Yoga in de klas! Waarom dan?

Bij yoga in de klas is er veel mogelijk, zonder dat je de essentie van yoga uit het oog verliest. De stoel is namelijk een handig hulpmiddel bij het rekken en strekken van je lijf. Door yoga in de klas te doen hoef je niet met de kinderen naar een andere ruimte wat het laagdrempelig maakt om de oefeningen tussen de lessen door uit te voeren. Hoe heerlijk is het voor de kinderen om gedurende de schooldag een momentje voor zichzelf te hebben. 

Win win situatie

Door het doen van yoga in de klas leren kinderen hoe ze beter bij zichzelf kunnen blijven als de klas onrustig is. De vernieuwde energie die de korte oefeningen opleveren zorgen voor een betere concentratie en een toename van de leerprestaties.  Als leerkracht lever je een paar minuten van de lestijd in, maar je krijgt er dubbel effectieve minuten voor terug. Het is dus een win win situatie voor zowel de leerkracht als de kinderen.

 

Sociaal emotionele ontwikkeling

Het doen van yoga in de klas heeft ook een positief effect op de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen. In het samenspel (o.a. partneryoga en onderlinge kindermassage) werken kinderen samen, overleggen ze en houden ze rekening met elkaar. Hierdoor ontstaat meer respect voor zichzelf en anderen. Dit beïnvloedt de sfeer in de klas. Er ontstaat een beter contact tussen leerlingen onderling en tussen leerlingen en leerkrachten. Een andere mooie bijwerking van yoga is, dat kinderen zichzelf leren te waarderen om wie ze zijn, hun eigen kwaliteiten te ontdekken. Bij yoga mogen kinderen namelijk zichzelf zijn, zonder zich te hoeven meten aan anderen. Doordat er wordt gewerkt aan een positieve levenshouding wordt ook het sociaal emotioneel klimaat in de school beter. 

 

Relax ideetjes voor in de klas

Laat kinderen zelf meedenken over hoe hun klas relaxed kan worden. Je zult versteld staan van de ideeën die ze aandragen. Hieronder heb ik er al een paar voor je opgeschreven.

  • Maak een eigen relaxhoek in de klas; dit zou de plek kunnen zijn waar kinderen ook zelf de relaxoefeningen kunnen doen. Leuk idee voor de relaxhoek is het aankleden met yogamatjes, kussentjes, dekentjes een geurtje of nep waxinelichtjes.
  • Ga op een vast tijdstip van de dag relaxoefeningen doen met de kinderen en zet het op het dagprogramma. Op een gegeven moment weten de kinderen dat het dan gaat komen.
  • Kinderen kunnen ook hun eigen persoonlijke relaxboek maken met hun favoriete oefeningen. Die oefeningen kan je dan kopiëren uit het boek. Ze kunnen er ook zelf oefeningen bij maken.


Download het gratis e-book ‘Een chille klas’

Dit e-book is om leerkrachten te inspireren om vanuit een speelse benadering samen met de kinderen tussen de drukke uurtjes door even op adem te komen. De 7 oefeningen voor in de klas zijn er op gericht om kinderen meer te verbinden met hun lijf, gevoel, denken en verbeeldingskracht. Yoga in de klas helpt bij het verminderen van onrust in de groep en helpt kinderen om zich beter te concentreren. Alle oefeningen worden uitgevoerd op de stoel en kunnen makkelijk in de klas worden geven. 

AANVRAGEN E-BOOK


Check de nieuwe 'Online Yoga Op School Cursus'. 

Tijdens de yoga op school cursus leer je hoe ook jij yoga kunt aanbieden in je klas. De oefeningen die je leert zijn er op gericht om kinderen meer te verbinden met hun lijf, gevoel, denken waardoor ze weerbaarder worden en onrust in de klas vermindert. Je kunt de cursus live, online volgen of een combinatie van beide. Bekijk de opties op www.schoolyoga.nl. Voor deze spiksplinter nieuwe online cursus is er tot 1 december een korting van 20% met kortingscode: schoolyoga

AANMELDEN ONLINE CURUS


Nog meer inspiratie?

Het boek bevat themalessen die aansluiten bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Met het activiteitenboek 'Klas in balans' keert orde en rust als vanzelf weer terug in de klas.  Klik  hier om het grote relaxboek voor het onderwijs te bestellen.

yoga op school

Over de schrijver
Helen Purperhart is graag op een vernieuwende manier bezig met het vak vanuit een praktische en speelse insteek. Ze schrijft er boeken over en maak spelkaarten die thuis, op school en in een yogapraktijk gebruikt kunnen worden. Vanuit haar eigen kijk op het leven en de ervaringen die ze heeft opgedaan, heeft ze haar eigen methode ontwikkeld die de basis vormt van de opleidingen die zij verzorgt aan de Kinderyoga Academie. Als leraar stimuleert ze mensen om hun kracht meer ruimte te geven, zodat ze zichzelf durven te zijn en weer gaan geloven in hun wensen. Helen vindt het leuk om grote en kleine mensen te inspireren om hun eigen wijze levenspad te bewandelen om een gelukkig mens te worden. Een woord dat goed bij haar past is: UBUNTU (eenheid). Als je Ubuntu voelt, dan ben je in staat om jezelf in anderen te zien en je niet bedreigd te voelen door wat anderen kunnen omdat je weet dat je verbonden bent met alles en iedereen.
Reactie plaatsen

De nieuwste blog en inspiratie ontvangen?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we het naartoe sturen?
Ja, dat wil ik
Your information is safe with us