Kindermeditatie

Meditatie is een manier om bewust je aandacht en bewustzijn van lichaam en geest te trainen. Kindermeditatie sluit aan op de belevingswereld van het kind.

Kindermeditaties neemt kinderen in gedachte mee naar een plek in zichzelf, waar ze tot rust komen en veiligheid, zelfvertrouwen en antwoorden op vragen kunnen vinden. Zo leren ze opnieuw te kijken naar oude situaties in het dagelijks leven en te ontdekken wie ze zijn. Kinderen die geregeld mediteren kunnen zich beter concentreren, leren beter omgaan met hun (negatieve) gevoelens, vergroten hun zelfvertrouwen en slapen beter.

Monkey Mind

De monkey mind is een belangrijk begrip in de meditatiewereld; onze geest springt als een druk aapje langs onze gedachten. Van de hak op de tak slingeren je gedachtes heen en weer. Het beeld van een aapje kan voor kinderen een begrijpelijke manier zijn om het eigen denken te begrijpen, en hier met meditatie mee om te leren gaan. Meditatie is een manier om de monkey mind tot rust te brengen. De boodschap is: word vrienden met het aapje in je hoofd. Zo kun je je gedachtes telkens terug sturen naar je ademhaling. Concentreer je op de in- en uitademing en laat andere gedachtes langs je heen gaan.

Kindermeditatie tijdens de kinderyoga

Mediteren is een vast onderdeel van de kinderyoga les. Mediteren is de 7e stap op het achtvoudige pad van yoga en wordt vaak na de ontspanning aan het einde van de les gegeven. Het mooie van kindermeditatie is dat je iets positiefs kunt meegeven zoals het neerzetten van een wens, het vinden van een schatkist met een oplossing, het ontmoeten van een wijze met een belangrijke boodschap.

Inspiratie?

Er zijn voor kinderen verschillende (voorlees) boeken en kaarten die aansluiten bij de leeftijd en belevingswereld. Een voorbeeld hiervan is: Meditaties voor kinderen en tieners van Femmy Brug, en de kindermeditatiekaarten van Helen Purperhart. Lees ook de blog over mediteren kun je leren van Marieke Martens.