Eigenwijsheid

Als je eigenwijs bent volg je je eigen gevoel en intuïtie. Je kunt luisteren naar wat anderen zeggen maar blijft in de keuzes die je maakt bij wat jouw hart je zegt. Je staat achter de keuzes die je maakt. Je bent overtuigd van je eigen gelijk. 

Door kinderen van jongs af aan mee te geven dat wat zij te zeggen hebben, ertoe doet, kun je hen zelfvertrouwen meegeven. Door eigenwijs te zijn, kun je juist ook creativiteit ontwikkelen en originele ideeën opperen! Eigenwijs zijn wordt nogal eens geassocieerd met brutaal of ongehoorzaam zijn. Maar juist door out of the box te denken en te doen komen er vaak de mooiste vindingrijke manieren om met een situatie of probleem om te gaan en dit hoeft niet per definitie ‘slecht’ te zijn.

Kinderyoga en eigenwijsheid

In de kinderyoga leren kinderen luisterenj naar hun onderbuikgevoel. Zij mogen vertrouwen op hun eigen gevoel en eigen kunnen, net zoals Pippi Langkous!  Daarnaast leren ze dat ze anders mogen zijn en niet iedereen hetzelfde hoeft te denken, te voelen en te doen. Eigenwijsheid is dus zeker ook een kwaliteit en talent voor kinderen dat zij mogen ontplooien in de kinderyogales! Je kunt dit stimuleren door kinderen een eigen houdingen te laten bedenken in tweetallen, door creatieve opdrachten waarbij zij worden uitgedaagd zelf iets te tekenen of te maken. Juist door niet een voorbeeld te hoeven volgen, worden kinderen uitgedaagd om ‘eigenwijs’ te mogen zijn. Hierdoor kunnen zij meer zelfverzekerd worden. Door eigenwijs te mogen zijn, worden kinderen uitgedaagd hun eigen dromen waar te maken en te ontdekken en leren zij dat ze in hun eigen kracht mogen staan.

Foto door Ketut Subiyanto

Boekentip over anders zijn is leuk!

Anders is een kameleon en wordt geboren in een krokodillengezin. Al snel blijkt hij helemaal niet te kunnen zwemmen. Hij is nogal anders. Als hij de wijde wereld intrekt komt hij veel verschillende leuke dieren tegen; ondanks de vele overeenkomsten, zijn er ook altijd verschillen. Hoewel dat soms wat lastig is, zou Anders het maar wat saai vinden als iedereen hetzelfde zou zijn!