Yoga op school.....kan dat wel?
10 augustus 2020 

Yoga op school.....kan dat wel?

Betere leerprestaties door yoga

Er is een groeiende behoefte aan ontspanning in het onderwijs – zowel bij de kinderen als bij de leerkrachten. Door de grootte van de klassen hebben leerkrachten het vaak te druk, zo druk dat er steeds minder tijd overblijft om aandacht te geven aan het welbevinden van de kinderen. Op school draait het helaas veel vaker om wat ze doen en presteren dan om hoe ze zich voelen. Maar hoe kan een kind goede resultaten behalen als het zich niet optimaal kan ontwikkelen of niet lekker in zijn vel zit? Yoga kan een heel goed hulpmiddel zijn om daarmee om te gaan. Door yoga te linken aan betere schoolprestaties, staan bovendien bijna alle ouders ervoor open.

Jong geleerd oud gedaan

Gelukkig ontdekken steeds meer leerkrachten  de voordelen van yoga in de klas. Dat yoga een positief effect heeft op de concentratie, lichaams-bewustwording en het vermogen te ontspannen, is ondertussen wel algemeen bekend. Hoe mooi zou het zijn als we onze kinderen daar al heel vroeg mee in aanraking laten komen? In de grote steden is op bijna iedere straathoek wel een yogaschool te vinden en tegenwoordig is het heel gewoon om yoga op school te geven. Twintig jaar geleden had nog nooit iemand ervan gehoord maar als ik nu op school zeg: “kom we yoga gaan doen”, zitten de kinderen al snel in kleermakerszit met hun handen tegen elkaar en roepen “aaoomm”!

Jezelf resetten in de klas doet wonderen

Tijdens een schooldag staan kinderen voortdurend ‘aan’, hun brein wordt als het ware uitgeput.  Een moment van stilte kan dan heel goed zijn. Je maakt weer even contact met jezelf, om te checken hoe je ervoor staat: ben je gespannen of onzeker, heb je veel gedachten of doet je lijf ergens pijn? Als je daar aandacht aan geeft, kun je daarna op andere manier verder. Je wordt je bewust van hoe je in je vel zit en wat je nodig hebt om je beter te voelen. Je kunt bijvoorbeeld even iets anders gaan doen, dieper in- en uitademen of je handen losschudden. Hoe lekker is het voor kinderen die de hele dag worden afgerekend op hun cognitieve kwaliteiten om tussendoor iets anders, zoals yoga, te mogen doen?

Hoe dan??

“Voel je billen op de stoel en je voeten op de grond. Een denkbeeldig touwtje aan je hoofd zorgt ervoor dat je mooi rechtop zit. Richt je op je adem, leg je hand op je buik en voel hoe die op en neer beweegt. En word stil vanbinnen”. De kinderen van groep 6 van basisschool Junior College in Almere hebben allemaal hun ogen dicht. Hier en daar wordt wat gewiebeld, maar de rest zit opvallend stil op z’n stoel. Wekelijks krijgen de kinderen een half uur per week yoga en gaan bewegen en fantaseren. Dat maakt ze bewuster van hun eigen lichaam en gedachten en helpt ze om meer ontspannen en gefocust te zijn. Heel heilzaam dus ook voor kinderen van wie voortdurend van alles verwacht wordt. Na een hele dag opletten en presteren, kan een momentje om even te ‘resetten’ wonderen doen. Niet alleen voor de concentratie, maar ook voor het gevoel van welzijn. En niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de leerkracht!

Yoga is een investering in jezelf

Wil je dat jouw drukke klas zich weer concentreert op het rekenwerk? Dan kan een korte yogaoefening tussen de lessen door de kinderen helpen om weer tot rust te komen. Een vereiste voor het geven van de oefeningen is dat je als leerkracht enthousiast en gemotiveerd bent om ze met de kinderen te doen. Je krijgt kinderen niet snel mee als ze merken dat het niet echt jouw ding is. Kinderen zijn een spiegel en dat zie je dan meteen terug in hun gedrag tijdens het lesgeven. Als je net van de Pabo komt, sta je vaak nog wat onzeker voor een groep en dan kan yoga jou en je klas echt helpen. Yoga is ook een investering in jezelf: je kunt niet iets aan kinderen meegeven, zonder dat je eerst aan jezelf werkt. Voordelen voor de kinderen zijn er genoeg, maar juist ook als leraar heb je baat bij een paar eenvoudige yogaoefeningen.

7 Chille oefeningen voor in de klas ontvangen? Vul je gegevens in en check je mailbox!

oefeningen voor een chille klas

Tot 5 augustus 10% korting op het boek ‘Klas in Balans‘.

Check ook de training yoga op school.

Enthousiast over de blog? Deel je deze blog op je Facebook page. Of plaats een foto op Instagram met #kinderyogaclub of laat hieronder je reactie achter.

 

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us