Yoga voor kinderen - Toename op scholen?
05 november 2020 

Yoga voor kinderen - Toename op scholen?

Door: Helen Purperhart

Steeds meer leerkrachten geven yogales!

Nederlandse basisscholen bieden steeds vaker yoga aan. Door corona is deze trend versterkt. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende yogascholen en basisscholen door het NOS Jeugdjournaal.  De scholen zeggen dit te doen omdat sommige kinderen bang of onrustig zijn door de situatie met corona. Yoga helpt om tot rust te komen, zeggen verschillende juffen en meesters. Op sommige scholen volgt de leerkracht zelf een training en geeft de kinderen yoga in de klas. Op andere scholen komt er een yoga-juf om dagelijks of een keer in de week yoga te geven.  Kinderen die stress hebben door corona, knappen op van yoga. Steeds meer basisscholen bieden daarom yoga aan in de klas.  Zo kunnen kinderen tijdens een yogales hun hoofd leegmaken. Verslaggever Lucas van het Jeugdjournaal ging langs op een basisschool om te zien hoe de kinderen yoga-les krijgen van hun leerkracht.

Yoga geeft rust en houvast

Op de particuliere basisschool Junior College in Almere beginnen ze de dag met ontspannende yoga-oefeningen. Directrice,  Jacueline Imminga  zegt: ‘Wij merken dat de kinderen het nodig hebben als houvast in deze periode. Het zijn moeilijke tijden, De leerlingen zijn erg onrustig, Yoga zien we als een hulpmiddel om om te gaan met de stress van de coronacrisis. Je probeert als school alles te doen wat je kunt om het makkelijker te maken voor ze.’ Yoga helpt de kinderen om de buitenwereld even te vergeten. Raymond is leerkracht van groep 8. Hij vind het fijn om de dag met yoga te beginnen. ‘Ze zijn daarna dan een stuk rustiger tijdens de les en kunnen zich langer concentreren. Rust, reinheid, regelmaat… Het klinkt ouderwets, maar structuur is erg belangrijk voor kinderen. Een kind voelt zich veilig als hij of zij precies weet wanneer er wat gaat gebeuren. Wij zorgen voor een duidelijk dagritme en daar past yoga in de ochtend heel goed bij. ‘ Tijdens de eerste lockdown hebben we  iedere ochtend yoga via de livestream met Zoom gedaan. Nu doen we het ’s ochtends in de klas. Ik vind het zelf ook fijn, ook leraren moeten soms even ontstressen.’

In het begin was het best een beetje gek

De kinderen vonden het in het begin best een beetje gek toen ze hoorde dat meester Raymond yogales ging geven. Ze wisten in het begin niet zo goed wat hij bedoelde met yoga . Ook meester Raymond moest er even aan wennen. Maar je wordt er niet alleen lenig van het helpt ook om te ontspannen. Ook in de klas van meester Raymond hebben kinderen last van Stress. Zo werkt de moeder van Hugo op de corona afdeling in het ziekenhuis waardoor ze niet heel vaak thuis is. Concalo merkt dat hij van stress een kort lontje krijgt en door yoga wordt zijn lontje steeds groter. Toen Ibrahim hoorde dat zijn stress wegging door yoga geloofde hij dat niet meteen. Maar toen hij het deed dacht hij ‘wauw het werkt echt’.

Scholen laten minder externen toe vanwege corona

De behoefte aan yoga op school is groot i.v.m. stressvolle Coronatijd. Omdat scholen minder mensen van buitenaf toelaten in de school merkt Helen Purperhart dat er een toename is van aanmeldingen van juffen en meesters in haar yoga op school cursus. ‘Ik krijg steeds vaker verzoeken van basisscholen. Vooral juffen. Sommigen willen een training zodat ze zelf yoga kunnen geven, maar op andere scholen kom ik zelf lesgeven. En soms online. Yoga geeft kinderen rust. Dat is belangrijk in deze periode. Sommige kinderen zijn gespannen of bang door corona. Dat hoor ik van basisscholen. Yoga kan helpen om de negatieve gevoelens en piekergedachten een beetje weg te nemen. Nog nooit zoveel vraag van juffen en meesters als nu.’ En werkt het? ‘Ja, ik hoor van veel kinderen dat ze het heel fijn vinden. Hun hoofd is dan een beetje leeg waardoor ze zich beter kunnen concentreren. En ze vinden het ook fijn dat ze elkaar een massage geven. Kinderen hebben behoefte aan aanrakingen en onderlinge contact.’

