Rad van fortuin yogaspelletjes
03 december 2020 

Rad van fortuin yogaspelletjes

Maak kinderyoga verrassend!

Het Rad van Fortuin is één van de meest populaire spellen die er ooit zijn geweest. Vroeger was het wekelijks te zien op de televisie. Het is zo populair dat het Rad van Fortuin ook aangeboden wordt op kermissen, waarbij mensen in de rij gaan staan om te genieten van het plezier dat het spel met zich meebrengt. Het is een spel waar geluk het enige is wat je nodig hebt. En het is ook nog eens erg leuk om te spelen! Dit bracht mij op het idee om het rad in te zetten in de kinderyoga. Een Rad van fortuinspel maakt iedere kinderyogales verrassend. Naast de positieve effecten die kinderyoga heeft op je lichaam en geest leert het spelen met het rad van fortuin kinderen om samen te werken en overleggen, plezier te hebben, omgaan met winnen en verliezen en op je beurt wachten. Doordat de kinderen worden betrokken bij het maken van de opdrachten voor het rad van fortuin, vergroot dit hun zelfvertrouwen. Zij krijgen de vrijheid en verantwoordelijkheid door zelf initiatief te nemen en mee te beslissen over invulling van het spel. Hoe leuk is het als het rad stopt op jouw idee en iedereen dit gaat doen. Kortom: het rad van fortuin heeft heel veel yogaspel mogelijkheden. In deze blog krijg je 3 leuke ideetjes die je kunt doen thuis, op school en in een kinderyogales. Gezelligheid gegarandeerd!

Winkel - Juffrouw FemkeDraaien maar….

Je kunt het rad van fortuin op verschillende manieren inzetten.  Bekijk de 3 spelsuggesties hieronder en maak je keuze welk spel je gaat spelen. Kies een kind uit dat aan het rad mag draaien. Waar komt de pijl op terecht? Nadat de ronde voorbij is kun je het wiel opnieuw en opnieuw draaien, zo vaak als je maar wilt!

1. Speel yogabingo met het rad van fortuin

Geef de kinderen een yogabingo kaart, draai aan het rad en streep het nummer van de houding door als die op je bingokaart staat. Als  er een volle rij is mag de winnaar kiezen in welke volgorde of flow de houdingen worden gedaan. Daarna gaat het spel verder tot er een volle bingokaart is. Wil je de kaarten meerdere keren gebruiken laat ze dan plastificeren en gebruik kleine steentjes als het rad op een getal komt

2. Doe yoga met het rad van fortuin met genummerde yogakaarten

Een kind draait aan het rad en kijkt op welk getal de pijl van het rad stopt. De houding met dat nummer wordt dan gedaan. Op deze manier is het altijd een verrassing welke houding er er gedaan worden tijdens de kinderyoga.

3. Maak je eigen rad van fortuin en bepaal zelf wat de cijfers betekenen

Een houding, ademspel, samenspel, mantra of een reflectievraag? De opdrachten en oefeningen kun je op een post-it schrijven en op het rad plakken of je kunt gebruik maken van gratis cirkels van doenkids en die met dubbelzijdig tape op het rad plakken. Bevorder het samenwerken door de kinderen activiteiten te laten bedenken die zij graag zouden willen doen. Geef hen de mogelijkheid om dit op de lege rondjes te tekenen of te schrijven. Op die manier creëer je met elkaar activiteiten die passen bij de interesses van de kinderen.

4. Doe yoga met het digitale rad van fortuin

Ga naar wheelofnames.com Vul voordat je begint met je les de yogahoudingen in op het digitale rad van fortuin. Je kunt op een iphone of laptop het rad in beweging brengen door op de knop te klikken. Doe samen de houding die is gekozen. Je kunt er ook yogaseries inzetten zoals de zonnegroet, maangroet en dans van de nacht.

Yogabingo met het rad

Dit is een variatie op het aloude Bingo. Bingo is fun voor iedereen! YogaBingo speel je net als gewone Bingo, maar er is een leuk en nieuw spelelement toegevoegd. Draai het rad en zie op welk nummer de pijl stopt. Dit nummer wordt doorgestreept op de bingokaart. Nadat de Bingo is gevallen komt de groep in beweging en worden alle yogahoudingen op de winnende Bingokaart met elkaar gedaan. YogaBingo dient een tweeledig doel. Je speelt gezellig samen en tegelijkertijd maken de oefeningen je lichaam flexibel en sterk. Het is dus een prachtige manier om spelenderwijs in balans te komen. Het spel kan thuis worden gespeeld en op feestjes en partijen. Ook op school, buitenschoolse opvang of in een kinderyogales kunnen kinderen in de groep veel speelplezier aan YogaBingo beleven.

Yogabingo bestellen?

Dat kan voor € 7,97 te bestellen. Het spel bevat 26 yogahoudingen en yogabingovellen om zelf uit te printen. OPGELET: Het yogabingospel is alleen als digitale download te bestellen en het rad van fortuin kan je kopen bij Ikea  en wordt niet mee verzonden.  Ja, ik wil het digitale yogabingospel!

Hoe kom je aan een rad van fortuin?

Je kunt het Rad van fortuin voor €17,95 kopen bij Ikea. Echter dien je het wel zelf in elkaar te zetten. Je kunt  natuurlijk ook je eigen rad van fortuin maken of laten ontwerpen.  Of je kunt het online spelen.  Mogelijkheden zat!

Heb jij nog andere ideeën om dit rad in te zetten? Laat  hieronder je reactie achter. Ik ben héél benieuwd! Enthousiast over de blog?

Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kinderyogaclub

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us