Klas in balans met Yoga!

Er is een groeiende behoefte aan ontspanning in het onderwijs – en dat geldt niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de leerkrachten! Met al die drukke en vaak te grote klassen lijkt het soms alsof leerkrachten meer tijd besteden aan het jagen op hun to-do-lijst dan aan het zorgen voor het welzijn van de kinderen. Terwijl ze diep in hun hart natuurlijk het beste willen voor hun leerlingen. Maar hoe kan een kind nu goede resultaten behalen als het zich niet fijn voelt of als het hoofd vol zit met zorgen? Hoe kun je als leerkracht de klas weer in balans krijgen? Hier komt yoga in het spel! Het biedt een geweldige manier om die stress te verlichten en weer in balans te komen. Als je yoga koppelt aan betere schoolprestaties, zijn bijna alle ouders meteen enthousiast! Wie wil er nu niet dat hun kind zowel ontspannen als succesvol is? In deze blog vertel ik je er meer over.

Betere leerprestaties op school

Gelukkig ontdekken steeds meer leerkrachten de fantastische voordelen van yoga in de klas! Iedereen weet inmiddels dat yoga een positief effect heeft op de leerprestaties, concentratie, lichaamsbewustzijn, het vermogen om te ontspannen en zelfs het vergroten van de verbondenheid in de klas. Maar stel je voor hoe geweldig het zou zijn als we onze kinderen daar al vroeg mee in aanraking brengen! In de grote steden lijkt het wel alsof je op elke straathoek een yogaschool tegenkomt – en tegenwoordig is het zelfs heel normaal om yoga op school te geven. Twintig jaar geleden had niemand er ooit van gehoord, maar als ik nu op school roep: “Kom, we gaan yoga doen!” zitten de kinderen binnen een mum van tijd in kleermakerszit met hun handen tegen elkaar en roepen ze “aaoomm!” 

Check in met jezelf

Tijdens een schooldag staan kinderen voortdurend 'aan', hun brein wordt als het ware uitgeput! Een moment van stilte kan dan echt een verademing zijn. Het is als een mini-check-in met jezelf. Hoe gaat het op dit moment? Voel je je gespannen of onzeker? Zit je hoofd vol gedachten of heeft je lijf ergens een protestliedje aan het zingen? Door daar even bij stil te staan, kun je daarna weer op een frisse manier verder. Je wordt je bewust van hoe je in je vel zit en wat je nodig hebt om je beter te voelen. Misschien moet je gewoon even iets anders gaan doen, dieper in- en uitademen of je handen een flinke schudpartij geven. En hoe fijn is het voor kinderen die de hele dag op hun cognitieve kwaliteiten worden afgerekend, om tussendoor even iets anders te mogen doen, zoals yoga? Even weg van die toetsen en rekensommen en gewoon lekker bewegen! Dat is pas de ultieme win-win!


Resetten in de klas 

“Voel je billen op de stoel en je voeten op de grond. Een denkbeeldig touwtje aan je hoofd trekt je rechtop, als een marionet in perfecte balans. Richt je op je adem, leg een hand op je buik en voel hoe die op en neer beweegt, als een kleine golvende oceaan. En word stil vanbinnen.” De kinderen van groep 6 van basisschool Junior College in Almere hebben allemaal hun ogen dicht. Hier en daar wiebelt er een, maar de rest zit opvallend stil op z’n stoel. Wekelijks krijgen deze jonge yogi’s een half uur yoga, waarin ze bewegen en fantaseren. Dit maakt ze niet alleen bewuster van hun lichaam en gedachten, maar helpt ze ook om meer ontspannen en gefocust te zijn. Een ware zegen, vooral voor kinderen van wie voortdurend iets verwacht wordt. Na een hele dag opletten en presteren, kan een momentje om even te ‘resetten’ echt wonderen doen! En geloof het of niet, het werkt niet alleen voor de concentratie van de kinderen, maar ook voor het welzijn van de leerkracht! Want laten we eerlijk zijn, ook zij kunnen af en toe een yogamomentje gebruiken!


Investering in jezelf

Wil je dat jouw drukke klas zich weer kan concentreren op het rekenwerk zonder dat je hoeft te schreeuwen? Dan is het tijd om te investeren in jezelf! Duik eens in de wereld van yoga en ontdek hoe je je klas weer kunt laten ontspannen met yoga op school. Door een paar yogamomenten tussen de lessen door in te lassen, geef je de kinderen de kans om weer tot rust te komen.  Maar let op: als je als leerkracht niet enthousiast en gemotiveerd bent om die oefeningen te geven, dan krijg je de kinderen echt niet mee. Ze zijn als een soort spiegel – als jij geen zin hebt, dan zie je dat meteen terug in hun gedrag. En ja, als je net van de Pabo komt en nog wat onzeker voor de klas staat, kan yoga een echte lifesaver zijn! Yoga is niet alleen een investering in de kinderen, maar ook in jezelf. Je kunt niet iets aan hen meegeven zonder eerst aan je eigen welzijn te werken. De voordelen voor de kinderen zijn legio, maar ook als leraar pluk je de vruchten van een paar eenvoudige yogaoefeningen. Dus rol die mat uit en laat de magie beginnen! Wil je ook leren om yoga in de klas te geven? Check dan hier de cursus 'Yoga op School'. Maak gebruik van de kortingscode voor s0% korting = schoolyoga (deze actie is tijdelijk).


Bekijk alvast het gratis e-book 7 oefeningen voor een chille klas

oefeningen voor een chille klas

Check ook het boek Klas in Balans.

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kinderyogaclub of laat hieronder je reactie achter.

 

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us