Kinderyoga les over corona

Kinderyogajuf Jorien heeft een yoga avontuur gemaakt over het coronavirus.  Ze kwam op het idee na een gesprekje met haar nichtje en neefjes. En dacht waarom ook niet. Ze heeft een paar dingen bedacht die ze vind dat daarbij passen. Haar les start met een ademoefening en gebruikt daarbij de Hobermansphere omdat die een beetje lijkt op het coronavirus. Bekijk haar youtubefilmpje en doe mee.

Yoga -Corona challange

Vier juffen en meesters hebben een eigen YouTube-kanaal gemaakt voor kinderen. Ze volgden een kinderyoga opleiding omdat ze wilde leren hoe ze yoga konden aanbieden in hun eigen klas om de onrust die heerst rondom corona te verminderen. Daar organiseren ze onder andere de Yoga-corona challenge: 14 dagen lang yoga om je beter te voelen, ondanks de gekke situatie rond corona en de maatregelen.  De kinderen genoten er enorm veel van. De juffen kregen goede reacties van de kinderen en hun ouders die meededen!

6 Tips om te ontspannen in de coronatijd

Als je last hebt van angst of stress in deze tijd, dan ben je zeker niet de enige. Het is belangrijk om meer rust in je hoofd te krijgen. Zo minimaliseer je de tijd dat je je gespannen voelt.

  1. Beperk je nieuwsconsumptie, Kijk of luister niet constant naar het nieuws dat gaat over corona. Vraag vrienden en familie het er niet constant over te hebben.
  2. Praat over je gevoelens. Vraag iemand om een paar minuten naar je te luisteren, zodat je er niet over blijft piekeren. Of schrijf erover in je dagboek.  Uit je gevoel; als je moet huilen: huil. Dat lucht op.
  3. Kom in beweging. Maak wandeling maken, volg online een yogales of dans op je favoriete muziek in de huiskamer. Als je lichaam vol stresshormonen zit, dan is dit een goede manier om die kwijt te raken.
  4. Doe iets leuks. Lees een boek, kijk je favoriete serie, luister naar muziek of doe een klusje in en om het huis. Wat je ook doet, kies een activiteit die je leuk vindt en waar je helemaal in op kunt gaan.
  5. Maak het jezelf prettig. Ga in bad, of neem een douche en laat alle stress wegstromen in het putje. Doe soepelzittende kleding aan. Wikkel jezelf in een dekentje op de bank. Hoe fijner je omgeving voelt, hoe beter je zult kunnen ontspannen.
  6. Knuffel met je naasten. Bijvoorbeeld met je broertje, zusje, ouders of huisdier. Aanraken is namelijk een levensbehoefte. Bij gebrek aan een knuffelpartner kun je ook jezelf een knuffel geven.

Onrust in de klas? Jij kan daar verandering in brengen!

Helen Purperhart verzorgt de 1 daagse yoga op school workshop in haar studio in Almere. Tijdens deze cursus leer je hoe ook jij yoga kunt aanbieden in je klas. De oefeningen die je leert zijn er op gericht om kinderen meer te verbinden met hun lijf, gevoel, denken waardoor ze weerbaarder worden en onrust in de klas verminderd. De oefeningen zijn praktisch doordat je ze allemaal in de klas kunt doen. Je hoeft daarvoor dus niet naar een andere ruimte in de school. Daardoor is het heel laagdrempelig om uit te voeren en kan iedere leerkracht ermee aan de slag. Meer weten? Check www.schoolyoga.nl


Nog meer inspiratie? Kik hier om het E-book ‘Chille Klas’ aan te vragen!

Krijgt tijdelijk 10% korting op ‘Klas in Balans’:  Bestel het boek !

yoga op school

Andere scholen waar ook yoga wordt gegeven

Icarus in Heemstede

De Teresiaschool in Waalwijk

Het baken in Harlingen

Het Mozaïek in Enkhuizen

Eerste Openluchtschool Amsterdam

De Trompetter in Angerlo

Montessori in Venlo

Montessori school de wijde wereld in Haarlem

Basisschool de Scharn Maastricht

Jenaplanschool de Waterval in Lisse

Pontonnier in Hoorn

Basisschool de Wilderen in Waalre

School of understanding in Amsterdam

Enschedese schoolvereniging

Obs de Plevier in Hoogvliet

Maria in Campisschool in Assen

Utrechtse Schoolvereniging

A-Maze, Ervaringsgericht secundair onderwijs in Beverlo

*Staat jouw school er niet tussen? Laat het weten in een bericht onder deze blog!

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kinderyogaclub of laat hieronder je reactie achter.

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us