonge kinderen ontdekken wat gedachten, beweging, geluid, aanraking en andere zintuigen met hun adem doen. Begin bijvoorbeeld met te zeggen dat je een bloem in je hand hebt waar ze aan mogen ruiken. Vraag ze: "Hoe ruikt dat?" Dan kun je ze vragen: "Hoe ruikt een hondje? En stel je voor dat hij poep ruikt, hoe ruik je dan?" Laat je kind ook doen alsof het een kaars uitblaast. En wat als je heel veel kaarsjes uit moet blazen? Wat is daar het verschil?

Onderlinge band versterken

Samen met je kindje spelenderwijs tot rust komen én de onderlinge band versterken? Dat kan perfect met massagespel! Door massage te combineren met leuke liedjes en versjes wordt de verbeeldingskracht van jonge kinderen nog verder aangewakkerd. Het is een fijne manier om samen quality time door te brengen!

Spinnenmassage

Daar komen 2 spinnetjes aan

Kriebelkrabbelkriebelkrabbelkriebelkrabbel.

De 1 heet Piet en de andere Daan.

Kriebelkrabbelkriebelkrabbelkriebelkrabbel.

Fft...weg is Piet.

Fft...weg is Daan.

Daar komen ze, daar komen ze, daar komen ze weer aan.

Kriebelkrabbelkriebelkrabbelkriebelkrabbel.

Maangroet

Halve maan, volle maan,  halve maan.

Mooie maan geel en rond, schijnt voor jou tot aan op de grond.

Dag mooie maan, daaaag.

Tip: Stretch niet te ver voor het kind.


Yogaspel voor het slapengaan

Hoe leuk is het om samen met je kindje een avondritueel te hebben! Denk bijvoorbeeld aan de dans van de nacht. Samen rekken, strekken en ontspannen voor het slapengaan zorgt voor een heerlijk relaxte nachtrust!


Dans van de nacht

Ik kan niet meer ik ben zo moe.

Ik rek me uit naar de sterren toe.

Wat zie ik daar het is de maan.

Ik kleed me uit en trek mijn pyjama aan.

Ik draai me om en kijk in het rond.

Ik pak mijn knuffels van de grond.

 Yogakaarten voor Peuters & Kleuters 

Yogapret voor kinderen vanaf 3 jaar onder begeleiding van een volwassene. Een fijne manier om de coördinatie, concentratie en het zelfvertrouwen te vergroten! Helpt bij het vinden van rust en ontspanning, De kaarten zijn op de eerste plaats bedoeld om plezier te beleven en zijn niet prestatiegericht. 

Klik hier om de yogakaarten v te bestellen.

Nog meer inspiratie? Pak NU 20% zomerkorting op de Online Kinderyoga Opleiding

Heb jij een enorme passie voor het werken met kinderen, maar wil je ze iets bijzonders meegeven voor de toekomst? Dan is kinderyoga geven het antwoord. Om succesvol yoga te geven aan kinderen is het superbelangrijk om de juiste vaardigheden te beheersen. Maar waar moet je beginnen? Als je internet afstruint, zijn er genoeg ideetjes te vinden. Alles heb je vast wel eens gelezen en bekeken, maar hoe breng je het op een goede manier in de praktijk? Je bent klaar om zelf alles uit te vogelen en provisorisch je lessen in elkaar te zetten zonder een goede lesopbouw. Mag ik je helpen om je kinderyogadroom te realiseren? De zomeractie loopt tot 1 september.

AANMELDEN ONLINE OPLEIDING

Heb je zelf ook nog tips? Deel je tip hieronder de blog.

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook of Instagram of laat hieronder je reactie achter.

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us