Ik denk vaak terug aan Jordy, een van mijn eerste leerlingen in de kinderyoga. Een enthousiast en beweeglijk jongetje van 9 jaar. Aan het eind van de les riep hij naar zijn moeder: “Het lijkt wel een feestje!” Dit kwam omdat hij zichzelf mocht zijn, zelfs als hij zich soms als een druktemaker gedroeg. Niet iedereen wil een kind zoals Jordy op zijn feestje. Bij kinderen zoals hij is het een uitdaging om mee te bewegen en tegelijkertijd grenzen te stellen. Hoe meer ik dat deed, hoe meer ik van de les kon genieten. Ik merkte dat bij het lesgeven aan volwassenen rust en stilte vanzelfsprekend is, ze kunnen doorgaans hun aandacht vasthouden en zich beter verhouden tot de lesstof. Maar het speelveld verandert wanneer we met kinderen werken. Het waarborgen van rust en aandacht wordt vaak de eerste uitdaging voor de docent. In deze blog geef ik je gouden tips om beter af te stemmen op de energie die kinderen meebrengen en hoe je hierop kunt inspelen.
Geef authentiek les
Je wilt kinderen de ruimte geven om volledig zichzelf te zijn, zonder hen onder druk te zetten. Je streeft ernaar een omgeving te creëren waarin zij vrijuit kunnen leren en ontdekken. In de praktijk blijkt echter vaak dat deze ideale situatie niet altijd haalbaar is. Soms voel je je meer als een politie-agent die orde en structuur moet handhaven. Dit kan frustrerend zijn en leidt ertoe dat je de balans en het plezier in je werk verliest. Hoe fijn zou het zijn om gestructureerd en met plezier les te geven? Stel je voor dat je deze uitdagingen kunt overwinnen door uitdagend gedrag om te buigen naar positieve interacties. Door de kunst van authentiek lesgeven onder de knie te krijgen, ontwikkel je een unieke stijl en leer je jezelf te zijn tijdens het lesgeven aan kinderen. Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor de sfeer in de groep en pikken onderhuidse irritaties feilloos op met hun voelsprieten. Als je je hier niet van bewust bent, kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen. Dit leidt vaak tot lesgeven vanuit frustratie, in plaats van vanuit je passie.
Creëer rust in de groep
Een onrustige groep, waarin voortdurend lawaai heerst, kan voor sommige kinderen een grote uitdaging zijn. Dit lawaai en de constante afleiding maken het voor hen moeilijk om zich te concentreren en bij zichzelf te blijven. Een rustige omgeving creëert de ruimte waarin kinderen zich beter kunnen focussen op wat ze aan het doen zijn. Het is belangrijk om afspraken te formuleren in termen van positief gewenst gedrag. Dit creëert rust, omdat het duidelijk maakt wat je wél wilt zien. Vaak zie ik in groepen goed bedoelde afspraken hangen die zich vooral richten op wat kinderen niet mogen doen. Maak regels die zowel voor het kind als de groep positief zijn. Naast het formuleren van afspraken en regels is het essentieel om actief te werken aan een cultuur waarin rust en respect voor elkaar de norm zijn. Door duidelijke verwachtingen te scheppen en positieve gedragspatronen te bekrachtigen, kunnen docenten de regie in hun groepen versterken en een omgeving creëren waarin alle leerlingen kunnen gedijen. Een rustige omgeving bevordert niet alleen de concentratie, maar ook de sociale interactie en het welzijn van de kinderen.
Doe stilte spelletjes
De stiltespelletjes dragen bij aan de ontwikkeling van luistervaardigheid en het opvolgen van instructies bij kinderen. Door deze spelletjes leren ze niet alleen om aandachtig te luisteren, maar ook om zich beter te concentreren en samen te werken. Dit versterkt niet alleen hun vaardigheden, maar bevordert ook een rustige en respectvolle sfeer in de groep. Hieronder deel ik 2 favoriete stiltespelletjes die een positieve groepsdynamiek bevorderen waardoor kinderen zich veiliger en meer op hun gemak voelen.
1. Stilte Spray
Gebruik een plantenspuit op nevelstand met een paar druppels lavendelolie voor een rustgevend effect. Spuiten tijdens drukke momenten creëert een sfeer van stilte door de kinderen te vragen hun ogen te sluiten en de geur te ruiken.
2. Yogibeer
Introduceer een yogibeer in de les die graag rust wil en daarom zijn ogen dicht heeft. Vertel dit op een speelse manier, en herinner de kinderen eraan om stiller te zijn wanneer het druk wordt.
Onderzoek wat je triggert
Naast alle afspraken, regels en stilte spelletjes is het ook goed om te kijken achter het gedrag wat kinderen laten zien. Als docent ken je vast wel van die momenten waarop een kind zich op een manier gedraagt en je uitdaagt, je geduld op de proef stelt en je soms zelfs tot wanhoop drijft. Maar wat als je die lastige momenten zou kunnen omzetten in kansen? Verandering begint bij het ontdekken van de verborgen kwaliteiten schuilgaan achter uitdagend gedrag van kinderen. De focus op lastige gedrag ligt op het erkennen van het karakter van het kind en te kijken waarom jij er zo door wordt getriggerd. Door de kwaliteiten te van het kind benutten, kun je niet alleen beter omgaan met lastig gedrag, maar ook de ontwikkeling en groei van het kind (en jezelf) te stimuleren.
Kijk achter gedrag
Download mijn gratis e-book ' of bekijk de kinderyogashop voor mijn kindercoaching kaartjes en boek en start meteen met het ontdekken van de verborgen kwaliteiten van lastig gedrag.
Volg de Cursus: Relaxed lesgeven!
Wil jij relaxed lesgeven en de vreugde van het werken met kinderen herontdekken? Dan is dit misschien wel de meest waardevolle cursus die je kunt volgen. De online cursus is niet alleen geschikt voor kinderyoga-docenten, ook leerkrachten en pedagogisch medewerkers hebben baat bij de vele tips en tool die worden gegeven. Met de inzichten en vaardigheden die je opdoet, kun je weer met plezier lesgeven en kinderen inspireren. Laat deze kans niet aan je voorbijgaan en meld je vandaag nog aan! Maak gebruik van de kortingscode: 'relaxed' en ontvang tijdelijk 50% korting (wees er snel bij voor de korting verdwijnt). Klik hier om je aan te melden.
'Ik heb tijdens mijn studies het nodige al geleerd, maar vond het leerzaam om te zien dat kinderen, kinderen blijven. Hoe spreek je ze aan, wat doe je om te zorgen dat ze erbij blijven. Allerlei tips om dit toe te passen, zoals met de klankschaal en luisteroefeningen. Ik vond de cursus alles omvattend en een duidelijk beeld geven aan mensen die niet eerder hebben les gegeven. Hoe reageren kinderen, wat zegt het over jezelf en hoe kun je dingen aanpakken. Grote klasse!
-Janne Jansen-